Podivuhodná historie sexu

Podivuhodná historie sexu https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488553/bmid_podivuhodna-historie-sexu-eyv-488553.jpg 4 59 12

Samotný sexuální akt se od dob, kdy lidé přišli na to, co kam patří, nezměnil. Na rozdíl od společensko-kulturních přístupů k tématu. Lidé jako jediní tvorové na Zemi spojují sex se studem a pocitem viny a stigmatizují určité sexuální praktiky. Sex lidi kulturně rozděluje, ačkoli jde o jednu ze zkušeností, jež je nám společná. Katy Listerová se s osobitým humorem ujímá dějin penisu a vulvy, testů panenství v dějinách, tématu afrodiziak a anafrodiziak, dějin prostituce, antikoncepce, proměn společenského vnímání masturbace nebo třeba i jízdy na kole. Cesta od erotických fresek v Pompejích po moderní nevěstince se sexuálními roboty či od středověkých zkoušek impotence po krádež varlat v současnosti vyvrací stereotypy a poskytuje cenný rámec aktuálním otázkám včetně genderu a sexuálního násilí. Text doplňují dobové ilustrace, často překvapivé, vtipné a někdy děsivé.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Erotika , Historie

Vydáno: , Paseka
Originální název:

A Curious History of Sex , 2020


více info...

Přidat komentář
SilviiM
SilviiM
19.12.2023 4 z 5

Četla jsem po kouskách a delší dobu. Ale to knize neubírá na její přitažlivosti. Kniha je psána poutavě, svěže a vtipně. Některé kapitoly byly méně zajímavé, jiné byly naprosto perfektní. Podtrženo, sečteno, skvělá kniha pro čtenáře, kteří se toho nebojí. :)

jardacze
jardacze
09.12.2023 3 z 5

Čekal jsem možná o trochu více než jsem dostal. Kniha je plná informací a něco mi zajímalo více a něco méně. To je vždycky nevýhoda knihy, která rozebírá nějaké širší téma. Zaujala i směs fotografií, ilustrací, dobových článku z novin nebo reklam.


Mosofa
Mosofa
16.11.2023 3 z 5

Zábavné, dozvěděla jsem se hodně nových věcí, četla jsem po kouskách ve chvílích, kdy jsem měla zrovna čas a nebyla chuť nořit se do složitých příběhů. Tohle je přesně ten typ knihy, který vám umožní se začíst do něčeho odlehčeného. Sice si nic z toho nezapamatujeme, protože přijímáme tisíce informací během dne, ale je to lepší než koukat do telefonu.

IHT
IHT
02.05.2023 5 z 5

Kate Listerova me prijemne prekvapila - kniha je poutava. Na muj vkus je zacatek zbytecne vulgarni (etymologicka kapitolka je super, ale obcas mi pouzivani "sprostych" slov prislo afektovane, prehnane. Podobne to je se serialem na Netflixu o dejinach nadavani, ktery vsak je mladsiho data).
Spousta zajimavych historickych fakt, spousta "na pravou miru" uvedenych informaci (napr. vznik vibratoru), vse psano lehce, zapalene, "emancipovane". Autorka si vskutku "nebere servitky" (viz Milan4793).
Rad bych si od Kate precetl dalsiho :)

Martiiiik
Martiiiik
24.03.2023 5 z 5

Myslela jsem, že vím, co zhruba od knihy čekat a to jsem také dostala.. Mnoho informací z historie, kde jsem si říkala, jak se taková hrůzy mohly dít.. Mnoho z nich člověk bere se shovívavostí, bylo to z nevědomosti a neporozumění, tedy s výjimkou náboženství, tam je důvod poněkud jiný..
Co jsem ale nečekala, tak to, že je autorka tak úžasně vtipná, že jsem se občas musela smát nahlas , od srdce.. :-D a také přiznávám, že jsem si musela udělat několik screenshotů, budou se hodit, až si bude člověk potřebovat zlepšit náladu :-D některé formulace jsou nezapomenutelné, viz další recenze :-D za sebe knihu doporučuji, ale každý si musí vyhodnotit, zda to zvládne, přece jen to není pohádka :-)

dagmar7365
dagmar7365
20.03.2023 4 z 5

Ačkoli se jedná o knihu naučnou, tak je napsána lehce, čtivě a zajímavě, ale současně si zachovává vysokou úroveň díky bohatému poznámkovému aparátu a zdrojům.

milan.valden
milan.valden
08.02.2023 4 z 5

Zábavná, poučná, velmi otevřená a velice šťavnatě napsaná Podivuhodná historie sexu Kate Listerové pro všechny, kdo se chtějí dozvědět něco z historie sexu. Nejde o soustavné dějiny, ale o řadu zajímavých témat rozdělených do kapitol Sex a slova, Sex a vulvy, Sex a penisy, Sex a jídlo, Sex a stroje, Sex a hygiena, Sex a rozmnožování a Sex a peníze. A podkapitol jako Dějiny klitorisu, Orgasmus a onanie, Transplantace varlat ve 20. století, Středověké zkoušky impotence, Sex a chleba, Dějiny ústřic či afrodiziak, Vibrátory a viktoriáni, Sex a bicykly, Dějiny umělé panny, Sex a pachy ve středověku, Dějiny ochlupení či vaginálních výplachů, Dějiny prezervativu či menstruace, Potrat v Británii v 18. století, Sexuální práce ve středověku, Dějiny sexuální reklamy či mužské sexuální práce. Napsala to žena, takže je to více zaměřeno na to ženské než mužské, ale napsané je to neodolatelně, pečlivě ozdrojované, s ilustracemi, bibliografií, rejstříkem. Pokud jste ale prudérní, nejspíš se budete u knihy červenat. Ovšem především: nejen že se poučíte a něco dozvíte, ale taky se dobře pobavíte, autorka si nebere servítky a umí být pěkně vtipná či sarkastická! Ocenit musím i výkon překladatelky Petra Diestlerová, která si tedy musela docela dost vyhrát se spoustou českých ekvivalentů k bohatému originálu.
Víte například, kdo použil poprvé výraz "nejstarší řemeslo na světě"? Byl to slavný britský spisovatel a nositel Nobelovy ceny za literaturu Rudyard Kipling, autor Knihy džunglí, a to v povídce On the City Wall (Na městské hradbě) z roku 1898, která začíná nesmrtelnou větou: "Lalun se věnuje nejstaršímu řemeslu na světě."

Ella_85
Ella_85
21.01.2023 4 z 5

Poucna kniha o historii sexu a nazirani na nej od starovekeho Egypta az po soucasnost. Zajimava kniha

kleozpatra
kleozpatra
05.10.2022 4 z 5

"Navzdory tvrzením, že viktoriáni sexualitu potlačovali, pornografie proudila pod povrchem viktoriánské prudérnosti jako řeka slizu v Krotitelích duchů II."
*
"Colombo a Falloppio "objevili" klitoris zhruba stejným způsobem, jakým Kolumbus o nějakých šedesát devět let dříve ke značnému údivu domorodých obyvatel "objevil" Ameriku."
*
"Neexistuje sebemenší vědecký důkaz, že by ústřice zvedaly i něco jiného kromě vašeho záchodového sedátka v případě, že sníte nějakou zkaženou."

petrarka72
petrarka72
02.09.2022 5 z 5

Výborně, živě, vtipně napsaná kniha o sexu z mnoha hledisek; osobně mě hodně zajímala jazyková stránka věci (ano, i zmiňovaná historie slova ku*da). A několikrát jsem narazila na informace mně neznámé; ať už šlo o nejnovější výzkumy rozsahu "chlapce v loďce", chirurgie opičích kulek, anafrodiziaka jako fenomén či historicky rozdílné pohledy na ochlupení a jejich příčiny. A napadlo vás někdy, že nejstarší řemeslo na světě není prostituce, ale medicína? :-)

terezarath
terezarath
23.08.2022 5 z 5

Děsila jsem se obsáhlosti knihy, myslela jsem, že to bude poměrně nudné. Pletla jsem se. Bylo to vtipné, čtivé a opravdu poučné. Pokud si myslíte, že historie Vás už nemůže ničím překvapit, tahle kniha Vás přesvědčí o opaku.

Pog
Pog
29.06.2022 5 z 5

Podivuhodná historie sexu je velmi propracovaná a obsáhlá kniha a najdeme v ní mnoho zajímavých témat. Mimo informace týkající se sexu se dozvíme i mnoho dalších historických faktů z různých oborů. Některá témata mi tam chyběla a některá mi přišla vcelku zbytečná (například historie slova ku*da), ale bylo to perfektní čtení.

Štítky knihy

sex historie, dějiny erotika populárně-naučné publikace dějiny sexu

Autorovy další knížky

Kate Lister
anglická, 1981
2022  87%Podivuhodná historie sexu
2023  87%Děvky, šlapky, hampejznice: Dějiny prodejného sexu

Kniha Podivuhodná historie sexu je v

Právě čtených8x
Přečtených75x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených6x
Knihotéce49x
Chystám se číst143x
Chci si koupit54x
dalších seznamech3x