Pokání a jiné filmové povídky

Pokání a jiné filmové povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125190/bmid_pokani-a-jine-filmove-povidky-LTC-125190.jpg 5 12 2

Filmové povídky Pokání (autoři Nana Džanelidzeová, Thengiz Abuladze, Revaz Khveselava) Plumbum (Alexandr Mindadze) a Návštěvník muzea (Konstantin Lopušanskij). U nás je nejznámější zfilmovaná povídka Pokání. Stejnojmenný film, jehož produkce (na zásah tehdejšího sovětského ministra zahraničí Gruzínce Eduarda Ševarnadzeho) se ujala Gruzínská televize, vzbudil celosvětovou senzaci. Cestou nadčasové stylizace, ovšem s použitím řady konkrétních historických narážek a paralel, vypovídá o uzurpátorech moci, mechanismech despotické vlády, ale také o „hledání chrámu“. Doslov Jan Bernard. Ilustrace – fotografie z filmů.... celý text

Přidat komentář

sika444
19.05.2023 5 z 5

Pokání - to je absolutní vrchol, a to jak v podobě scénáře, tak jako film. Dílo má mnoho rovin, ale asi nejdůležitější je téma pravdy a lži. Po vypuknutí války na Ukrajině se opět mnoho motivů díla stalo aktuálními. A asi nejvíc promlouvá dnes motiv kostela, protože ruská pravoslavná církev se v osobě metropolity připojila k Putinovi a jeho agresivní politice. Z kostela je tedy opět jen dort, který s chutí užírá Apolon.
Plumbum - scénář o fízlovi, udavači a křivákovi, který udává lidi z podsvětí, aby pomáhal likvidovat zlo. Tohle je opravdu sázka na špatného koně.
Návštěvník muzea - skvělá atmosféra, ale v závěru bezradnost. Apokalypsa je bez východiska, ale tohle se Lopušanskému vymklo. A přesto jsem to četl se zatajeným dechem, protože obrazy ekologické zkázy jsou děsivě prorocké.

JitrniPoutnik
07.08.2016 5 z 5

psycho