Plebejská sekera

Plebejská sekera https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64357/bmid_plebejska-sekera-6512e52d021fe.jpg 3 18 3

Je prosinec roku 1866 a stará prostitutka v petrohradském parku narazí na dvě mrtvoly. Policejní vyšetřovatel Porfirij Petrovič se rok a půl po slavném případu vylíčeném v Dostojevského románu Zločin a trest pouští do nového pátrání. Brzy dospívá k názoru, že případ dvou těl nalezených v parku je daleko složitější, než jak se mu jevil na začátku. Místo zdánlivé vraždy a sebevraždy se potýká s dvojnásobnou vraždou. Slavný vyšetřovatel se nedá odradit tlakem, který na něho vyvíjejí jeho nadřízení, a houževnatě sleduje stopy. Porfirij Petrovič je odhodlaný zjistit, proč při vyšetřování neustále naráží na jeden a tentýž nevěstinec a na stejný okruh vydavatelů pornografie. Stopy ze světa špinavých příbytků, bordelů a pijáckých doupat ho postupně zavádějí do vyšších společenských vrstev. S tím, jak se spojení mezi oběma světy prohlubuje, narůstá i vyšetřovatelův vztek a zděšení. Porfirij Petrovič již tuší, že má šokující odhalení na dosah ruky.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , BB art
Originální název:

A Gentle Axe , 2007


více info...

Přidat komentář

Sidonka3
29.09.2020 5 z 5

Jednou ze zajímavostí tohoto historického kriminálního románu je to, že si autor Morris vypůjčil literární postavu od samotného Dostojevského, a to sice policejního vyšetřovatele ze Zločinu a trestu Porfirije Petroviče, který se v Morrisově detektivce pouští do řešení dalšího případu. Líbilo se mi, že je v knize spousta skvělých postav a vykreslený svět zde vypadá realisticky.
Příběh se odehrává v prosincových, tedy mrazivých dnech v 19.století, kdy v Petrohradu a vlastně celém Rusku byla ohromná bída, je to svět špinavých bytů a zoufalců hladovějících skoro až k smrti. Nejraději mám detektivky, kde vyšetřování je jen jednou z dějových linií a které mají přesah do dalších žánrů, tady v tom případě třeba do románu zabývajícího se obrovskými třídními rozdíly, autor zde vykresluje rigidní společnost a vidíme dobře i do psychologie postav.
Petrovič naráží na byrokracii soudního systému, zdá se, že mocní muži chtějí rychle uzavřít případ neobvyklého úmrtí trpaslíka a myslím ještě jedné oběti. Petrovič se přesto případu nevzdává. Jeho vyšetřování ho zavádí do pochybných míst a opileckých doupat, při vyšetřování neustále naráží na jeden a tentýž nevěstinec.
Detektivka má skvělou atmosféru a myslím, že je nedoceněná. Zde ji přečetlo jenom 20 lidí a hodnocení je podle mého nižší, než by si kniha zasloužila. Škoda, bylo to zajímavé, zima i hlad se mi dostávala přímo pod kůži.
Možná si to znovu přečtu, vím, že se mi kniha líbila.

jarin58
06.10.2018 4 z 5

Spíš než policejní vyšetřování zaujme neskutečná bída v tehdejším Rusku.


RocketKing
18.08.2011 3 z 5

Dobře napsaná detektivka, která bohužel hraje hodně na náhody (vše je propleteno se vším). Průběh děje moc nenapovídá, kdo za tím vším stojí a proč.

Štítky knihy

Petrohrad (Rusko)

Autorovy knížky

2008  60%Plebejská sekera

Kniha Plebejská sekera je v

Právě čtených1x
Přečtených23x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce13x
Chystám se číst4x