Pramen z Araratu - I. díl

Pramen z Araratu - I. díl https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250774/bmid_pramen-z-araratu-i-dil-250774.jpg 4 1 1

Imán P. Varandyan, zcestovalý a moderně vzdělaný Peršan, zachycuje ve svém románu život na perské vesnici v době svého dětství. Na pozadí námluv, snoubení a svatby, složitých obřadů plných náboženské vážnosti a bujného veselí v pestrém dějství plném her, tance, zpěvu, kouzla a opojení, rozvíjí hlavní děj: dospívání chlapce v pubertě. Mladý Sasun je Werther a don Quijot zároveň, je to citlivý člověk tak živý a neskutečný, že čtenář nejenom prožívá jeho osudy s ním, ale sžívá se s ním, splývá s ním a v kouzelné, něhyplné ozvěně prožívá spolu s ním své vlastní první rozkvétání.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Nakladatelské družstvo Máje (Máj)
Originální název:

The Well of Ararat , 1938


více info...

Přidat komentář

notburga
29.05.2015 4 z 5

Život na vesnici popisovaný z pohledu dospívajícího chlapce, o kterém si především starší dívky myslí, že je "ještě moc malý." Sasune tak může nahlédnout za oponu některých dějů a situací, kam by už jako o něco starší hoch přístup rozhodně neměl. Na vše pohlíží s přirozenou ještě dětskou naivitou, takže si některé věci musí zvídavý čtenář domyslet sám.

První díl knihy Pramen z Araratu se prakticky celý točí okolo svatby Sasuneho strýce a místní vyhlášené krasavice. Čtenář doprovází snoubence při mnoha často podivných přípravách a dojde i na velké svatební finále, kterým celý díl končí.

Štítky knihy

Persie kultura

Autorovy další knížky

1941  80%Pramen z Araratu - I. díl
1941  0%Pramen z Araratu - II. díl