Podivná společnost

Podivná společnost https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98021/bmid_podivna-spolecnost-660d49d2352e0.png 4 10 3

Děj je situovaný do Bolívie do druhé poloviny 20. století. Jde v něm o napínavé dobrodružství, hru o lidské životy, o lásku, obchodní zisky, ale i o mnohem víc. 25-072-83

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

The German Company , 1979


více info...

Přidat komentář

stanislava9718
19.02.2024 4 z 5

Autor napsal příběh anglického podnikatele, vlastnícího přepravní firmu, který čelí nekalým praktikám bohatého Bolivijce, který uplatí kde koho, aby Angličan neuspěl. Do příběhu autor také zakomponoval pronikání poválečných německých emigrantů do společenských a hospodářských struktur Bolívie 70. let. Hlavní hrdina se pokouší omezit rozpínavost této německé společnosti a zároveň zachránit kus panenského pralesa pro Indiány. Společnost je, bohužel silnější a přinutí Angličana k odchodu ze země, není nad důkladné Němce.

Eldar80
20.07.2017 3 z 5

V knize se prolíná několik kritických témat. Drancování deštných pralesů. Útěk nacistických pohlavárů do latinské Ameriky. Bezohlednost kapitalismu vůči přírodě a domorodému obyvatelstvu. Svérázná kultura latino američanů. Politická situace a chudoba tehdejčí Bolívie.
Asi už je každému jasné proč tato kniha za minulého režimu mohla vyjít. Kniha je víc než dobrodružným románem kritikou fungování tržně liberální společnosti. To co v této společnosti určuje pravidla je zisk a schopnost obstát v tržním prostředí. Na druhou stranu je vtipné, že neúcta k životnímu prostředí byla vlastní i našemu minulému režimu. Třeba tehdy omlouvali necitlivý přístup k přírodě budováním socialistické společnosti.
Kniha vypráví příběh angličana, který v Bolívii vlastní soukromou přepravní firmu a který se snaží obstát jak v konkurenci, tak ve zvláštní kultuře latinské Ameriky. Mě osobně nepřišla kniha ani napínavá, ani akční, ani dobrodružná. Přesto se mi líbila. Nejspíš proto, že autor v ničem netlačil na pilu a dal příběhu volnost odpovídající nátuře tamních lidí. Postavy románu i přes jeho krátkost vylíčil poměrně věrohodně. Hlavní hrdina si život v Bolívii oblíbí a díky jeho zájmu o přírodu je mu cizí kácení deštných pralesů. Shodou okolností se seznámí s členem tamní německé firmy a jeho přístup k přírodě je náhle v rozporu s jeho obchodními zájmy.
Jeho dosavadní idylický život končí a bude muset učinit zásadní rozhodnutí. Příroda a indiáni nebo peníze a spolupráce s Němci? Jeho rozhodnutí však komplikuje politická situace v zemi.
Podobné knihy se mi těžko hodnotí. Jejich literární úroveň bývá průměrná a víc než ve strhujícím ději vynikají v popsaných reáliích. Kdo chce mít větší přehled, tomu knihu doporučuji. 70%


Rafa-P
10.07.2013 4 z 5

Velice zajímavý a napínavý příběh z exotické Bolívie !

Štítky knihy

2. pol. 20. století Bolívie politické romány dobrodružné romány britská literatura

Autorovy další knížky

Norman Lewis
britská, 1908 - 2003
1981  71%Odborník ze Sicílie
1983  70%Podivná společnost
2005  68%Na Sicílii
1978  37%Útěk z temného rovníku

Kniha Podivná společnost je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce20x
Chystám se číst4x