Porozumět Evropě

Porozumět Evropě https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203976/bmid_porozumet-evrope-BZd-203976.jpg 3 6 3

Filozofická esej o európskych tradíciách a vývoji európskeho kontinentu.

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Zvon
Originální název:

Understanding Europe , 1952


více info...

Přidat komentář

Adigiotto
15.01.2023 4 z 5

Neľahké je porozumieť Európe. Ten dynamický konštrukt je priveľmi zložitý, aby sa dal pochopiť po jednej dvoch knihách. Formovalo ju tak veľa faktorov: od klimatických podmienok, demografie, kultúry, cez technický pokrok, katastrofy až po totalizmus a demokraciu. Všetky tie vplyvy len vymenovať by zabralo mnoho strán.
K tým formujúcim prvkom patrí aj Nový zákon. Patrí k Európe rovnako, ako k nej patria Lex Duodecim Tabularum, Magna Carta a Deklarácia práv človeka a občana. Ignorovať náboženstvo znamená Európe nikdy neporozumieť. Na jej pôde sa odohrala tridsaťročná vojna brutálny nábožensko-politický konflikt i následný vestfálsky mier, ktorý (až na výnimky) natrvalo umožnil mierové súžitie katolíkov a protestantov. Európa viackrát zažila klinickú smrť. Ale jej vitálne funkcie ju vždy prebudili k životu.
Porozumieť Európe neznamená stať sa misionárom náboženstva. Znamená to otvoriť myseľ pre to, čo bolo, je a možno bude. Lebo čo Európu formovalo v minulosti, nemusí ju formovať v budúcnosti.

fes
14.01.2023 odpad!

"Katastrofy tohoto století nejsou jen znamením bankrotu sekulárního humanismu, ukazují také, že zcela sekularizovaná civilizace je v absolutním smyslu nelidská - nepřátelská lidskému životu a nesmiřitelná vůči lidské přirozenosti."

Proklamovaně katolický autor poněkud zapomněl mj. na to, že nejvíce obětí v dějinách lidstva přinesly náboženské války, a zvláště ty vyvolané a vedené právě katolickou církví, poněkud pozapomněl i na to, že lidské přirozenosti vzdoruje právě katolická církev svým celibátem, antivědeckým tvrzením o stvoření člověka, o zázracích a dalších hloupostech. Tahle kniha je opravdu zhuštěná namyšlenost fanatického primitivismu člověka zcela propadlého zhoubné římskokatolické ideologii, plného vzteku a nenávisti.

Přesto se chystám číst i některé jiné jeho knihy, abych zjistil, zda a jak moc se u něj tento ideologický fanatismus projevuje i v odvislých tématech.


kacaabba
08.08.2014 4 z 5

Hvězdičky jsou jedna věc, ale druhá věc je čtivost. Pan Dawson psal náročné knihy.