Pohřešuje se...

Pohřešuje se... https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92567/pohresuje-se-92567.jpg 4 15 3

Za zády mi sedělo devětadvacet posluchačů posledního ročníku vojenského gymnázia a já bojoval o jejích zájem výkladem o matematických objevech jezdeckého důstojníka a snad i účastníka neveselé bitvy bělohorské René Descarta. Kdyby někdo před pouhým měsícem tvrdil, že se octnu v podobné situaci, považoval bych ho za blázna. Ale souhra drobných náhod se projevila v kauzální návaznosti dějů - řekl by odborný -asistent Jarolím a jistě by neváhal potvrdit pravděpodobnost takového vývoje okamžitým výpočtem. Ve skutečnosti šlo o to, že gymnázium v Karlově přišlo těsné před začátkem školního roku o dva řádné učitele. Zavinil to infarkt a jakési velmi naléhavé rodinné problémy, já sám neměl tušení o existenci fyzikáře a matematikářky, kterých se to týkalo a klidně jsem prožíval slunné léto daleko odtud, v Praze, na klasické vltavské plovárně Žluté lázně. Volejbalový kurt, opalující se půvabné slečny a řezavě studená voda řeky, to všechno poněkud nostalgicky vyplňovalo poslední studentské prázdniny. V září mé čekal nástup do zaměstnání, časem, nejspíš zjara, roční absolventská vojna a po ní líně plynoucí léta, jejichž společným jmenovatelem je dospělost.... celý text

Přidat komentář

h.dalibor
06.07.2023

Docela dobrá oddechová socialistická detektivka.

Nofar197
04.06.2023 5 z 5

Absolvent pedagogické fakulty, obor matematika/fyzika, má absolvovat roční vojenskou službu poněkud netradičně jako učitel na karlovskem vojenském gymnáziu. Seznamuje se s dcerou bývalého profesora Ivanou a zdá se, že rok na malém městě uplyne vcelku poklidně, poté se vpřestěhují do Prahy, vezmou se...... Na našeho hrdinu se však po čase obracejí jeho žáci, aby jim pomohl objasnit jednu záhadu : Najednou beze stopy zmizel mladý zavoznik František. Kdo by mohl mít zájem na likvidaci čestného a bezproblémového mladíka, dříce a dobrého kytaristy? Velmi dobrá krimi známé autorské dvojice.


babystar
16.03.2019 4 z 5

Čtivý detektivní příběh z poklidných 80. let 20. stol., v němž se mimo jiné seznámíte s životem na vojenském gymnáziu, přiučíte se i něco matematiky (pro mne "španělská vesnice") a zjistíte, že nic není takové, jak se jeví a někdy i recese je životu nebezpečná.

Štítky knihy

gymnázium české krimi české detektivky

Autoři knihy

Ivan Šafhauser
česká, 1931
Zdeněk Jirotka ml.
česká, 1946

Kniha Pohřešuje se... je v

Přečtených22x
Knihotéce28x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x