Poseidon v Teplických skalách: Nejdelší evropský systém podzemních prostor v pískovcích

Poseidon v Teplických skalách: Nejdelší evropský systém podzemních prostor v pískovcích https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523657/bmid_poseidon-v-teplickych-skalach-nejde-651af4b060945.jpg 4 1 1

Poseidon je název podzemního labyrintu, který se nachází v Teplických skalách v národní přírodní rezervaci Adršpašsko-teplické skály v Královéhradeckém kraji. Je považován za nejdelší evropský systém podzemních prostor v pískovcích.

Přidat komentář

David81
02.10.2023 4 z 5

Brožura popisuje pseudokrasový podzemní systém Poseidon, který byl objeven teprve roku 2006 a v současné době činí celková délka přístupných puklin kolem 30 km (!). Některé jeho části byly známy již dříve (např. Skalní chrám). O nich je tu popsána poutavá historie, kdy tu místní svérázní průvodci prováděli turisty již od poloviny 19. století (za pomocí flašinetu a sugestivní recitace básní).
Zaujal mě i popis vzácných druhů členovců nebo kořenových stalagmitů. Výborně je zpracována půdorysová mapa celého labyrintu i některých jeho menších částí. Publikace je jen malou ochutnávkou základních informací s několika hezkými fotografiemi.
Brožuru jsem využil při nedávné návštěvě Teplických skal. Stále se dá ještě sehnat - například na pokladně na zámku v Adršpachu.

Štítky knihy

jeskyňářství, speleologie Adršpašsko-teplické skály

Autorovy další knížky

2011  78%Cesta slepých brouků
2008  80%Poseidon v Teplických skalách: Nejdelší evropský systém podzemních prostor v pískovcích

Kniha Poseidon v Teplických skalách: Nejdelší evropský systém podzemních prostor v pískovcích je v

Přečtených1x