Pozornost - Skrytá cesta k dokonalosti

Pozornost - Skrytá cesta k dokonalosti https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220525/pozornost-skryta-cesta-k-dokonalost-Gbd-220525.png 3 55 15

Kniha Pozornost – Skrytá cesta k dokonalosti je o životě v éře neustálého vyrušování, o klíčovém vlivu soustředění na náš úspěch i pocit štěstí a také o hledání nástrojů, jak zvýšit soustředění uprostřed vřavy moderního života. Díky jedinečnému vhledu a erudici přináší Daniel Goleman pozoruhodné, zásadní, čtivé, byť ne vždy radostné čtení a provází čtenáře objevnou cestou, jejímž cílem je znovuovládnutí naší pozornosti. Tato knížka nemusí, ale může změnit váš život. Pokud se jí to podaří, změní skrze vás celý svět.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

Focus: The Hidden Driver of Excellence , 2013


více info...

Přidat komentář

DreamerX9
23.02.2024 2 z 5

Tohle je jedna z mála knih u které bych řekla že pohodlně může být i kratší na téma pozornost byla za mě až přesáhlá příklady i informacemi. Mnoho zajímavých myšlenek ale zdálo se mi že málo podnětných

hu_87
02.02.2023 5 z 5

(SPOILER) Kniha je zaměřena na překvapivě mnoho témat - jako prim bych zvolila fakt, že zaměření pozornosti souvisí s emocionální regulací - a některé kapitoly mohou působit více ze života (kdy jde třeba o reálné lidi) a jiné zase jako více popisné.

NEJDE tu o anatomii pozornosti nebo o vyloženě zabroušení do oblasti neurověd. Pokud máte ponětí o tom, kdo autor je a jaké knihy napsal + si vezmete v potaz samotné nakladatelství Jan Melvil, dojde vám, že tu nepůjde o to, jak se pozornost "projevuje v mozku".

Je to taková příjemná příručka do života a trocha přidání uvědomění ohledně důležitosti pozornosti jako takové. Ta má mj. co do činění jak s emocionální regulací, tak třeba s mezilidskou interakcí a tvorbou vzájemného kontaktu a blízkosti (raport).


VACLAV4
21.11.2022 4 z 5

Dostal jsem knihu jako dárek od své šéfky (co tím asi chtěla říct :-))
Pro mě to bylo náročné čtení. Číst o tom, jak utíká pozornost, a udržet tu svou na uzdě, bylo docela náročné. Zajímavé kapitoly se promíchávají s těmi méně zajímavými, ale každý ať si najde to své. Náročné, ale užitečné čtení a celkově hodnotím za sebe tuhle knížku velmi kladně. Užitečné jak pro manažery, team-leadery, tak i roztěkané lidi zabývající se sami sebou.

LadyLane
02.11.2021 3 z 5

Očakávala som, že kniha s takýmto názvom bude viac zameraná na pozornosť, jej vlastnosti a "anatómiu". Ale autor si trochu viac odbočil k mindulness a emocionálnej inteligencii. Tiež mi chýbali rady, prípadne nejaké cviky k jej rozvíjaniu (okrem spomínanej všímavosti).

anansie
01.01.2020 3 z 5

Zbytečně rozvláčná kniha. Ne svými myšlenkami, ale všemi těmi příklady ze života, různými historkami a příběhy o někom, přičemž by stačil jeden pro každou myšlenku a ne deset za sebou, to opravdu ubírá na čtivosti a pozornosti. Jinak si z knihy odnáším spoustu uvědomění o tom, jak funguje náš mozek a že díky přesně zaměřeným technikám ho lze cvičit jako sval a trénovat tak svou pozornost zaměřenou buď konkrétně nebo ji nechat otevřenou, tzv. toulavá mysl. K tomu všemu je však potřeba mít vypěstovanou schopnost tzv. metapoznání, čili schopnosti uvědomění si toho, že si něčeho všímám nebo nevšímám a využít ji k přepínání pozornosti tak, aby člověk dosáhl maximálního soustředění. Jde vlastně o sebeuvědomování. Autor zmiňuje fungování pozornosti u ADD (ADHD), při hraní počítačových her, zmiňuje efekt meditace a mindfulness a zbytek knihy věnuje rozšíření pozornosti a uvědomění v souvislosti s globálními tématy a na pracovním poli ve firmách. Kniha neobsahuje žádná cvičení, je popisná a shrnující, něco jako učebnice na téma pozornost.

Mifo752
01.10.2019 4 z 5

Výborna kniha, ktorá je takým aktualizovaným rozšírením EQ. Pozornosť je kľúčová vlastnosť v živote od ktorej sa odvíja kto sme, aký život vedieme a čo je pre nás dôležité. V knihe je veľa teórie ako pozornosť funguje, rôzne úvahy na zamyslenie, čo sa týkajú vplyvu pozornosti na bohatstvo, správanie, ekológiu. Trochu mi v knihe chýbajú praktické rafy ako svoju pozornosť zvýšiť. Ale rozumný čitateľ toto minimálne tuší a keď ho to zaujíma tak si to vyhľadá inde.

r@bert
30.01.2018 4 z 5

Ke komnetářům zmiňujícím globální a "záchranné" ladění poslední části knihy: i za mě zbytečně dlouhé, ale myšlenky jsou to zásadní a měly by bát více připomínány. Protože skutečně věnujeme minimální pozornost globálním a dlouhodobým dějům.
Z naší země typicky například důchodová reforma - v domácích financích by to každý dávno řešil a zarazil, ale v globále se spokojíme s "ono to přece zatím funguje" a jedeme dál...

Lightman
09.04.2017 5 z 5

Stejně jako u jeho knihy "Emoční inteligence" musím napsat, že by mohla být stručnější, ale opět se dá pochopit, že, aby uveřejněné bylo co nejméně napadnutelné, musí být v "současné době" opřeno o výzkumné práce, díky čemuž pak obsah knihy pochopitelně narůstá.
Nijak zvlášť to však neubírá na skvělosti tohoto počinu od p. Golemana, který rozebírá pozornost jako faktor nejenom efektivity, ale hlavně spokojeného života - nejenom člověka jako jedince, ale společnosti jako takové. V knize rozebírá různé druhy pozornosti, způsoby myšlení a empatie (jako důsledek pozornosti vůči lidem kolem nás). Neuvěřitelně zajímavý a podnětný je jeho popis pozornosti ve vztahu k emocím, kdy upozorňuje na to, že jsme schopni vnímat jenom to, co na nás aktuálně "působí" ... a dohlédnout "za", přemýšlet v širších i "globálních" souvislostech a myslet i na budoucnost, která se nás teď přímo nedotýká (ale která se bude dotýkat např. našich potomků) nám pak "nestojí za námahu" ... Jsem neuvěřitelně rád, že kniha nesklouzla do řady "nesmyslných návodů" (často mysl přetvářejících) jak mít "lepší" život a "lepší" pozornost, protože to je natolik individuální, že stačí dát jenom návod, který p. Goleman v knize " i mezi řádky" uvádí a jeho aplikaci v životě ponechává na samotných čtenářích. Vždyť stačí relativně "málo" - umět pracovat se svými emocemi (abychom ovládali my je, neovládaly ony nás a přitom je nepotlačovali), pokusit se zaměřovat na to, co právě děláme, vypustit ze života multitasking (jako zabiják pozornosti a efektivity), všímat si i maličkostí, atp. ... "poznat sebe sama".
Na závěr si dovolím dva citáty z knihy ... "způsob, jakým používáme svou pozornost, určuje co vidíme" ... aneb jak pronesl mistr Yoda ve Hvězdných válkách: "Vaše realita je to, na co zaměříte svou pozornost".

momo01
14.02.2017 4 z 5

Jedná se o přehledně zpracovaný přehled teorie k tématu Pozornosti okořeněný několika příklady ze života. Co však kniha neobsahuje jsou praktická cvičení ani návody, jak zlepšit svou všímavost v každodenním životě. Každá publikace nemusí být nutně tréninkovým manuálem, na druhou stranu asi každý, koho téma zaujalo by uvítal pokračování ve formě návodu, jak získané znalosti převést do praxe.

Lencza
06.07.2016 4 z 5

Hodně odborně psáno, neobsahuje žádné rychle použitelné rady, ale mně se kniha četla dobře a dost jsem si z ní odnesla.

ge3868
27.10.2015 2 z 5

Přišlo mi to jak eseje nějakého středoškoláka, který našprtal spoustu cizích slov a chtěl se jimi blýsknout. Našlo se tam pár zajímavých myšlenek, ale na tak rozsáhlou knihu jich bylo celkem málo. Autor dost často odbíhal od tématu pozornosti k jiným tématům jako např. k ochranně životního prostředí. Nedokázal jsem nad čtením knihy udržet pozornost a kousek za půlkou jsem to vzdal. A příliš toho nelituji.

LavinaVRovine
06.05.2015 1 z 5

Kniha je jako má bakalářská práce - nějak kouzelně propojuje vícero zajímavých konceptů, nicméně úplná ztráta času.

Václav2015
19.03.2015 1 z 5

Špatná koupě. Naprosté zklamání. Téma samo, tedy zásadní vliv pozornosti na náš život a úspěch, je jistě zajímavé. Kniha je však dokonalý opak čtivosti. Plná odborných termínů, často vůbec nevysvětlených. Postupně začíná převládat ladění ve smyslu "jak změnit svět". Ekologie, celoplanetární odpovědnost. Nedoporučuji.

martin3683
24.10.2014 4 z 5

Ač to tak podle podnázvu knihy vypadá, nejedná se o klasickou motivační literaturu. Pokud toto od knihy očekáváte, tak budete zklamáni. Jedná se o odbornou literaturu psanou ale i pro pro čtenáře, který nemá doktorát z psychologie. Až na celkem nudné a špatně stravitelné pasáže uprostřed knihy byla pro mě kniha velmi přínosná a nastavila také trochu zrcadlo, jak Pozornost či Všímavost užívám sám, resp. moc nepoužívám. Na příkladech a výzkumech nás autor seznamuje s celou řadou druhů "pozorností", jak fungují, kdy je dobré se na ně zaměřit a jak nenápadně ale o to silněji ovlivňují náš každodenní život, práci a radost ze života. Určitě knihu doporučuji pro rozšíření rozhledu o fungování lidské mysli.

Kubino
24.09.2014 3 z 5

Kniha je poměrně zajímavá, navazuje a opírá se o předešlý titul "Emoční Inteligence". Kniha obsahuje poměrně dost příběhů a příkladů z "praxe". Pro mě se poslední část četla docela blbě jinak se mi to víceméně líbilo a něco jsem si z toho vzal. Knihu bych doporučil hlavně lidem, kterým se líbila Emoční inteligence, ve stejném duchu se nese i tato kniha. Je místy zajímavá a místy nudná. Nebyl jsem zklamaný, ale ani nadšený. Asi to nebyla kniha pro mě.

Štítky knihy

pozornost, soustředění

Autorovy další knížky

Daniel Goleman
americká, 1946
2011  83%Emoční inteligence
2014  67%Pozornost - Skrytá cesta k dokonalosti
2004  100%Destruktivní emoce - Rozhovory vědců s dalajlamou
2000  68%Práce s emoční inteligencí
2001  67%Meditující mysl

Kniha Pozornost - Skrytá cesta k dokonalosti je v

Právě čtených7x
Přečtených79x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce48x
Chystám se číst83x
Chci si koupit30x
dalších seznamech2x