Polní výzkum ukrajinského sexu

Polní výzkum ukrajinského sexu https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78327/polni-vyzkum-ukrajinskeho-sexu-78327.jpg 4 16 2

Román se otevřeně zabývá problémy současné inteligence na Ukrajině po rozpadu SSSR. Hlavními náměty jsou rozbor ukrajinské mentality a lidské i filozofické problémy, které byly léta tabuizovány.

Literatura světová Romány
Vydáno: , One Woman Press
Originální název:

Pol'ovi doslidžennja z ukrajins´koho seksu , 1996


více info...

Přidat komentář

Lodja
07.01.2018 4 z 5

Poezie převlečená za román, ale převlek je to věru chabý. A jak to tak občas u poezie bývá, pořádně ani nevíte, o čem je řeč. O dospělosti nebo dětství? Lásce nebo jenom nahodilém sexu? Lásce ke svému nebo jeho proklínání? A není tam od všeho trošku?
Oksana Zabužko na vás zapůsobí a předá vám něco ze své poetiky a vnímání světa. A jestli se vám to bude líbit? Další neznámá...

-co se s nimi všemi stalo, umřeli v třiatřicátém? zahynuli v táborech, v celách věznic NKVD, nebo se prostě ztrhali při pracích v kolchozech? doprčic, byli jse krásným národem, dámy a pánové, s otevřenýma očima, zdravým a urostlým, silně zakořeněným v zemi, ze která nás dlouho i s masem vyrvávali, až nakonec také vyrvali, a my jsme se rozletěli, roztrousili do všech končin jak zanesené peří z polštářů, které se měly stát věnem a které rozpáraly bodláky,-


A ještě si dovolím, podle mě, velmi trefnou poznámku I. Pospíšila v doslovu. Udělat si názor je u tohoto výtvoru dost náročné, přesto mu musím sklonit poklonu v tom, že mě donutil se zamyslet. O lecčem.

Gogol, jenž jako Ukrajinec prostě psát rusky musel, (...) Lesní píseň Lesji Ukrajinky, kterou její američtí žáci staví výš než Shakespeara, sladce omamné literární sebevraždy Paula Celana nebo Sylvie Plathové, a za vším to chudé pionýrské dětství, smrti bližních a všudypřítomný strach - to všecko vyznělo v próze O. Zabužko v jednotném, poněkud amorfním a křečovitém gestu: co vy víte, holoubci, o východní Evropě? A možná v tomto sadomasochistickém autorčině narcisismu je již obsažena odpověď: stěží by takové pichlavé dítko vzniklo v dostatku a přežranosti globalizovaných velmocí.

Kiyu
29.11.2017 5 z 5

Chvilku mi trvalo než jsem se naladila na autorčinu vlnu. Překotné, emocionální, abstraktní až podrobné. Popisuje svůj život v Americe, vzpomíná na lidi na Ukrajině a svojí lásku.


Štítky knihy

Ukrajina ukrajinská literatura intelektuálové

Autorovy další knížky

Oksana Zabužko
ukrajinská, 1960
2012  87%Muzeum opuštěných tajemství
2001  76%Polní výzkum ukrajinského sexu
2006  80%Sestro, sestro
2015  0%Jak si ochočit apokalypsu