Lily a Magor – 1. díl

Lily a Magor – 1. díl https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419457/bmid_lily-a-magor-I37-419457.jpg 2 21 14

Povídky Pověstiny série

1. díl >

Střelený příběh na hraně sci-fi, fantasy, grotesky a vonnegutovského pop-artu, v němž jako v každé nejlepší knížce nechybí pořádná zombie apokalypsa!

Přidat komentář

nela3812
15.10.2022 1 z 5

Tento příběh mi bohužel vůbec nesedl. Jak moc jsem se na něj těšila, tak moc jsem nyní zklamaná, ale tohle prostě nebylo čtení pro mě. :(

Než se vrhnu na všechny své poznámky, které k příběhu mám, ráda bych vyzdvihla pozitiva: Autor skutečně detailně a srozumitelně popisuje jak místa, kde se děj odehrává, tak veškeré postavy, které do příběhu umístil. Takže za mě palec nahoru.

A teď ta negativa, která jsem bohužel nedokázala přehlédnout a v průběhu nedošlo k žádné pozitivní změně.

Celkově se mi zdá příběh velmi zmatený. Bez varování se zde střídají úhly pohledu a než se čtenář stihne zorientovat, tak se pohled opět změní. Příběh by potřeboval trochu učesat, protože se za veškerou akci a skoky v ději úplně ztrácí hlavní dějová linka. Při zpětném ohlédnutí si však říkám, zda vůbec hlavní linka někdy existovala. Autor má opravdu neskutečnou fantazii, ale myšlenky nejsou uspořádané a díky tomu si podle mě nelze příběh dokonale užít.

Nakonec ještě zmíním nevhodné použití poznámek pod čarou, které vysvětlují použité pojmy. To by však z mého pohledu mělo být součástí samotného příběhu. To už je však, vzhledem k předešlým bodům, úplný detail.

Mám doma také druhý díl, ale bohužel nemám odvahu se do něj pustit. Tento příběh si mě nezískal a těch pár stran jsem četla téměř dva měsíce. Prostě jsem se nemohla začíst.

Hodnotím 1/5

PrincaListicka
12.09.2022 3 z 5

Než se vůbec pustíme do shrnutí mých dojmů ze čtení, je potřeba zdůraznit, že se jedná o příběh, který se tak nějak nachází mezi žánry sci-fi, fantasy, grotesky či pop-artu. Je zde spousta situací, které působí jako vystřižené z béčkového filmu, u kterých budete buď kroutit hlavou nad tím, jaká je to kravina, nebo se u nich dobře pobavíte. :D

Jak už název napovídá, jedna se o soubor povídek, vlastně spíš takových kratších deníkových záznamů jednotlivých postav, které dohromady jakž takž dávají dějovou linku. Jakž takž píši proto, že musím přiznat, že jsem tak cca u poloviny knihy byla naprosto zmatená a nevěděla jsem, co se vlastně děje. :D Zápisky jsou sice opatřeny daty, ale to mi v orientaci nijak zvlášť nepomohlo. Nicméně když pomineme výše zmíněná fakta, jedná se o vlastně docela dost fajn příběh.

Máme zde dvě ústřední postavy - Lily a Magora. Jak se v průběhu příběhu dozvíme, mají spolu tak trochu ambivalentní vztah - milují se a přesto si dost často lezou vzájemně na nervy. Lily si nese své "démony" z minulosti a není pro ni snadné se do někoho zamilovat, no a Magor je prostě...magor. Nepředvídatelný pošuk. Lily je studentkou školy Legati Cruentas, Magor je členem uskupení jménem Bravo Kachny. Magor se spolu s ostatními Bravo Kachnami často dostává do zvláštních situací, ve kterých figurují pistole, revolvery, plamenomety či granáty, Lily se do těchto situací často přimotá.

A jak už asi tušíte, i když jsou postavy obvykle často na hranici mezi životem a smrtí (a ve skutečnosti by byly už dávno mrtvé), nakonec vždycky nějak vyváznou. Na pozadí toho se pak nenápadně odvíjí větší příběh, ze kterého nám je ale v prvním díle odhalen jen kousek a předpokládám, že víc se o něm dozvíme v druhém a potenciálně třetím díle.

Musím říct, že hned na začátku čtení jsem byla zmatená jak lesní včela. Vůbec jsem nevěděla co se děje, kdo je kdo a podobně. Bohužel až příliš pozdě jsem zjistila, že autor má na svých webových stránkách poměrně rozsáhlou Wiki, kde má o jednotlivých postavách poměrně dost rozsáhlé zápisy. Nicméně jsem se nenechala odradit, říkala jsem si, že si prostě užiju situačního humoru a toho, čemu budu schopná porozumět. Přiznávám, že prokousat se některými částmi mi trvalo zatraceně dlouho. Ale pak byly části, jako třeba velká bitva v nemocnici, které utíkaly samy a moc se mi líbily. Autor navíc vymyslel svůj vlastní svět, který se velmi podobá tomu našemu, a to jak zvyklostmi, tak názvy míst, což je velké plus. Hodně se mi líbilo také Magorovo zlé alter-ego a impové v jeho hlavě, jejichž konverzace jsou nám místy odtajněny.

Po dočtení bych tedy řekla, že samotný svět a postavy se mi velmi líbí, ale co se týče děje, mám pocit, že by si zasloužil asi trochu víc péče...mrzí mě, že jsem se nedokázala dostat pod povrch a mohla si ho prohlédnout jen okrajově. Doufám, že v druhém díle se tohle trochu spraví. Tuhle podivnou blbinu ( v dobrém slova smyslu) bych tedy doporučila všem, kterým nevadí trocha té absurdity a rádi se zasmějí u nesmyslných či prvoplánových situací.


robin9739
10.04.2022 3 z 5

Závěrem bych řekl, že se jedná o zajímavou knihu, která bohužel svým chaotickým a humorně groteskním stylem nebude sedět kde komu. Pro mě je to kniha dvou tváří na jednu stranu byly pasáže, které jsem slupnul na první dobrou, ale jinak jsem příběhem většinou proplouval jak bludný Holanďan, který někdy zakotvil a zasmál se fakt povedenému vtipů jinak jsem byl ztracen. Jsem zvědavý na druhý díl autor je velmi originální tvůrce se zajímavou fantazií, ale chtělo by to trochu souměrnosti a klidu do příběhu… Někdy méně je více

Hodnocení 2,5⭐/5⭐

jonyrico
01.02.2022 1 z 5

Málokdy odkládám nedočtené knihy, tady jsem však udělal výjimku. Chaos, zmatené přeskakování, nemožnost si oblíbit jakoukoliv postavu... Vychází tolik knih, že považuji za zbytečné číst něco, do čeho bych se musel nutit, a tady jsem se nutit musel jako blázen. Škoda, grafická stránka knihy je povedená, to je ale opravdu vše.

Delphín
06.08.2021 2 z 5

Na této knize mi vadila bohužel řada věcí. Dost se skákalo v ději, byla zde tuna postav s divnými jmény, takže si je sice zapamatujete, ale k čemu vám to je, když autor sice vypíše jejich vzhled ale už ne jejich charakter? Rovněž měl být dán daleko větší důraz na stukturu písma. Těch překlepů/chybějících písmen ve větách je tam nezdravě moc...
Ale abych jen nenadával, stojím si za tím, že autor psát umí, pouze mu nesedl žánr. Či jak to říci. Protože některé pasáže jsou totiž psaný opravdu moc dobře, pak ale bohužel přijde třeba zombie apokalypsa, při jejímž čtení trpíte a je to hrozná škoda. Autorovi budu držet palce do dalších knížek. A leč si mě tato kniha bohužel příliš nezískala, případnému pokračování šanci dám.

Bookgirl666
16.12.2020 odpad!

Knihu jsem si našla v knihkupectví. Ve zkratce lituju, že jsem tam ten den vůbec vkročila. Na knize mě zaujala divná obálka se symbolem kachny - ještě štěstí, že mi pak laskavý autor význam této symboliky v knize osvětlil. Pětkrát. Zhruba tolikrát se také dozvíme detailní informace o poprsí hlavní hrdinky - škoda, že se totéž nedá říct o jejím charakteru. Plochost jeho postav je tak pouze jednostranná, a to ne tím správným způsobem. Pevně doufam, že se autorův přístup k ženským hrdinkam nepromítá do jeho osobního života. Pokud tomu tak je, doporučila bych mu návštěvu psychologa a urovnání vztahů s matkou. Spíše než psaní komerčních knih bych také autorovi poradila vest si pod taktovkou zmíněného psychologa spíše deníček - za čtení takovychto obsahově i stylisticky zmatených slatanin by měl totiž raději někomu platit, než z nic netusicich čtenářů vysavat jejich peníze, mentální zdraví a volný cas, který by se jistě dal využít lépe. Třeba chcaním proti větru nebo čtením wattpadu.
PS: 0/5, to bych si už radši precetla cokoliv od Babiše.
PPS: Vysvětlete mu prosím někdo, jak se používají poznámky pod čarou. A pak mu seberte notebook.

Veronica.Faye
30.07.2020 2 z 5

Dej s potenciálom, ale mierny chaos. Nevedela som, čo do recenzie napísať. Úprimne hovorím za seba, že mi táto kniha nesadla a do čítania som sa nútila. Od začiatku tam bolo príliš veľa postáv a každá časť textu sa odohrávala niekde inde a bola z pohľadu niekoho iného. To spôsobilo, že sa do deja nedalo začítať. Pozitívom bola Žofinka (opička) a nápad s Navrátilcami, ktorý by si kľudne zaslúžil samostatný príbeh. Mne síce príbeh nesadol a čítalo sa mi to ťažšie, ale niekomu sa môže páčiť.

ja.knihomolka__
29.06.2020 odpad!

0,1⭐️/5⭐️
Moc se omlouvám, ale tohle bude jedna z nejhorších knih za tenhle rok! Pokud se nemýlím, kniha Povídky Pověstiny je autorova prvotina, já ale musím přiznat že jsem četla zdaleka lepší prvotiny než je tohle...
Celou dobu jsem se ztrácela v ději, postavách a ve jménech. Autor chtěl být nejspíš vtipný, tak psal vtipné pasáže nebo jak to popsat. Mně to ale vůbec vtipné nepřipadalo.
Co se dělo v prvních 150-ti stránkách? Řekla bych, že nic. A taky - můj osobní názor, opravdu bych hlavního hrdinu nepojmenovala Magor.;)
Děj se neskutečně vlekl a vůbec mě to nebavilo. Hlavní hrdinka mi byla celkem sympatická, ale bylo to takové to, že jste k ní nemohli mít žádný vztah, protože to autor nedovolil - hlavní hrdinové neměli vykreslené charaktery.
Co bych k tomu ještě napsala..? Asi to, že jsem 10 stran četla asi 35 minut.

Irsaf
09.05.2020 odpad!

Jsem na straně 52 a zatím vůbec nějak nepobírám co to vůbec čtu...
Proto se nebudu trápit a knihu odložím...

Cress
13.03.2020 3 z 5

Střelený tento příběh opravdu byl, na můj vkus možná i trochu moc. Z této knihy mám dost smíšené pocity (něco jako z Prokleté krve). Začnu asi tím, co se mi nelíbilo nebo vadilo.
První věc, která mi vadila bude možná někomu znít jako prkotina. Je to hrudník hlavní dívčí postavy Lily. Nechápejte mě špatně, mě je jedno, jak moc je v této oblasti vybavená. Ale když je to zmíněné při každé chvíli, kdy je popisován její vzhled, začne vás to trochu štvát.
A u jejího hrudníku zůstaneme, protože tam žije malá opička. Přesně u této informace jsem začala pochybovat, jestli na mě tenhle příběh není střelený až moc.
Tyhle maličkosti bych překousla. Můj největší problém je v tom, že jsem se v knize absolutně nevyznala. Přišla mi celkem zmatená a vlastně vám ani nedokážu říct, o čem tahle kniha byla.
Ale mám tady i nějaká pozitiva. Jednou z předností knihy byl humor. U knížky jsem se občas zasmála i nahlas, což se moc často neděje. Občas mi přišlo, že vtipy byly nacpané trošku na sílu, ale rozhodně se pobavíte.
Další z věcí, kterou jsem si oblíbila je Magor. Tenhle kluk si mě prostě získal (na rozdíl od Lily). Je tak trochu pošahanej, má ten správný smysl pro humor a má originální jméno, které k němu sedí. Magor byl jedno z největších pozitiv této knihy.
Posledních cca 20 stran bylo vážně dobře napsané a zpracované, což mě přivádí k otázce, proč tomu tak nebylo po celou knihu?
Líbila se mi celkově myšlenka knihy. Podle mě nápad byl super, ale mohl být zpracovaný o trochu lépe.
Celkově ta kniha nebyla špatná, prostě takový průměr.

Pitbullka
23.10.2019 4 z 5

Svižné, lehké a nechybí zombíci! Doufám, že bude pokračování.

ThrisaManx
18.10.2019 4 z 5

První dvě slova na zadní straně knihy to vystihují přesně - střelený příběh. Ale v tom nejlepším! Zpočátku nám autor naservíruje spoustu postav. Fakt spoustu postav a různých skupin a v průběhu ještě přibývají a já se v tom děsně ztrácela. Většinu knihy jsem nevěděla, kdo je kdo (až na Bravo Kachny) a o co jim jde. A o čem ta kniha vlastně je. Taky jsem byla občas zmatená z přeskakování v čase. Ale to vůbec neubíralo na kvalitě knihy a já si to fakt hrozně užívala!

Romantická dějová linka mě mile překvapila, a to já na romantiku moc nejsem. Autor používá naprosto skvělý styl vyprávění, příběh je psán odlehčenou formou s nádechem ironie a nadsázky a ten humor! Ten byl skvělý! Taky nějaké zvraty, zombíci a šílenosti v podobě impí senátu. Fakt to byla pecka. Tohle si přečtěte!!

bookcase
08.10.2019 3 z 5

Tohle byla ale hodně zvláštní střelenina. Fakt. Kupodivu bavila, i když to není primárně žánr, který vyhledávám. Obzory rozšířeny!

eva3992
30.09.2019 3 z 5

Střelený příběh na hraně sci-fi, fantasy, grotesky a vonnegutovského pop-artu, v němž jako v každé nejlepší knížce nechybí pořádná zombie-apokalypsa!
Tak tahle věta přesně knihu vystihuje.
Příběh z kraje Pověstina, z jeho hlavního města Soule. Sledujete nej tým úderných zabijáků zvaných Bravo Kachny. Jejich skupina má za úkol najít Jane a nebudou to mít zrovna Jednoduché. Navíc sledujeme zamilovaný pár Lily a Magora.
Pěkně propracovaný svět a postavy, napínavá zápletka. Sranda, napětí, láska, zombie. To vše je v tomto příběhu.
Kdo má rád scify a rád se směje, tak směle do toho.
Jo a Žofinka je nejvíc :-)
Nejsem přesně cílová skupina knížky, proto i možná takovéto hodnocení, ale své fanoušky si kniha rozhodně najde.

Autorovy další knížky

2019  41%Lily a Magor – 1. díl
2021  73%Lily a Magor – 2. díl

Kniha Lily a Magor – 1. díl je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce6x
Chystám se číst2x