Poslední Laponec

Poslední Laponec https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220293/bmid_posledni-laponec-220293.jpg 4 276 89

Nejlepší francouzská detektivka roku 2013 ověnčená dalšími 20 literárními cenami Zima je v Laponsku studená a tvrdá. Vesnice Kautokeino se chystá na návrat starého šamanského bubnu. V minulosti bylo mnoho bubnů zničeno v boji proti pohanství. První buben vracející se na laponské území je však ukraden. Vadí návrat bubnu místní církvi? Nebo to provedli laponští separatisté, aby se o nich mluvilo? Případ se dál zamotává smrtí pastevce sobů. Policejní vyšetřovatelé Klement Nango a Nina Nansenová odhalují vztahy mezi rázovitými laponskými sobaři a norskými usedlíky i tajemství dávné expedice do těchto končin. Co tehdy objevil český geolog?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , Panteon
Originální název:

Le Dernier Lapon , 2012


více info...

Přidat komentář

ZUZANA-123
14.01.2024 3 z 5

Prvních cca 150 stran jsem uvažovala o tom,že knihu odložím.Zvítĕzilo prostředí a informace ze života Laponců.

Iwy
28.06.2023 3 z 5

Přečetla jsem. Náhled do sámské kultury je pro mě osobně zajímavý, stejně tak i zápletka se tváří nadějně. Autor je za knihu oceňován a zadní obálka se jako obvykle chlubí pozitivními recenzemi. Hm. Ano, mohla by to být celkem fajn kniha, ale pokud nejde jen o neobratný překlad (u obou knih autora, náhoda?), pak pro mě tento autor prostě postrádá dar napsat knihu - tedy napsat ji dobře. Je to sbírka suchých vět, nezajímavých a podivných dialogů, nesympatických postav, popisy míst i historie jsou rozvleklé. Navíc celé je to tak nějak poslepované, aby se povedlo dát dohromady naplánovaný konec. A když k tomu připočtu velké množství pravopisných hrubek, pak vážně netuším, proč jsem si já trubka při nedostatku čtiva vypůjčila navíc ještě autorovu další knihu (Vlčí úžina) - už se nedozvím, o čem vlastně druhá kniha je, protože velké množství hrubek v textu na prvních asi 50 stranách mě naprosto odradilo pokračovat. Netuším, kde udělali soudruzi chybu, ale je velká ostuda vydavatelství, že pustí do prodeje takhle odfláknuté produkty. Vydat audioknihu byl zřejmě dobrý krok, který knize přidal na hodnotě, ovšem tištěný Laponec má ode mě za 3 (a to jen díky slušné obálce), Vlčí blbovitost už nezhodnotím. Asi jsem až moc kritická, je to prostě běžný slabý průměr a knižní trh chrlí tuny a tuny horších knih, ale já už těmi špatnými ztrácet čas nebudu.


kalinka99
06.11.2022 5 z 5

Za mě výborná detektivka ze severského prostředí a poznání laponských zvyků.

Korsika
06.11.2022 2 z 5

Mám podle komentářů níže dojem, že kniha získala hodnocení 75% hlavně kvůli audio verzi. Škoda že jsem taky nezvolila tuto formu, jelikož čtení to bylo dlouhé, postavy vesměs nesympatické a průhledné a i přes časté popisy krajiny to pořád nemělo atmosféru. Závěr to nezachránil … ono by tam i všechno bylo - krev, bouře, pomsta, objasnění, staré rány - ale musel by to zřejmě napsat někdo jiný. Takže přes 2* jít nemohu a ty jsou za představení Sámské kultury.

betička
14.10.2022 3 z 5

Kniha mě asi nejvíc vtáhla popisem života v Laponsku. Moc mě baví pokud v knize může člověk alespoň trochu nahlédnout do života lidí pro mě dost vzdáleného.
Líbí se mi propojení historie a současnosti. Vysvětlení některých tradic atd.
Člověk jen žasne jak je v nás hluboce zakořeněna nenávist k něčemu čemu nerozumíme, k jinému náboženství, k jiné rase, jiným tradicím ...

castiglione
04.10.2022 4 z 5

Já prostě ráda cestuji.
A ještě raději pak čtu knihy z míst, která již znám. Ne dopředu, jak to mnozí dělají - načerpat informace pro cestu, ale pěkně až pak, v klidu, doma, s tím, co už znám, co jsem viděla a zažila, to je pro mě to pravé. Porovnat, srovnat, kochat se, hledat a vyhledávat. Obklopit se knihami klidně hned po příjezdu a číst třeba celou noc až do rána. A pokud se dozvím i spoustu zajímavého o dané zemi, o jejích lidech, o jejich živobytí, starostech i radostech, o historii, součastnosti a možné budoucnosti, pak jsem spokojená a šťastná. A to tato kniha bohatě splňuje.
Sobí policie? Cože? To jako fakt tam dnes existuje?
Joiky? Dají se nějaké najít, strýčku Google? Sem s nimi, chci si je poslechnout!
A tak dále a tak dále...
A ještě bonus navíc - kriminální zápletka, která nebyla vůbec špatná.

INCOGNITOREADER
16.06.2022 3 z 5

Absolutně brilatně načtená audiokniha. Skvěle zpracované hudební předěly, které dokonale dokreslují prostředí dalekého severu a nehostiné krajiny. Toto všechno, ale nedokáže úplně dorovnat aspoň pro mě slabší příběh, který je hodně rozvláčný. Máme zde krádež starého Sámského bubnu a k tomu vraždu. Ale příběh je opravdu rozvleklý a nedokáže držet správné tempo.
Každopádně za poslech už jen pro to zpracování rozhodně stojí.

Čmeláček
02.06.2022 5 z 5

Pro francouzské thrillery mám slabost a ani tenhle mě nezklamal :). Fakt super čtení! :)))

TomHr
25.04.2022 5 z 5

Mráz, polární noc, hory sněhu, chovatelé sobů, pašeráci a mezi nimi sobí policie na skútrech. Krajina a atmosféra norsko-švédsko-finského pohraničí vykreslená tak sugestivně, že jsem si musel najít na mapách, kudy se hrdinové pohybují. Pro našince je také zajímavý vhled do laponské kultury a do problematiky chovu sobů. Samotný detektivní příběh nezklame a neurazí. Děj místy postupuje kostrbatě a od začátku jsou padouši jasní, přesto autor dokáže udržet dostatečnou míru záhadnosti a tím i pozornost posluchačovu. Kniha je zalidněna dobře vykreslenými postavami a dvojicí sympatických hlavních hrdinů - sobích policistů. Poslední Laponec je severská detektivka zase na jiný způsob a především dobrá zábava.

Jnachti
16.01.2022 5 z 5

Posloucháno jako audiokniha. Knihu jsem poslouchala začátkem prosince, což umocnilo atmosféru mrazivého Laponska. Vyšetřovací dvojice mi sedla. Jako klasickou knihu bych to asi nedala, ale díky skvělému načtení jsem se od knihy nemohla odtrhnout.

Hakate
04.01.2022 5 z 5

Skvělá atmosféra, úžasně propracované prostředí. Zajímavá zápletka. Doporučuji.

oskli
04.01.2022 3 z 5

(SPOILER) Jako audiokniha skvělé, ale musím souhlasit s komentářem @trudoš. Kniha vlastně nic zajímavého nenabídla a rozhodně bych ji nenazývala detektivkou. Hezky se poslouchala, parádně navodila atmosféru dalekého severu, ale to je vlastně všechno. Francouzský geolog je zjevně hajzl, ale proč ještě k tomu pořád musela být zmiňovaná jeho záliba v nymfičkách a jeho přesvědčení, že až najde poklad, dostane každou? Aby nikdo nepochyboval o tom, že na něm není opravdu nic dobrého a je hajzl skrz na skrz?To mě vyloženě iritovalo. Další díl bych určitě nezkoušela v papírové podobě, ale když potkám audioknihu, asi ji prubnu :-)

Awča
24.11.2021 5 z 5

Jako audio kniha naprosto úchvatné.
Líbila se mi atmosféra knihy, přednes a hudba neměly chybu, souhlasím s xxiixxi.
Kriminální zápletka možná nebyla příliš silná, ale kniha je plná zajímavostí z historie Sámů i z jejich novodobého života. Pomalé tempo mi vzhledem ke svělému audio zpracování vůbec nevadilo, ale věřím, že v papírové podobě by mě možná kniha tolik nenadchla.
Určitě se poohlédnu po dalším díle.

xxiixxi
21.08.2021 4 z 5

Audiokniha:
Pro mě velmi exotické prostředí Laponska a místních obyvatel, sobů, polární záře a polární noci. Musím říct, že mne to hodně nalákalo se tam někdy podívat a zažít to. Jako audiokniha to mělo perfektní atmosféru, krásný přednes i hudbu. Poslouchala jsem audioknihu spíše jako kulisu, takže nemohu úplně hodnotit vyšetřování a zvraty, ale samotná zápletka na mě neudělala ani tak velký dojem jako spíše celková atmosféra místa, takže to bude asi to hlavní, co si zapamatuji :-) Pro tu atmosféru každopádně stojí za přečtení.

trudoš
21.06.2021 3 z 5

Nádherně zachycená krajinomalba Laponska, ale zajímavého dění pomálu. Což je podle mě asi největší slabina knihy – ukradený bubínek a mrtvý pastevec není na čtyři sta padesát stran žádné velké terno. Docela mi navíc vadilo, že je příběh rozdělený do dvou linií, z nichž ta, která sleduje osudy zajatce není příliš šťastně vygradovaná. Lépe řečeno, vše mezi začátkem a koncem působí jako manýristická výplň. Tedy, ne, že by linka s vyšetřováním policistů hýřila zvraty, až si dokonce myslím, že by se celá zápletka obešla klidně bez nich, jen by příběh ztratil na objemu. Jako kdyby napsat knihu o polovičním rozsahu byla pro moderního autora ztráta drahocenného času.
Postavy jsou ovšem vykresleny parádně, jen kdyby dostaly zajímavější scénář a nebály se interakce. Obzvláště u drženého Laponce jsem úplně nepochopil jeho vyčkávací taktiku, která ve finále neměla jinačí smysl, než děj natáhnout na maximum. I s málem muziky se dá odehrát velký koncert, tady byl však výsledek bohužel přesně opačný.

tami1
16.06.2021 4 z 5

Taková trochu staromódní detektivka, ve které netečou potoky krve a není plná akčních scén. Přesto se mi líbila. Nadchlo mě prostředí Laponska a historie a zvyky Sámů. Je to svérázný kus země, který své obyvatele nijak nehýčká a kde přežijí jen ti nejodolnější.

Nedovedu si představit, že bych čtyřicet dní neviděla slunce. A ty teploty! Brr - ještě teď je mi zima.

mulderka
07.06.2021 3 z 5

Když francouzský autor píše thriller z prostředí Laponska, jehož celá zápletka stojí a padá se znalostí laponské /pardon sámské/ kultury a tradice... tak výsledek může dopadnout doslova všelijak.
Já osobně to vidím tak na průměr /a možná půl hvězdy navrch/. Detektivně-partnerská dvojice od "sobí policie", pochybné praktiky nadnárodních společností, snažících se využít nerostné bohatství v chráněných oblastech, záhada šamanského bubnu a vše ostatní kolem... to je až přemíra informací o věcech, o nichž většina světa ví absolutní minimum, a rozhodně se nedá vměstnat do jedné, i když 460stránkové knížky. Která by měla být taky trochu dějová a napínavá.
Zato jsme se příliš nedověděli o detektivech Klemetovi a Nině. Škoda, podle náznaků se zdá, že v dřívějším životě napůl sámského policisty se skrývá nejedno tajemství. O ně se zatím není ochoten podělit s Ninou a bohužel ani s námi čtenáři. Oba by si od svého "stvořitele" zasloužili pořádnou transfúzi krve do svých papírových žil. Tak ráda bych s nimi chtěla víc sympatizovat!
Tak třeba v případném dalším pokračování.
PS. Někomu o pár odstavců níže se stýskalo po romantickém jiskření mezi K. a N. Za sebe pevně a rozhodně prohlašuji: chválabohu, že se žádné nekonalo, neb podle mě je to zhouba pro žánr, a co teprve hned v prvním dílu!!!

SputnikV
26.05.2021

za mne naprosto zvláštní kniha, dozvíme se hodne o Laponcích, o tamním prostředí, o rasismu v Norsku (hodně jiným radí), o starých zvycích, jako detektivka to taky vcelku jde. Jen mne zarazilo, že autem straženého soba vzal jeho majitel do náručí... já myslel, že je to veliké zvíře a do náruče by se nevešlo.

alekis
13.04.2021 5 z 5

SPOILER
Tato kniha mě velice silně oslovila. Prostředí, lidé, způsob života... i ta krimi linka byla neobvyklá, vyšetřuje se ukradený šamanský buben a uříznuté uši jednoho propíchnutého chlapíka. A také jiné věci, spousta toho vyjde najevo... a úchylný padouch to dostane sežrat!
Způsob psaní mi vyhovoval, všechno jde lineárně od začátku ke konci, poslední dobou jsem četla vícero knih, kde je to samý přeskok v čase... a tohle bylo takové odpočinkové.
Nemyslím si, že by všem čtenářům vyhovovalo právě toto téma, rovněž lokalita, kde se příběh odehrává a celkově způsob psaní autora. To je ostatně vidět i na hodnocení. Proti gustu žádný dišputát, ale kdo se chce víc zamyslet a o hodně víc poučit o neobvyklých věcech, nám dosti vzdálených, možná se rád začte.
Na okraj: jakožto romantická duše doufala jsem v romantický vztah, co se vyvine mezi Klemetem a Ninou... Krom toho, že se Klemet mimořádně opil, pak políbil Ninu a dostal facku, se ale nic romantického nepřihodilo...
A ještě popaměti drobná citace: Oteplilo se... bylo jen mínus sedmnáct stupňů... :-)

Evišťátko
28.02.2021 5 z 5

Je dobré,pokud už na začátku se nepřistupuje ke knize coby k severskému thrilleru,protože tím není. Ne v tom duchu na jaký jsme si u severských krimi zvykli.Pro mě je Poslední Laponec detektivní román z prostředí sámské kultury. A ač je mi na hony vzdálená,jistou paralelu s naší kulturou tam vidím, alespoň co se zemědělství týče. Ztráta tradic na úkor zisků, pohrdání menšinami, ekologie..to všechno tam je. Cením si každé knihy ,která mě donutí přemýšlet,dozvědět se zase něco nového a tou pro mě Poslední Laponec je.