Zrození Evropy

Zrození Evropy https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118686/bmid_zrozeni-evropy-k7V-118686.png 4 24 5

Kniha Zrození Evropy s podtitulem Úvod do dějin evropské jednoty se zabývá obdobím od pádu západořímské říše v 5. st. př. n.l. až k počátkům nových, již středověkých států v 10. století, kdy se utvářely základy evropské kultury. Vedle tohoto autor stranou zájmu na formování Evropy neponechává ani rozbor vlivu "barbarských" kmenů či zrod křesťanství či islámu.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

The Making of Europe: An Introduction to the History of European Unity , 1932


více info...

Přidat komentář

Totus
26.01.2021 4 z 5

Kniha se mi líbila, četla se dobře a věřím, že mnohé může obohatit o nové znalosti a informace, na které není čas v hodinách dějepisu, a přesto měly velký vliv na další utváření dějin lidstva. Ve zkratce zahrnuje období od zániku samostatného Řecka pod nátlakem římské expanze do zhruba 11. stol. ve kterém, podle autora, již nedošlo ke zničení struktur a takovému rozvratu zemí jako po zániku Římského impéria nebo v období mezi roky 855 - 955, kdy byla Evropa sužována Vikingy, muslimy a posléze i mongoly. Doporučuji.

baacinka
28.04.2020 5 z 5

Historici by měli psát syntézy. Ano, musí vyslovit své interpretace a jít daleko za bezpečné meze ověřených faktů. Ano, odkopou se, protože do díla musí vložit kus sebe, bez osobního názoru není žádná syntéza nic platná. Ale měli by to dělat, alespoň ti nejlepší z nich. Protože to je to, co laiky k historii přitáhne, výklad dějin, kdy čtenář jednoduše drží palce hlavnímu hrdinovi, i když to je abstraktní pojem (národ, stát, myšlenka), ve který vlastně ani třeba nevěří (jako společná Evropa v tomto konkrétním případě pro mě). Každý to asi ale nenapíše tak dobře jako Christopher Dawson. A ano, je znát, že to psal ve 30. letech, kdy žádná evropská jednota svou politickou realizace neměla (v úvodu si takto posteskl - vždy, když něco podobného čtu, říkám si, zda by se ta konkrétní realizace, kterou žijeme, autorům líbila, nebo ne...). A taky nelze souhlasit se vším, poctivá fakta prokládá svými interpretacemi, ale právě proto se to tak hezky čte. A doporučil bych to všem, také (možná především) nehistorikům.


pald
23.04.2019 5 z 5

Výborná kniha

Ronnie68
23.02.2018 4 z 5

Knihu jsem přečetla, protože to byla povinná četba, ale některé části byly opravdu těžké k přelouskání ... ale nebylo to zas tak špatné

JeKa
26.07.2013 3 z 5

Musím říct, že u téhle knihy jsem neskutečně trpěla. Nutno ale přiznat, že je to i tím, že se zrovna dvakrát nezajímám o středověk a musela jsem to přečíst na zkoušku, takže formou "čtu, čtu, neodkládám, neusínám,...čtu, čtu". Objektivně ale musím uznat, že pro někoho, kdo se zajímá o raný středověk, to může mít přínos. Já jsem se v tom ale dost ztrácela. Rozhodně žádné lehké čtení.