Akordy života

Akordy života https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78882/bmid_akordy-zivota-dNE-78882.jpeg 4 11 3

Kniha obsahuje 3 příběhy: 1. Ladislav Fuks - Pan Theodor Mundstock : Psychologický román Ladislava Fukse vydaný roku 1963. Patří k vrcholům Fuksovy tvorby. Šílený člověk, konající dobro, v ještě šílenějším světě musí nutně dojít k tragickému konci. Dílo zobrazuje, jak obyčejného člověka ponižuje a pokřivuje diskriminace a strach., 2. Jan Otčenášek - Romeo, Julie a tma: Rozvíjí tragický příběh několikadenní lásky studenta a židovské dívky v dusné atmosféře Prahy za heydrichiády., 3. Jan Kozák - Mariana Radvaková: Pravdivý a nezkreslený obraz východoslovenské vesnice. Staří lidé tu dlouho žili v zajetí pověr a žena neměla postavení rovnoprávného člověka. I sem však začíná pronikat průmyslová výstavba, združstevňování a mechanizace zemědělství, vesnice spojil se světem autobus. Do tohoto prostředí je zasazen konflikt ženy a dvou mužů. Mariana Radvaková je bez věna provdána do bohaté selské rodiny. Vzbouří se proti moci peněz i vesnickým tradicím. Najde sílu a i se svým dítětem odchází nejen od rodiny, ale i z vesnice.... celý text

Přidat komentář

janamaluveckova
04.01.2024 3 z 5

Ke dvěma skvělým prózám přidej grafomana - dáš mu tak vydělat. JIný důvod tahle zvláštní trojkniha nemá. Kozákovy knihy za komunismu vycházely v šílených nákladech, ale neprodávaly se.

jprst
09.12.2020 4 z 5

U této knihy měl nakladatel více než šťastnou ruku při výběru spisovatelů i příběhů, i když ten Kozákův je přece jen poněkud méně poutavý.


WEIL
31.08.2011 4 z 5

Tři novely, od L. Fukse je zde "Pan Teodor Munstoch", ta kniha je snívá, fantaskní, o muži židovského původu v době II. SV., kdy si doma již trénuje jak bude žít v koncentračním táboře, ale jak do něj odchází, tak je na ulici sražený bryčkou či autem, takže zemře dříve než tu tušenou hrůzu začne prožívat.

Autoři knihy

Ladislav Fuks
česká, 1923 - 1994
Jan Otčenášek
česká, 1924 - 1979
Jan Kozák
česká, 1921 - 1995

Kniha Akordy života je v

Přečtených9x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce19x
Chystám se číst7x
Chci si koupit4x