Pokračovatelé Kosmovi

Pokračovatelé Kosmovi https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68383/bmid_pokracovatele-kosmovi-X6e-68383.jpg 4 12 2

Edice zahrnuje dvě kronikářská sepsání 12. století-Mnicha sázavského a Kanovníka vyšehradského, bezprostředně navazující na Kosmovu kroniku a Druhé pokračování Kosmovo, jak bývá označován soubor kronikářských záznamů, sjednocených koncem 13. nebo počátkem 14. století neznámým pořadatelem. Druhé pokračování Kosmovy kroniky je poprvé publikováno v té podobě, jak se dochovalo v tzv. Dražickém (kapitulním) rukopisu. Edici uzavírá doslov o Pokračovatelích Kosmových a jejich zápisech.... celý text

Přidat komentář

railly
19.09.2022 5 z 5

Pro každého zájemce o český středověk se přirozoně jedná o povinnost. Zde je třeba vzít v potaz, že hlavně Druhé pokračování Kosmovy kroniky představuje jediný! domácí kronikářský pramen pro 80 let (sic!) české historie (před nástupem tzv. Dalimila a Zbraslavké kroniky).

Nicméně, co se týče této (dosud) nejmodernější edice, ta pod pojem "Pokračovatelé Kosmovi" řadí jednak výše zmíněné Druhé pokračování, ale také díla Mnicha Sázavského a Kanovníka vyšehradského. Pokud jste dokončili Kosmu, Mnich a Kanovník na něj přímo navazují. Poté ale doporučuji sáhnout po Milevském letopisu z edice Memoria medii aevi (exceletní edice nakladatelsví Argo). Milevský letopis totiž chronologicky navazuje právě na Mnicha a Kanovníka (zahrnuje zápisky Vincentia, Jarlocha a kroniku tzv. Ansberta) a teprve poté se vrátit k Pokračovatelům a vyrhnout se na Druhé pokračování.

Co se samotné edice týče, obsahuje stručný úvod z pera Marie Bláhové a Zděnka Fialy. Text je sice opatřen poznámkami, žel není již příliš mnoho (a část z nich připadá na závěrečnou studii) a samozřejmě se u nich projevuje i staří edice (téměř 50 let). Závěrečná studie čtenáře poté seznamuje podrobněji s genezíí Mnicha, Kanovníka a Druhého pokračování.

Na jedné straně jsem rád, že máme k dispozici překlad těchto pramenů v moderní češtině, nicméně kvalit (zejména poznámkového aparátu a příloh), které nabízí Edice Momeria Medii aevi, Pokračovatelé Kosmovi nedosahují.

Dandulka
19.07.2017 5 z 5

Mám moc ráda tyhle středověké kroniky a nejen Kosmovu Chronica Bohemorum, ale i ty další.