Pojmopis

Pojmopis https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/172609/bmid_pojmopis-JxI-172609.jpg 4 1 3

Vznik matematické logiky je první revolucí v logice od dob Aristotelových. Úvodní část tvoří český překlad, druhou a třetí část doprovází faksimile prvního německého vydání (1879) – druhá část je dvojím překladem: do češtiny a do dnešní symboliky, třetí pak výkladem–přepisem do současného značení i jazyka. Překlad je doprovázen obsáhlým komentářem.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Oikoymenh , Západočeská univerzita
Originální název:

Begriffsschrift , 2011


více info...

Přidat komentář

záškodník
12.01.2024

Bylo mi řečeno, že Frege je génius, průkopník, a revolucionář v oboru logiky. Budiž, logika mě během mého studia filozofie bavila. Měl jsem možnost oddechnout si od náročného čtení, psaní esejů a poslouchání přednášek a odvázat se za poslouchání své oblíbené hudby ať už to byly soundtracky ze Zaklínače nebo Iron Maiden či Pink Floyd. Tento semestr jsem si tedy zvolil předmět zabývající se Gottlebovým "Begriffsschrift". Dobrá, nejsem ignorant a uznávám, že dáti stvořiti tomuto zvěrstvu musela být nervy drásající dřina, neboť taková byla má snaha se metodologii Fregeho logiky naučit, a současně jeho dílo ocenit. Jeho metodologii rozumím a jsem schopný jednotlivé příklady vypracovat díky snaze své lektorky a přítelkyně, nicméně tvrdím, že je to sraní, které jednou opustím a zapomenu. Nebyl jsem tím fascinován ani stimulován (možná příležitostně) a nikdy víc se k tomu nevrátím. Přirovnal bych to k šachu, nicméně přestože ty mě taky serou, vždy se k ním ať už rád či nerad vracím.

tra-my5156
07.11.2023

Jestliže nejste naučeni v logice a nemáte ponětí o co jde, Frege není úplně ukázkový čtení které by vám mohlo osvětlit oč jde. Tohle je těžké analytické čtení. Za mě absolutně průkopnické, 10 /10, díky Bohu za Fregeho máme logiku, kterou známe dnes.


PMR
27.08.2015 4 z 5

Přiznám se, že bez ohledu na odvození mi některá pravidla skutečně nejdou na rozum. Zdá se že vyžadují speciální metapravidla pro aplikaci (možná pravidla substituce?), aby nedocházelo k formulování vylučujících se tvrzení.
Taky by možná pomohlo zapisovat formule ve směru zleva nahoře doprava dolů místo zprava dole doleva nahoru.
I tak je to velmi zajímavá kniha, i když to vlastně ani není kniha - spíš manifestace konzistentnosti myšlení...

Autorovy další knížky

Gottlob Frege
německá, 1848 - 1925
2012  85%Logická zkoumání / Základy aritmetiky
2013  80%Pojmopis
2005  100%Analytická filosofie : první čítanka