Podzimníček

Podzimníček https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/247308/bmid_podzimnicek-247308.jpg 3 1 1

Moderní verše s absurdními příběhy a obrazy, verše, které se v ironickém podtextu dotýkají základních otázek lidského bytí (Co platno člověku? / Co na tom sejde, sejde-li? / ... Co si přát / než nohu lidstva, kterak důstojně /

Přidat komentář

Pablo70
25.10.2023 3 z 5

Není to snadné čtení a musíte přistoupit na autorovu hru. Tak si to shrňme: malí chodci, absolutní hlava, pták Desperák, beránci, mrkvičkové, švagři spoluopeření, pták Lito a hořkosladký ostrov pana malíře Kleea: Fantasmánie – jenomže ta už je zničena a zbyla z ní jen mapa.
Kaničkové, přišlí z Lustrálie, menší bratři, malíci a šnečí jízda, pazour, tygři, konšelé, drobní ptáčci v střevíčcích z atlasu, třískové a karásci, mám pokračovat?
Ale do toho všeho se mísí věci nemilé a hrozivé: vojska, pach z úst, mrtví, holá prázdná krajina, něco začalo z nebe padat, i dávno umrlý Jiříček, dementní tatínek, popel z Guerniky. Sám Smysl Dějin! Absolutní devastace jménem vítězství lidstva a zkurvenej život (doslova). Titanic mířící ke zkáze. Děti utíkající z hořící Fantasmánie.
Šotola více než jiní generační básníci neustále znejišťuje idealizovaný svět dětí svým trvalým strachem a úzkostí „co bude dál“. Iluze a realita, angažovanost i idealismus, groteska a efekt, a hlavně dlouhotrvající rozpory  a to zejména rozpory patetické , emotivní banality i vznešená skepse. Jako by pochyboval o smyslu světa. Tolik obav...
Sbírku doplňuje absurdní Škola dialogu.
Jen pro ty, co mají za sebou Morgensterna a podobné jazykové hříčky.