Pohádky z Třebíče a okolí

Pohádky z Třebíče a okolí https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450258/pohadky-z-trebice-a-okolisfcdW5-2F2-.JPG 3 1 1

Knížka POHÁDKY Z TŘEBÍČE a okolí obsahuje 17 pohádek. 7 se vztahuje k Třebíči, ostatní jsou z Mastníka, Náramče, Pocoucova, Zárubic, Čechočovic, Ptáčova, Budíkovic, Stříteže, Starče a Vladislavi. Dvě pohádky jsou úplně popletené a jedna je sestavena z jazykolamů. Jsou tam i strašidla, čarodějnice, skřítek Boroviňáček, i čert. Doufám, že se pohádky budou líbit, proto je taky píšu. Na závěr, jak je mým zvykem, je vždy nějaké poučení pro děti.... celý text

Přidat komentář

V.Lenka
18.11.2021 3 z 5

Pohádkové příběhy zasazené na Třebíčsko, ale mohly by se odehrávat opravdu kdekoli. Nevychází vůbec z pověstí Třebíčska, ale občas tam prosvitne nějaká místní reálie.
Některé pohádky vtipné a povedené (zejména ty popletené), jiné o dost slabší, divné a nudné.
Autorka se snaží ke každému příběhu dát poučení, někdy je ten oslí můstek k poučení trochu zvláštní a souvislost za vlasy přitazená.
Není to velká a hodnotná literatura, která věky přetrvává, nebudete u toho asi řvát nadšením. Ale na druhou stranu musím uznat, že dětem se některé z pohádek líbily natolik, že vyžadovaly jejich opětovné přečtení. Příběhy jsou krátké, což hodnotím jako pozitivum.

Knize bych vytkla (typo)grafickou úpravu - zvolený font písma nadpisů neumí diakritiku, což je u česky psaného textu trošku problém. Vypadá to tudíž hodně neprofesionalně. A také bych doporučila členit text na odstavce, lépe se potom čte. Všechny námi dosud přečtené knihy této autorky (Pohádky z Albeře, Pohádky z České Kanady) mají tuto otřesnou grafickou úpravu (nejhorší ji mají Pohádky z Albeře).
Co se týká ilustrací, tak se vztahují k textu a hezky ho doplňují. I když bych měla výhrady k zobrazení některých zvířátek, zejm. zajíců, kteří se moc nepovedli.