Poslední ráno

Poslední ráno https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48647/posledni-rano-48647.jpg 3 62 7

Dramatický příběh odehrávající se v roce 1916 na americko-mexické hranici Autor vychází ze skutečné historické události, kdy mexický bandita Villa se svými muži zmasakroval pohraniční městečko Columbus v Novém Mexiku. Americká armáda na pokyn vlády provedla protitah, který vyústil v americkou invazi do Mexika a pronásledování Villy. Hlavními postavami románu jsou starší voják Calendar a mladý rekrut Prentice. Spolu se účastní sledování bandity, Calendar vezme mladíka pod svou ochranu, poučuje ho jak zůstat ve válce naživu, vypráví mu mnoho zážitků ze své minulosti...... celý text

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Last reveille , 1977


více info...

Přidat komentář

Meda77
20.01.2022 3 z 5

U této knihy mi nějak nezapadl Morrellův styl. Takový jiný Morrell. Moc mě to nechytlo, ačkoli slohově psáno podobně jako předchozí tvorba. Musím dát 3starsy.

čef
26.02.2020 5 z 5

Podle mého názoru je autor nejlepší ve svých historických dobrodružných knihách tak jako zde. Tento román je z převážně z doby těsně předcházející angažmá USA v 1. světové válce a z území Mexika, kam vpadl generál Pershing potrestat Pancha Villu. Příběh je o vztahu válečného učně a jeho učitele, který pamatuje ještě i válku Severu proti Jihu a zažil toho opravdu dost. Napínavé scény následují rychle jedna za druhou a napětí se stále stupňuje. Dozvíme se toho z té doby skutečně hodně a není to opravdu vždy na uvolněný smích, jak jsme to všem zase natřeli. O to více si čtení opravdu užijeme.


DickBach
03.09.2019 4 z 5

Co na to říci? Calendar mi hrozně moc připomínal Old Shaterhanda, celou dobu jsem čekala na Něco. Nějakou zmínku, událost, myšlenku, nebo prostě Něco, co by ho posunulo do kategorie vysněných hrdinů.... A nakonec jsem zjistila že Nic. Že je to jen skutečný protivný, sebestředný a dost soběstačný morous. Četlo se to dobře, ale o knize nelze hovořit jako o klasickém Morellovi.

PROCHEY
06.10.2018 2 z 5

Zatím, pominu-li sbírky povídek, se jedná o knihu, která mě od tohoto autora bavila nejméně...
Jendak to asi bylo samoté téma, pak také styl - chvílemi jsem měl pocit, jako bych pročítal učebnici dějepisu.
I přesto, že kniha byla, v tomto případě naštěstí, docela krátká, mohla být docela dobře ještě o několik destítek stran kratší. Autor se v knize mnohokrát vrací k událostem, jenž se odehrály dávno před hlavní dějovou linií knihy - do dětství a mládí jedné z hlavních postav. Snad proto, aby čtenář později snáze pochopil charakter postavy a její jednání. Mně osobně to nenapovědělo tolik, na kolika stránkách jsem tímto vypravováním musel pročítat. Stejně tak bych oželel některé až zbytečně rozsáhle popisy určitých situací a jednotlivých scén.
Jednat se v tomto případě o první dílo D. Morrella, které jsem četl, žádnou další z jeho knih bych pak už asi nikdy neotevřel.
I díky recenzím, jsem ale od knihy příliš neočekával a četl jsem ji spíše proto, že se jedná o mého oblíbeného spisovatele a moc jeho knih mi k přečtení už nezbývá...

hana4834
23.02.2017 2 z 5

myslím si že to je zatím nejslabší kniha co jsem od Morrella četla

pablovendat
14.11.2014 5 z 5

Trošku to smrdí westernem. Možná proto mě to chytlo.

KKK
17.01.2012 3 z 5

Nějak mě to nedostalo,asi to bylo tím,že to bylo v té době.