Pravděpodobné vzdálenosti

Pravděpodobné vzdálenosti https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171109/pravdepodobne-vzdalenosti-171109.jpg 3 9 2

Přidat komentář

Medunkavera
08.09.2021 4 z 5

17.8.1996 jsme byli na Jaroslavu Hutkovi v Merklíně, dvanáct kilometrů za Přešticema. Vydařilo se počasí, tak se to konalo venku. Tráva, stromy, hezké místo. V místě je Úřad. Je tam takový betonový plac, kde hraje kapela, když je tam zábava.
Bylo to hezké.

Česneksmedem
06.11.2018 3 z 5

Kniha je prezentována jako rozhovor Miloše Čermáka s Jaroslavem Hutkou (a k tomu několik zápisů z deníku). V průběhu čtení se mi potvrdilo, že nejde o žádný přepis jejich rozhovoru, ale že Hutka odpovědi psal. To je samozřejmě daleko jednodušší, neboť máte čas si vše rozmyslet, upravovat, doplňovat... Nakonec to bylo solidní počtení. Uznávám a věřím, že emigrace musela dát zabrat, což se projevovalo hlavně na psychickém zdraví dotyčných, ale i na rozpadech jejich vztahů. A stesk po domově a u mnohých i jazyková bariéra, to si ani nedokážu představit.
SPOILER. Docela jsem byl překvapen faktem, že na přelomu šedesátých a sedmdesátých let dělal horoskopy (docela ve velkém) a vyvolával duchy. Bavil jsem se i u příjmení jeho děvčat a manželek – například Růžová, Spurná nebo Macíková. Naučil jsem se i dvě holandské nadávky – boerenlul a klootsak. Po návratu do vlasti je zde poznat u těchto lidí docela obvyklé rozčarování (nikdo mu nechtěl pomoct) a taky jistá nepraktičnost a naivní spoléhání se na druhé.
Takže nakonec dávám tři tulipánské cibule.


Autoři knihy

Jaroslav Hutka
česká, 1947
Miloš Čermák
česká, 1968