Pravdě na stopě

Pravdě na stopě https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/169810/mid_pravde-na-stope-9fd-169810.jpg 4 6 1

Svazek Bernhardových řečí, rozhovorů a fejetonů ukazuje „veřejného Thomase Bernharda“, tj. shromažďuje podle chronologického řazení jeho žurnalistické práce a veřejná vyjádření. K obrazu Bernharda-spisovatele patří i to, jakým způsobem svůj veřejný obraz spoluutvářel, jak provokoval veřejnou odezvu na své dílo a do svého díla tuto veřejnou odezvu vepisoval. I zde se lze setkat s charakteristickým bernhardovským rukopisem – i zde je patrný nestabilní střed mezi humorem a vážností, komedií a tragédií. Většina shromážděného materiálu byla až dosud rozptýlena po časopisech, zejména pokud jde o Bernhardovy literární počátky a jeho články v regionálním tisku. Zajímavá je různá míra otevřenosti: jestliže se z jeho řečí, románů či povídek zdá, že autor je rozhořčený a nemilosrdný kritik svého okolí, pak z některých jeho interview je patrné, že rubem razance je smích, který u něho předmět kritiky vyvolává. Jeho pozdější „veřejné“ texty jsou pak často k nerozeznání od literatury, zejména ty, v nichž inscenuje „aféry“ jako veřejné divadelní představení, jehož scénou není Burgtheater, ale noviny a čtenářské dopisy. Ten, kdo zná Bernhardovu tvorbu, ví, že toto je způsob, jímž autor traktuje hluboké existenciální problémy. Publikovaný svazek „veřejného Bernharda“ velice plasticky dokumentuje, jak se k této rovině Bernhard postupně propracovává. Publikace vychází ze svazku, který pod názvem Der Wahrheit auf der Spur připravili editoři nakladatelství Suhrkamp. Česká edice představuje výbor z tohoto svazku, a to s ohledem na relevantnost vůči českému kulturnímu prostředí. Tento výbor doplňujeme ještě jedním rozhovorem Petera Hamma s Thomasem Bernhardem.... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Der Wahrheit auf der Spur , 2011


více info...

Přidat komentář

immortal-party
11.02.2014

přečetla jsem jedinou knihu od Bernharda (Beton), avšak ta mi dovoluje říct, že jsem byla tímhle autorem naprosto pohlcena od samého počátku. snad nebude troufalé tvrdit i to, že jsem pochopila jeho tolik sympatickou osobnost.
svazek Pravdě na stopě mě v mé domněnce jen utvrdil. Bernhardovy názory a výroky na smrt, justici, moc, přátelství a ženy prohnile korelují s pravdou. svět sice začnete zatracovat a najdete útočiště v samotě, ale naučí vás to stát ještě pevněji na zemi a být naprosto nedoknutelní proti všem vlivům okolí. sem tam pomyslíte na sebevraždu.

kniha není určena pro ty, kteří Bernhardovu tvorbu považují za příliš pesimistickou.

Štítky knihy

rakouská literatura

Autorovy další knížky

Thomas Bernhard
rakouská, 1931 - 1989
1999  87%Mýcení
1999  90%Vyhlazení
2007  83%Mráz
2008  93%Obrys jednoho života
2004  89%Ano