Podzim v kraji tygrů

Podzim v kraji tygrů https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275414/bmid_podzim-v-kraji-tygru-m2i-275414.jpg 4 13 3

Milostný příběh Ivana a Nariny, mladých geologů, které sblížily zážitky při průzkumu z končin sibiřské tundry. Odehrává se na pozadí krásné sibiřské přírody, drsného počasí a místních divokých zvířat.

Přidat komentář

Belanna
11.09.2022 4 z 5

Za mě asi nejlepší z knížek, které se mi od pana Kozáka dostala do ruky.

Blue
23.02.2021 4 z 5

Jan Kozák má v české literatuře, zejména díky svému působení v normalizačním svazu spisovatelů, špatné jméno. To nehodlám nijak rozporovat, ale nemohu úplně souhlasit s názorem, že neuměl psát. Jeho sibiřské knihy se čtou velmi dobře. Člověk by se tam hned vypravil.


haki34
29.11.2020 4 z 5

Knihobudková...poněkud zkrácená anotace uvádí jen velmi zevrubně obsah "Podzimu v krajině tygrů" - a to by jste se mohli docela nechat uvést v omyl, protože sice řešíme vztah Nariny a Ivana, ale tak nějak na pozadí života v sibiřské tajze...podzimní tajze...kdy sledujeme přírodu ukládající se ke spánku, tah ptáků, tření lososů...
Tahle aanotace by mohla budit mylný dojem, že jde o nějakou červenou knihovnu....

Ale zpět - než se dostaneme k "Podzimu", na sever nás uvedou první 3 povídky, zaobírající se jak vztahy, tak severskou přírodou a lovem..její krásou a syrovostí : Bílý hřebec, Polární záře, Přehrada, souhrnně v jednom celku "Bílý hřebec". Všichni hlavní hrdinové jsou výzkumnící - geologové, přírodovědci...a díky svému povolání se dostávají na sever do Tajgy a propadají jejímu kouzlu. Nejen Ivan a Narina, ale i Saša a Maria Burovovi řeší svůj vztah. A taky Galka a Vladimír...a jak jsou bouřlivé někdy city a vztahy, tak bouřlivá je příroda.
Autor nám zasvítí i polární září nad hlavou, nechá zabzučet ovády, tiplice a komáry. Nechá proběhnout divoké koně, losy, vlky...a ukáže i mizejícího vládce divočiny - tygra...Zápasy o život lidí i zvířat.. Obzvlášť strhující byla scéna divokých koní a napadení stáda smečkou vlků...

Já jsem se nechala divočinou zlákat a nelituji. Byla mi milá a blízká. (jen kdyby všechny postavy pořád nekouřily ;))) ale asi taky svěděctví doby...)
A ráda se do kraje tygrů ještě někdy vrátím....

"Probůh, snad nepijete čistý líh !" "Dá se zředit, a proč zbytečně nosit vodu do tajgy. A potom- při čtyřiceti stupních vodka zmrzne."

"Vdechoval ostrou a pronikavě čpící, téměř hmotnou vůni, tu směsici pachu vlhké hlíny a vadnoucího listí, hnijícího dřeva a kůry, závany pryskyřice, lhkého, jakoby plíživého aroma limoníku a nasládlé pachuti amurské révy. A jak se mu čas od času ve zvlášť šťastných chvílích stávalo, poznával znovu ten podivný pocit kdy se mu zdálo, že ne on přichází do tajgy, ale že tajga vstupuje do něho. Věděl to,,, vždycky to věděl - tajga se nikdy nestala jenom jeho pamětí, pouhou vzpomínkou. Byla a povždycky zůstala součástí jeho života, pramenem, k němuž se nikdy nemohl přestat vracet."

P.S. navzdory autorově přesvědčení tady KSČ opravdu nikde nevykukuje..což mě, po přečtení jeko životopisu na záložce přebalu, docela předem vyděsilo..ještě, že jsem se nenehala odradit ;) přírodu měl evidentně pod kůží hlouběji...

Autorovy další knížky

Jan Kozák
česká, 1921 - 1995
1979  88%Lovcem v tajze
1985  86%Černý sobol, hnědý medvěd
1986  58%Čapí hnízdo
1980  61%Svatý Michal
1987  84%Akordy života

Kniha Podzim v kraji tygrů je v

Přečtených21x
Doporučených1x
Knihotéce22x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x