Posedlosti francouzských králů

Posedlosti francouzských králů https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206553/mid_posedlosti-francouzskych-kralu-GEO-206553.jpg 4 13 5

Jindřich IV.: mobilizoval třistatisícovou armádu pro krásné oči blondýny o 42 let mladší než on. Ludvík XIV.: jeho milostné eskapády zruinovaly monarchii. Regent Filip Orleánský: tento prostopášník se vyspal s každou, vlastní dceru nevyjímaje. Ludvík XV.: po letech spořádaného života propadl pedofilii. Napoleon I.: 60 oficiálních milenek plus ženy bez ohledu na společenské postavení, které si nechal přivádět do každého tábora. Napoleon III.: nejlepší zákazník pařížských nevěstinců, jemuž nadto vrchní správce divadel dodával herečky. Kniha se hemží neodolatelnými popisy scén, v nichž se láska snoubí s cynismem, rafinovanost se špinavostí, směšnost s tragikou. Ve srovnání s líčením těchto sexuálních nevázaností nám budou naši současní vládnoucí činitelé se všemi svými výstřelky připadat jako nevinná školní dítka!... celý text

Literatura světová Literatura faktu Historie
Vydáno: , Brána
Originální název:

Sexomonarchie , 2013


více info...

Přidat komentář

mariva
09.05.2018 3 z 5

Kniha mě moc nezaujala, v podstatě jde o přehled milenek několika francouzských králů a o to, že muži mající moc a bohatství (to platí i o těch současných a nemusí to být zrovna králové), se chovají, jako kdyby si mohli dovolit úplně všechno. Navíc chyba v datu úmrtí u Napoleona I. je do očí bijící (že by zemřel ještě před bitvou u Waterloo?), k takovým chybám by u historických knih nemělo docházet.

Madelisi
02.04.2018 3 z 5

Románové povídání o tom, co dělali francouzští vladaři v posteli. Velmi čtivé, překladatel si s knihou pohrál (množství upřesňujících poznámek).
Osobně mi na knize vadí málo dat a překlep u úmrtí Napoleon. Napoleon má mimochodem u autora protekci, dopadl nejlépe.


Francois17
25.08.2017 5 z 5

Velmi čtivě a zábavně napsáno. Možná na tom má podíl
i dobrý překlad.

haki34
28.02.2017 5 z 5

knížka se mi líbila, velice čtivě psaná, pravda, i jak píše JeKa, ty románové úvody do kapitol byly jak z červené knihovny, až by se jeden zalekl dál pokračovat, ale následně byly eskapády a milostné linky podány celkem věcně.

Panovníky se nám autor snaží přiblížit i z jiné stránky, vykreslit je třeba jako sice sexuálně přelétavé a velmi aktivní osoby, mnoho z nich však štedře odměňovalo své "oběti"a bylo starostlivými rodiči.
Celkově všemi stoletími, která jsou v knížce zachycena, se prolínala velmi zvláštní morálka vyšších vrstev, - divoké večírky, hromadný sex, alkohol, alkohol, alkohol a obžerství....jak psáno v jedné kapitole - mnoho panovníků bylo i obětí příbuzenských sňatků a následných psychických a fyzických anomálií vznikajících a předávaných dál potomkům. Dále také vyrůstali v zlaté kleci, kde sex byl jednou z cest úniku před nudou...a taky vedl k řadě zdravotních komplikací, od venerických chorob, až po nechtěná i chtěná těhotenství, která často končila úmrtím manželek či milenek..
na konci knihy autor klade otázku, jak bchom asi žili my v té době na jejich místě :D

mno, takhle bych žít nechtěla, ale ráda jsem se dozvěděla spoustu nových informací :) a spoznala některé z králů také z jiné stránky ;) dávám 90%

JeKa
26.11.2014 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, ačkoliv stylisticky poněkud nevyvážená. Jedná se totiž převážně o popularizačně naučnou publikaci, z tohoto žánrového vymezení však čtenáře vytrhují jednak takřka románové úvody do jednotlivých kapitol, jednak některá slovní spojení ala časopis Blesk, která v jinak běžně psaném textu působí poněkud jako "pěst na oko". Nicméně po obsahové stránce je kniha skutečně velmi zajímavá, neboť si všímá jen jedné linie životních osudů Jindřicha Iv., Ludvíka XIV, Filipa Orleánského, Ludvíka XV., Napoleona I. a Napoleona III. - milostných afér a sexuálních zkušeností. Vyzobává tak to čtenářsky nejzajímavější z jejich životopisů. Nutno však uznat, že i v případě, že jste životopis některé z centrálních osobností již četli, určitě se dovíte něco nového. Velkou chválu pak uator zaslouží především za to, že navzdory tématice, některým výrazům a peprným (ne vždy podloženým) hisotrkám, kniha ve svém celku nepůsobí jako laciné bulvarizování či morálně povýšenecký soud.

Blíže viz http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=14591

Štítky knihy

panovníci milenky panovníků dějiny Francie

Autorovy knížky

Henri De Roméges
francouzská
2014  77%Posedlosti francouzských králů

Kniha Posedlosti francouzských králů je v

Přečtených19x
Knihotéce7x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x