Povídky

Povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128309/bmid_povidky-2gj-128309.jpg 5 4 2

Výbor zachycuje většinu díla Kocjubynského. Je uspořádán do oddílů: Cestou zrání (z doby 1892-1902; vyniká povídka "Pro obecné dobro" a "za vysokou cenu" a satirická pohádka "Cho"). Krymské obrázky (4 pov. ze života Tatarů, plné kouzla tamějšího života a přírodních krás: se sympatiemi je vylíčeno mladé pokolení, snažící se vymanit z feudál. a nábož. pout). Z huculských hor (o rázovitém životě ukrajinského kmene v Karpatech). Dech revoluce (na podrobných studiích s pochopením a realisticky vykreslený obraz ukrajinské vesnice před revolucí 1905 a za ní, slavná "Fata morgana". Pak "Smích", "On přichází", "Neznámý", "Persona grata", "Cestou", "Dárek k narozeninám", Koně jsou bez viny" -v těchtopovídkách zobrazil K. zvůli stolypinské reakce a vzrůstající nenávist lidu k těm, "za nimiž se kouří vesnice a lidé krvácejí jak uštvaná zvěř"). Z hlubin duše (povídky intimního ladění, zvl. "Intermezzo" a "Sen"). Pod italským sluncem (z ostrova Capri, kde se K. též seznámil a spřátelil s Gorkým). Připojena vzpomínka Gorkého, v které vzdává Gorký po smrti Kocjubynského hold svému příteli. Mimo jiné říká: "M.K. byl člověk řídké duševní krásy a ušlechtilosti. Byl to člověk čarovně působící, byl to skutečný básník. Ctěte jeho překrásna díla. U něho je o čem se poučit." - Předeslána přehledná studie o životě a díle M.K. z pera vynikající ukrajinské kritičky.... celý text

Literatura světová Novely Povídky
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Povisti ta opovidanna


více info...

Přidat komentář

Inutihar
23.09.2020 4 z 5

Vtipné i hořké, hororové a fantaskní, ale i realistické příběhy ze života navazující na to nejlepší z povídkové tradice ruského a ukrajinského písemnictví. Byť se kniha jmenuje Povídky, jsou ve výboru zahrnuty i dvě rozsáhlejší novely a to Stíny zapomenutých předků ze života zakarpatských Huculů, literární předloha slavného filmu Sergeje Paradžanova, a Fata Morgana o reakci na revoluční rok 1905 na ukrajinské vesnici.

druzickaster
19.06.2018 5 z 5

Uff tak to byla jízda, povídky jsem po kouscích četl téměř půl roku, ale není to naškodu, myslím, že kniha by se jako celek najednou četla špatně. Kocjubynskyj psát umí, ale umí i něco navíc. Chytne čtenáře a už ho nepustí. Umí tak nádherně a barvitě popisovat všední věci kolem sebe, až se člověku zatají dech. V jeho povídkách se projdeme Krymem a životem tamních Tatarů, Ukrajinskou vesnicí, ostrovem Capri a Itálií a vše je popsáno barvitě, lidské příběhy plné emocí, radostí ale i strastí. Autor ve svých povídkách předloží čtenáři nádherný obraz a slovy jej maluje do čtenářovy fantazie. Určitě si od autora přečtu i další knihy a tuto knihu mohu jen doporučit.