Poplach kolem Beatles

Poplach kolem Beatles https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171191/poplach-kolem-beatle-171191.jpg 5 16 7

Náš přední hudební publicista Jiří Černý se svou ženou Miroslavou se v 1.polovině šedesátých let pustili do napsání historicky první české resp. československé knížky o Beatles. Musel to být opravdu nadlidský výkon, když uvážíme, že získat u nás v té době jakékoliv informace o hudebních interpretech z prohnilé kapitalistické ciziny bylo pro obyčejného smrtelníka téměř nemožné. Manželé Černí přesto předložili našim čtenářům velice odborně napsanou publikaci, která zaujme i po mnoha letech všechny fanoušky Beatles. Udivující je zejména přesně podaná charakteristika jednotlivých Beatlů, odborníky patrně zaujme fundovaně napsaná kapitola Liverpoolští disharmonikové a někoho možná nepotěší nemilosrdná kritika tehdejších textů Beatles. Informace o skupině ale končí někdy v době natáčení filmu Help!, tudiž autoři knihy nemohli tušit, že opravdový vrchol Beatles teprve čeká a zanedlouho dojde k výraznému zlepšení textů písní. Další věcí, kterou manželé Černí dozajista netušili je skutečnost, že se nedlouho po vydání této knížky prorocky naplní jejich slova o Johnu Lennonovi a rozpadu Beatles... celý text

Přidat komentář

Pavlaj
22.09.2023 5 z 5

Kultovní knížka, dnes už dobový dokument. Poprvé jsem ji četla v roce ´85, ale protože Beatles miluju, ani po těch letech pro mě neztratila kouzlo. Nejvíc mě baví pohled na Beatles z počátků jejich kariéry, kdy ještě nikdo nevěděl, jak se jejich hudba i texty v čase promění a jak nesmazatelně se zapíší do dějin. Nejenom jako kapela a sóloví hudebníci, ale i jako osobnosti.
(Komentář elcapitano - naprosto přesné).

Pablo70
13.05.2021 5 z 5

Když přiletěli Beatles do Ameriky, jeden novinář se jich zeptal: „Proč nosíte tak dlouhé vlasy?“ „Protože nám rostou z hlavy ven!“ zněla odpověď. S námi se nikdo nebavil, Jardu Šíra, první máňu ve městě esenbáci bez milosti ostříhali, a to měl jen havla po krk jako tenkrát ti Beatles poprvé v USA. Když přijely kolotoče, u střelnice jsme kupovali obrázky Beatles (světští si je nechávali dělat z originálů u nějakého fotografa, byly to vlastně kopírované fotografie), a to byl jediný zdroj informací na dlouhou dobu o kapele, kterou jsme záhy milovali. Něco přivezla kámošova ségra, co se vdala ven. Bravíčko bylo ale jen neměcky. A tak se Poplach kolem Beatles stal opravdovou senzací. Fotky, Lennovo Písání, Beatlachání s dalšími veselými a u nás naprosto nemožnými odpověďmi tisku a autoritám! Také jsme se dozvěděli, kdo to je DJ a co dělá. A nakoukli do zákulisí hitparád. Nic z toho tady nebylo k mání. Ale jen na chvíli, přicházela doba hippies, pan Černý založil první hitparádu 12 na houpačcce a my začali nosit květované košile do školy (nedovezli je z Británie, natož ze Sojuzu, mámy nám je ušily). Ano, tahle knížka znamenala malou vzpouru! Když mě chtěl táta znovu ostříhat, už jsem se nedal. Byli jsme svobodě blíž. A esenbákům jsme se vysmáli: i když nás ostříhali, nám přece pořád rostly vlasy z hlavy ven a jim ne! (Alespoň jejich šéfům.)
Beatles díky! A pane Černý, vám taky!


RoBertino27
18.08.2020 4 z 5

Brožurka mapující období Beatlemánie, postavená z větší části na publikaci Love Me Do: The Beatles' Progress (Michael Braun), byla po dlouhou dobu jediným materiálem, poodkrývajícím roušku tajemství jménem Beatles. Dnes už pochopitelně překonaná, ale přesto si uchovává onen zvláštní ráz doby. A půvab neztrácí ani dnes, kdy už víme, že hodně věcí bylo docela jinak. Zajímavé je porovnat tuto publikaci s textem, který autor Jiří Černý vytvořil pro časopis Melodie (1979), který je obsažen v první části knihy Beatles pro pamětníky.

Greenfingers
04.11.2019 5 z 5

Nebyl jsem sice odkojen Beatles ( v době jejich největší slávy jsem se již pral s pubertou), ale jejich písničky mě přesto poznamenaly na celý život (pevně věřím, že v tom kladném slova smyslu).
Samotnou knížku jsem četl před mnoha lety a až doposud jsem ani netušil, že ji mám i ve své knihovně. Objevil jsem ji čistě náhodou na poličce mezi jinými "drahokamy".
Jsem si vědom, že dneska frčí diametrálně odlišná muzika, ale Beatles budou vždy "pop" klasikou, ať si každý říká, co chce.
Pana Jiřího Černého jsem v 60-tých letech znal jako renomovaného hudebního publicistu a především moderátora rozhlasové "houpačky". Jeho knižní počin, ač rozsahem nevelký, přináší zasvěcené povídání a spoustu faktů o tomto fenoménu doby.

elcapitano
08.09.2018 5 z 5

Je to kultovni kniha a dnes už vicemeně historický pramen. Na její četbě je nejpřitažlivějši duch tehdejší doby, slovník, reálie.. pohled zpoza železné opony na západ, atd.
Autoři jí psali v době vrcholíci beatlemanie, tedy bez znalosti toho, co všechno ještě Beatles vyprodukují a jaký bude jejich odkaz ještě po padesáti letech, o to je zajímavější pohled tehdejších současníků.

MortRainey
28.06.2018 5 z 5

Naprostá rarita - jedna z prvních knih o Beatles v době jejich slávy v Československu od pana hudebního publicisty s velkým H i P.

veronika5179
24.02.2015 5 z 5

Kniha, která vás přenese do dob sladké beatlemánie 60.let zcela neodolatelným způsobem :)