Poslyš vyprávění z časů tvých otců

Poslyš vyprávění z časů tvých otců https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427461/bmid_poslys-vypraveni-z-casu-tvych-otcu-6Zr-427461.jpeg 5 5 1

Již staří Egypťané si vyprávěli příběhy o faraonech, kouzelnících z dávných časů, o trosečnících, chamtivých úřednících, podivuhodných dobrodružstvích a tajemných místech. Některé z těchto příběhů se dochovaly až do dnešních dnů a jedná se o jedny z nejstarších literárních textů na světě. Kniha představuje čtyři nejznámější texty, zapsané v tzv. klasické egyptštině: vyprávění O trosečníkovi, příběhy z papyru Westcar, příběh O výmluvném rolníkovi a vyprávění O Sinuhetovi. Tyto nové české překlady jsou bohatě opatřené vysvětlivkami staroegyptských reálií a jazyka. Každý text je uveden informacemi o historii jeho nálezu a je vždy také zasazen do historického a kulturního kontextu, který čtenářům přiblíží jak dobu, kdy se daný příběh odehrává, tak jeho možné interpretace.... celý text

Přidat komentář

Hanka_Bohmova
07.07.2022 4 z 5

Přes veškerou vzdálenost časovou, kulturní i zeměpisnou není pravda, že by v těchto vyprávěních nepoznal dnešní člověk něco "svého". Pohádkový příběh o trosečníkovi pobaví každého znalce Cimrmanova Němého Bobše, jeden z textů na papyru Westcar zas ukazuje, jak řeší manželskou nevěru mágové. Z vyprávění o výmluvném rolníkovi se člověk nejen přiučí o staroegyptském nadávání, ale získá také velice plastickou ilustraci k Ježíšovu podobenství o nespravedlivém soudci a chudé prosebnici.
Čítanku uzavírá vyprávění o Sinuhetovi - chlapíkovi, který v záchvatu paniky všechno opustil a zdrhnul. Dobře to dopadlo, ovšem nikoli jeho zásluhou. Oproti předchozím příběhům jde o text jasně umělecký, se zajímavým psychologickým rozměrem a podivnou dvojakostí hlavního hrdiny, přecházejícího mezi vymlouvající se poděšeností a cílevědomou srdnatostí. Autorky k tomu v doprovodném komentáři nabízejí určité klíče.

Kniha začíná přehledovými kapitolami o vývoji egyptského písma a jazyka a o průběhu překladu. Každé z vyprávění má důkladnou předmluvu uvádějící do historie bádání a kulturního kontextu i do samotné příběhové situace. Překlady pak jsou komentovány prakticky řádku po řádce, přičemž u papyru Westcar je uveden nejen zcela fragmentárně dochovaný text, ale i jeho možná odborná rekonstrukce. Vše doprovázeno smysluplně vybranými fotografiemi a kresbami. Zkrátka má to hlavu a patu i pro úplného laika.

Zajímavé čtení pro zvídavé, kteří by rádi nahlédli na Databázi knih před třemi až čtyřmi tisíci lety.

Kniha Poslyš vyprávění z časů tvých otců je v

Právě čtených1x
Přečtených5x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce8x
Chystám se číst6x
Chci si koupit5x