Posekej si ten trávník, nejsou vidět hadi

Posekej si ten trávník, nejsou vidět hadi https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/298102/bmid_posekej-si-ten-travnik-nejsou-videt-NMX-298102.jpeg 4 13 8

Tak jsem již zpátky v Kolumbii, třicet hodin čtyřmi různými autobusy z Quita až do Medellínu. Policejní kontroly hledají drogy a zbraně, po zuby ozbrojené motohlídky vyhledávají ozbrojence, ukrutné vedro, jedna hořící pneumatika, a tedy tříhodinové zpoždění… Rovněž nádherná příroda plná gigantických skalisek, vulkánů, jezírek a horské džungle. A báječní, milí lidé na cestě. Zkrátka: typické cestování po Jižní Americe. :-) Tak nějak vypadají e-maily ze země magického realismu od kamaráda, bluesmana „Matea“ Ptaszka. Jako školák objevil v knihovně svého táty knihu o válečných fotografech a od té doby snil o cestě do zemí, kde se něco děje a kde je to horké. Jeho sen tiše ustoupil do pozadí v době, kdy Matěj slavil úspěchy jako uznávaný hráč na foukací harmoniku a bluesový zpěvák, a s pochopením a trpělivostí dál čekal, až se Matěj stane nositelem prestižního světového ocenění pro hráče na foukací harmoniku, napíše oblíbenou učebnici hry na harmoniku, natočí několik úspěšných alb a po létech hraní v duu Ptaszek & Beňa se stane i leaderem vlastní kapely Dobré ráno blues band. Ale pak se sen razantně přihlásil o slovo. V roce 2015 opustil Matěj naše i zahraniční jeviště bluesových klubů a kulturáků a namířil si to se svojí paní do Jižní Ameriky. Svoje zkušenosti a zážitky z prvních měsíců shrnul do knihy o této „Amééérice“: svým nadšeným, vlídným a typicky necestovatelským způsobem nám přibližuje Mexiko, Guatemalu, Nikaraguu, Salvador, Ekvádor a Kolumbii, jak je poznal na vlastní kůži. Země s pro nás drsným podnebím, občas děsivou historií, ale plné skvělých lidí, kteří se každý den perou o život v podmínkách, v nichž by málokdo z nás obstál. A co na to oni? Usmívají se. Nezlomní lidé s velkým srdcem. Vítejte v Latinské Americe!... celý text

Přidat komentář

TwoFace
19.03.2021 4 z 5

Čtivě napsané, hezké fotky, konec knihy už ale ztrácí náboj. Za přečtení ale určitě stojí!

PeterBahn
08.06.2020 4 z 5

Děkuji autorovi za knihu, přiblížila mi kout zeměkoule, který jsem nikdy nenavštívil a asi ani nenavštívím. Příjemné prolnutí krás navštívených krajin s krásou tamních lidí. A bohužel taky s hrůzou která se děla a stále ještě děje v těchto částech světa.


Nifredil
30.09.2019 3 z 5

Matěj Ptaszek je vynikající vypravěč s nádhernou obrazotvorností ovlivněnou studiem fotografie. Popisy zemí Jižní Ameriky doslova fotografuje, jednotlivé odstavce jsou jako snímky do úžasně barevného, láskyplného alba. Knížka je úžasná hlavně v pasážích, kde Ptaszek popisuje uměleckou komunitu muzikantů, koncerty nebo cokoli spojeného s uměleckou tvorbou. Skvělé jsou také postřehy o životě obyčejných lid spojené s historickými událostmi. Nabité fakty valí se vyprávění v jihoamerickém temperamentním rytmu. A právě ten temperament je i kámenem úrazu knihy. Je převeliká škoda, že knize nebyla věnována větší péče odborného redaktora. Rozdělení vyprávění na kratší kapitoly a důsledná práce s odstavci by umožnila plynulejší čtení a umocnial zážitek z knihy. Takto je těžké někdy udržet tempo s autorem a čtenář se záhy ztratí v až hrabalovském pábení o Jižní Americe. Jen z toho důvodu, že Ptaszeck je opravdu vnímavý pozorovatel a skvělý vypravěč není z knihy opravdu jeden velký zmatek. Škoda, že někdy je pak kniha právě z důvodu absence práce redaktora vlastně proud vzpomínek bez přestávek, bez logického dělení na smysluplnné celky, ve kterém se čtenář ztratí. Právě proto dávám nakonec tři hvězdy, přestože by si kniha zasloužila daleko lepší hodnocení. I já jsem v tom dravém proudu vyprávění málem zabloudila.

Velekněžka
06.06.2019 4 z 5

Kdo se bojí, nesmí do Jižní Ameriky :-). Vážné i nevážné, vtipně inteligentní a hlavně syrově pravdivé cestovní monology či dialogy srdce a rozumu v podání svérázného autora.

ZuzanaHabi
19.01.2019 5 z 5

Kniha se mi líbila hlavně svým rozsahem zemí a jejich historií/dnešním životem.Mimochodem můj kamarád díky osobním zkušenostem M. Ptaszka projel z Mexika až do Panamy, přesně jak je to zde popsáno . Díky této knize mám zálusk na Guatemalu, Salvador a hlavně Nikaraguu. Čtivé, zábavné, poučné, vřele doporučuji!!!!!

orchidea
23.09.2017

Vtipně napsaný cestopis, velmi zábavné, ale také smutná historie uváděných zemí.

Edeltruda
28.05.2017 4 z 5

Hodně zajímavá mi přišla především první část ze Střední Ameriky, ze států, které zůstávají velmi často opomíjené, ve stínu velkých států na jižním kontinentě.

Oberon85
02.01.2017

Cestopis psaný srdcem. Tak by se dala nejvýstižněji popsat kniha hudebníka a cestovatele M. Ptaszeka.
Z každé stránky dýchá láska k obyčejným lidem, těchto v minulosti (a často i v současnosti) sužovaných zemí. Vtipně a s nadhledem popisuje životní peripetie nám tak trošku vzdálených Jihoameričanů.
Jsem si jist, že po přečtení této knihy dostanete ukrutnou chuť sbalit bágl a vyrazit...

Štítky knihy

životopisy, biografie cestopisné příběhy Mexiko cestopisy Jižní Amerika blues hudebníci, muzikanti Kolumbie Guatemala

Autorovy další knížky

Matěj Ptaszek
česká, 1979
2016  77%Posekej si ten trávník, nejsou vidět hadi
2018  80%Reportáže z rozervaného ráje

Kniha Posekej si ten trávník, nejsou vidět hadi je v

Právě čtených1x
Přečtených17x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst11x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x