Poslední velmistr

Poslední velmistr https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33211/bmid_posledni-velmistr-Jvx-33211.jpg 4 73 10

V klenutých vatikánských sklepeních se nachází tajný archiv. Je plný vzácných kodexů i bezcenných listin, které vyhodnocuje věhlasná paleografka, sestra Ottavia Salinová. Tentokrát dostala poněkud odlišný úkol: rozluštit záhadné znaky, které byly tetovány na těle mrtvého muže. Na samotném muži by nebylo nic pozoruhodného, kdyby v jeho blízkosti neležely kousk ydřeva, podle všeho úlomky kříže, na němž zemřel Ježíš. Sestra Ottavia záhy sezná, že tento úkol přesahuje její možnosti, a tak spojí své síly s archeologem Boswellem a kapitánem Švýcarské gardy. Stopy je dovedou ke starodávnému řádu, jehož činnost halí neproniknutelná rouška tajemství. Mohlo by záhadné společenství nějak souviset s nedávnými krádežemi církevních předmětů na různých místech světa? A pokud ano, jaký tím sleduje cíl? K tomuto zjištění se lze dobrat jen jediným způsobem: nalézt posledního velmistra řádu. Ottavia její společníci se vydávají na nebezpečnou pouť, během níž musí splnit úkoly související se sedmi smrtelnými hříchy, jak je ve své Božské komedii vyobrazil Dante... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Domino
Originální název:

El último catón , 2001


více info...

Přidat komentář

Atanone
12.10.2020 4 z 5

Jelikož píšu komentář s dost velkým odstupem, musím přiznat, že jsem to asi s hodnocením trochu přehnala, protože si sice vzpomínám, o čem to bylo, ale ve srovnání s jinými knihami, co jsem od té doby četla, tahle nějak zapadla.
Stejně jako u Brownových knih, abyste se bavili, musíte přijmout základní podmínku, a sice, že budete přemýšlet jen nad tím, nad čím autorka chce, abyste přemýšleli. Jinak nechte logiku off-line.

ludek.n
22.11.2019 3 z 5

Sedm smrtelných hříchů a sedm měst - Řím proslulý pýchou, Ravenna závistí, Jeruzalém hněvem, Athény leností, Konstantinopol lakomstvím, Alexandrie obžerstvím a Antiochie smilstvem - vyznačují cestu trojice ústředních hrdinů při hledání posledního velmistra starodávného řádu. Matilde Asensi zvolila atraktivní téma, po hříchu se jí ho však nepodařilo plně zúročit. Zkoušky, které pro své hrdiny uchystala na jejich dobrodružné výpravě a které je mají očistit od hříchů, s nimi ani v nejmenším nekorespondují, a co hůř - postrádají i prvek napětí a vzrušení z neočekávaného. Postupně se z rébusů vytrácí nápad i osobitost, načež nastupuje bezradnost a nuda. Příběh se rozpije a zešedne natolik, že se začnete ptát, jaká je vlastně autorčina vize a kam to celé směřuje. Rozpačité je i závěrečné utopistické rozuzlení, kterému chybí páteř, stejně jako silná myšlenka.


Jessybelle
14.02.2018 5 z 5

Kniha mě opravdu bavila. Užila jsem si luštění záhad spolu s hrdiny a bylo fajne. A asi si přečtu Dantovu Božskou komedii....

Elea
28.03.2016 5 z 5

Zajímavá kniha, velmi dobře se čte, ráda se k ní vracím (což mě u toho žánru samotnou překvapuje).

woodward
21.12.2015 5 z 5

Krásné vyprávění a navíc pravá pochoutka pro všechny filology a překladatele. Člověku se chce říct všem americkým blábolistům, že právě takhle má vypadat "thriller" o pátrání po starých církevních tajemstvích. Žádné honičky, žádné mrtvoly, jen spousta intelektuálních cvičení prokládaných napínavým blouděním v podzemních labyrintech. A poněkud naivní závěr o svatém společenství, jakožto protikladu skrznaskrz zkažených církví, to k tomu nakonec patří a tvoří uspokojivé vyvrcholení příběhu. Pět hvězd.

modroocko
21.02.2014 5 z 5

Velice dobře čtivá kniha, po letech se k ní ráda vracím...

LG73
29.07.2013 4 z 5

Zajímavý a napínavý námět příběhu byl sice zpočátku slabší, ale postupně mě velice zaujal a kniha se četla skvěle.

Melaanie
14.02.2013 4 z 5

Knížka se mi velmi líbila, sice ze začátku to bylo trošku nudné, ale pak jsem se nemohla od toho odtrhnout.

miskamsk
28.01.2013

Zajímavý nápad, použít Dantovu Božskou komedii jako návod ke splnění zkoušek ke vstupu do zvláštního společenství. Bohužel slabší rozjezd a závěr jak ze sci-fi mi poněkud kazí dojem z této knihy.

svetlo77
23.12.2012 5 z 5

Slabý začátek, ale po několika stranách napětí až do konce.Výborně se četlo, doporučuji!!!

Autorovy knížky

Matilde Asensi
španělská, 1962
2007  72%Poslední velmistr

Kniha Poslední velmistr je v

Přečtených107x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených6x
Knihotéce110x
Chystám se číst39x
Chci si koupit4x