Pohádka mého života

Pohádka mého života https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39538/bmid_pohadka-meho-zivota-AUv-39538.jpg 4 6 3

,,Můj život je krásná pohádka, tak bohatá a blažená!'' Těmito vděčnými slovy uvádí svou autobiografii slavný dánský pohádkář H.Ch. Andersen (1805-75), spisovatel důvěrně známý našim čtenářům malým i dospělým. Stránku po stránce tu sledujeme zvláštní životní příběh nadaného chlapce, studenta odkázaného na přízeň bohatých, začínajícího autora zakoušejícího mnohdy velmi nespravedlivá ostří kritiky, náruživého cestovatele, člověka citlivého srdce a bystré hlavy, dobrého společníka, který se seznámil a spřátelil s mnoha významnými osobnostmi své doby. ,,Pohádka mého života'' není však jen onou nejupřímnější a nejpoetičtější autobiografií světové literatury, za kterou býva nejčastěji označována. Je dodnes živou historií prvních tří čtvrtin minulého století ve Skandinávii a zároveň obrazem pestrého kulturního dění v Evropě oné velké epochy.... celý text

Přidat komentář

m_martina
01.09.2022 4 z 5

Pohádky Hanse Christiana Andersena mám docela ráda, proto jsem si chtěla přečíst něco o jeho životě. Kniha byla zajímavá, jen místy trochu rozvláčná.

JulianaH.
30.01.2019 5 z 5

Jedna z nejkrásnějších knih, které jsem kdy četla. Jemná, silně citová, až otřásající. A přitom krásná. Autor dovedl bolestně trpět jako málo lidí a zároveň se uměl jako málo lidí těšit z krásy a lásky. Mám dojem, že četba ze mě dělá lepšího člověka. (Poprvé jsem knížku četla jako čtrnáctiletá.)

Jsou to neobyčejně obsáhlé paměti, mimochodem geniální pramen pro kulturní dějiny 19. století. Hans Christian se znal snad se všemi osobnostmi své doby, od politiků přes výtvarné umělce a herce po spisovatele, počínaje Thorvaldsenem a konče Chamissem.
Výborný překlad Štěpána Raka a vynikající poznámkový aparát i obrazová příloha.


85098211
12.01.2018 4 z 5

Zajímavá biografie autora nádherných, i když zároveň smutných pohádek. Není ale tolik poutavá jako například životopis Josefa Lady, který jsem četla dříve. Začátek je hodně slibný a rozhodně čtenáře zaujme, později se však vyprávění stane zdlouhavým a dost popisným. Ale i nadále je příběh prolnut zajímavými příhodami ze spisovatelova života. A z tohoto důvodu ubírám pouze jednu hvězdičku ;-).