Pod vodou

Pod vodou https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233776/bmid_pod-vodou-xfY-233776.jpg 3 108 33

Když se z pravdy stane lež a z útočníků jsou náhle oběti… Herečka Jola přijela se svým partnerem Theem na ostrov, aby se připravila na další roli. Když pozná Svena, nevinný flirt se promění ve smrtonosný milostný trojúhelník, který zboří všechna pravidla. Sven opustil Německo a začal na ostrově pracovat jako instruktor potápění. Jeho heslo zní: nepleť se do problémů jiných lidí. Teď zjistí, jaké to je změnit se ze svědka ve spoluviníka. A pochopí, že je jen součástí vražedné hry, ve které nikdy neměl šanci. Román Pod vodou je mistrně zkonstruovaný psychologický thriller v tradici Patricie Highsmithové, v němž čtenář stejně jako Sven ztrácí veškeré jistoty. Juli Zeh se podařilo napsat skvostné, střízlivé komorní drama o svobodné vůli, odsuzování druhých, vině a moci.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Host
Originální název:

Nullzeit , 2012


více info...

Přidat komentář

iz67
30.03.2024 3 z 5

Taková obyčejná věc.

Leona333
07.03.2021 3 z 5

Tentokrát si autorka nedala dle mého na knize - ději moc záležet. Jako by jí u psaní došel dech a příběh opravdu ,,vařila z vody..." Čekala jsem od toho více, bohužel dostala méně.


KatarínaK.
02.02.2021 3 z 5

Samotný příběh a prostředí, v kterém se odehrává je zajímavý. Začátek nebyl tolik poutavý, i poté tempo děje bylo pozvolné. Napětí mi chybělo. Postava Svena mi k srdci nepřirostla. Přesto jaký měl postoj ke kapitalistické společnosti, mě zklamal trochu sebestředním chováním k jeho partnerce Antje. Celkově hodnotím na 3,5*. Úplně špatné to nebylo, ale nadšení se nedostavilo.

čika
22.01.2021 4 z 5

Velmi svieze, pacilo, zaujimava psychologizacia, kde pravdu mozeme nakoniec iba tusit ????. Neviem, ale mne to niecim velmi pripominalo Agathu Christie.

joshula
30.12.2020 2 z 5

Kniha převalující se od ničeho k ničemu se zajímavým vývojem hlavních hrdinů.

petrarka72
11.04.2020 4 z 5

Nejjednodušší kniha Juli Zeh - a také nejméně provokativní. Obyčejně působící příběh milostného čtyřúhelníku vyprávěný dvěma hlasy, s pokusem o problematizaci stylem "co je pravda - lež - autostylizace - sebeklam - iluze?", který tak úplně nefunguje - a s nadstavbou v podobě líčení potápěčského způsobu života vrcholícího prohlídkou mrtvé lodi, která naopak funguje skvěle. Takže nelituji času - ale podruhé se ke knize vracet nebudu.

Alena_S
02.10.2018 3 z 5

Danke Frau Zeh! I když spíš než thriller je to jen taková etuda o tom, jak hloupí lidé dělají hloupé věci (nebo druhé hloupé lidi), autorka i z toho dokáže udělat aspoň čtivý, sem tam tísnivý zážitek na oddech.

tibby
12.07.2018 5 z 5

Skvělé drama, které mě osobně se vrylo pod kůži během přibližně patnácti stránek. Skvěle vyhrocené, umím si představit jako divadelní hru pro čtyři osoby. Od Juli Zeh jsem předtím četla Hráčský instinkt, její psychopatické postavy mě hodně baví :-)

Evišťátko
27.03.2018 2 z 5

Zklamání! Čekala jsem od knihy víc než sexem nabitý děj, který ne a ne vygradovat. Vrcholný okamžik celého románu pak ve finále vyzní do ztracena, jakoby tam byl jen tak náhodou. Škoda!

Adel703
15.11.2017 2 z 5

Zdálo se mi to, nebo kniha v roce svého vydání udělala velký BOOM?
Jak tak vzpomínám, myslím že právě ten BOOM, který jsem vídala na stránkách booktuberů, mě přiměl si knihu půjčit.
Ovšem teď si říkám, že poprask okolo ní se mi snad jen zdál. Děj sice čtivý, ale nijaký, v podstatě se zde řeší jen jeden zvláštní pár, který se chce evidetně mezi sebou zabít.

MMacicekk
22.09.2017 3 z 5

Jelikož kniha nemá moc vysoké hodnocení, neočekávala jsem od ní skoro nic. A to bylo možná dobře. Psychothriller to vůbec nebyl špatný, jediná chyba této knihy je, že, ač nemá vysoký počet stran, příběh se strašně vleče. Celou dobu máte pocit, že se vlastně nic neděje a když se konečně něco stane, není to žádné terno. Takže mě akorát poháněla zvědavost, co se vlastně z toho milostného trojúhelníku vyvrbí. Čtenář však bohužel velmi brzy přijde na to, kde je pravda a kde lež, protože autorka to podala dosti okatě. Chválím zajímavé myšlenky, které jsem si zapsala a atraktivní téma potápění.

Rade
21.09.2017 4 z 5

Nejdříve plusy: komorní psycho, odehrávající se na opuštěném místě, exotické prostředí ostrova Lanzarote a sugestivně popsaná příroda, potápěčské scény, které byly neuvěřitelně skutečné…
Pomalý působivý rozjezd, kdy od začátku z náznaků tušíme, že to nedopadne dobře, se ale nakonec nerozvine tak, jak bych čekala, trochu mně něco v závěru chybělo…
Konec byl navíc malinko nejasný, i z pohledu třetího účastníka trojúhelníku, asi to tak bylo úmyslně, aby si čtenář vztahy i motivaci toho, co se v závěru událo, mohl vykládat po svém.
Váhala jsem mezi tři až čtyři, nakonec zaokrouhluji nahoru, protože se mi způsob psaní autorky vlastně dost líbil.

Tyet
16.06.2017 1 z 5

Ačkoliv Juli Zeh patří mezi mé oblíbené spisovatelky a na Pod vodou jsem se moc těšila, knížku jsem odložila asi v polovině. Ztrácet čas hloupým prázdninovým příběhem lidí, kteří se jeden jak druhý chovají jako pitomci, se mi nechtělo. Možná jsem už na to stará, kdoví. Z knih autorky, které jsem četla, je tahle z mého pohledu jednoznačně nejslabší

MartyManCZ
31.05.2017 3 z 5

Pokud jste viděli film Tři, tak tohle je něco podobného, akorát ten film byl daleko napínavější, což jsem čekal i od této knihy. Mohli z toho udělat víc thrillerovou záležitost, leč nestalo se, ale na dovolenkové čtení, proč ne. Obsahuje pár dobrých myšlenek, přirovnání a postojů.

neurochirurg
09.12.2016 5 z 5

Pomalý, ale silný psychothriller. Úsporná kniha plná zneklidňujících postav, které ne vždy říkají celou pravdu. Plná manipulací a skrytých vin a obětí, přidanou hodnotou je, že vlastně nevíte, co se doopravdy stalo. Aktéři sice nejsou dvakrát sympatičtí, ale bezvadně vykreslení. Kniha, u které musíte neustále zapojovat hlavu, a takové čtení já mám rád. Moc jsem nečekal, ale byl jsem příjemně překvapen!

sagasir
02.11.2016 2 z 5

Dámy, tak nějak zaostáváte!

Už co se do poměru počtu autorů a autorek krimi literatury týče, tak ženy zaostávají. Bohužel u mě zaostávají i co se kvality děl týče. Samozřejmě existují čestné výjimky jako Fossumová, Nahapétianová a Zanová. Tři autorky proti nespočtu mých oblíbených autorů, tak to dámy prostě trošku prohrávají. Nic se na tom bohužel nezměnilo ani po přečtení díla Pod Vodou. To se bohužel dostalo na můj seznam s nadpisem: Nelíbí se mně.

V knize mně chybělo nějaké větší napětí a kniha mně dokonce někdy i nudila až uspávala. Párkrát jsem se přistihl, že jsem v ní i objevil taková hluchá výplňová místa o ničem. Příběh samotný plynul dobře šnečím tempem. Nejvíc mně asi vadilo, že zpočátku byl příběh jak nějaký milostný román a ne krimi. Malou pochvalu si jinak zaslouží postavy, které se podle mě autorce povedly. Prazvláštní milostný vztah Joly a Thea mě nepřestával udivovat, až jsem si říkal, že jsou prostě divní. Dalším plusem je velice krátký rozsah knihy. 210 stran máte přečtených skoro hned. Možná se budu opakovat, ale opět musím pochválit knižní obálku. Obzvlášť tady se podle mě povedla a hrozně se mně líbí, zvláště pak ty barvy na ni použité. Jinak se mně ale bohužel kniha nelíbila a proto jí uděluji jen 45%.

barbora1583
16.10.2016 3 z 5

Jak už zde bylo psáno - zmatené, nejasné, čekala bych od knihy více ...

hruskovalucie93
01.08.2016 1 z 5

Do čtení jsem se musela nutit, vůbec mi to nešlo do hlavy, musela jsem se vracet v textu, až jsem to nakonec vzdala.

evasamankova
28.04.2016 3 z 5

Za mne slabý průměr. Děj, až na závěrečnou čtvrtinu, byl nulový, postavy vyprofilované jen povrchně, a celé to působilo nějak nevěrohodně.

KatnissLavender
22.03.2016 3 z 5

Kniha není špatná, ale od něčeho s nálepkou thriller jsem čekala mnohem víc! Pokud k této knize budete přistupovat jako k příběhu o potápění, bude se vám líbit, pokud budete očekávat mrazivý thriller, budete nejspíš zklamaní...

Štítky knihy

německá literatura

Autorovy další knížky

Juli Zeh
německá, 1974
2006  85%Hráčský instinkt
2009  84%Temná energie
2015  64%Pod vodou
2021  63%Ve jménu Metody
2004  76%Orli a andělé

Kniha Pod vodou je v

Právě čtených1x
Přečtených129x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených4x
Knihotéce74x
Chystám se číst52x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x