Pod mocným anjelom

Pod mocným anjelom https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390777/bmid_pod-mocnym-anjelom-rt9-390777.jpg 4 18 6

Kniha populárneho poľského prozaika a publicistu J. Pilcha (1952) zaujímavo rozpráva o zápase rozprávača s alkoholickou závislosťou. Kniha bola ocenená najprestížnejšou poľskou literárnou cenou "Niké" za rok 2000.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Drewo a srd
Originální název:

Pod mocnym aniołem , 2000


více info...

Přidat komentář

Gracian1964
04.01.2022 3 z 5

Autor vie písať, to je jasné. Ďalšie je potom, či sa strafí do vášho vkusu, čo sa v mojom prípade asi ani veľmi nestalo, ale to nič. Prelúskal som to a z všetkého toho alkoholu mi bolo takmer zle. Určite úprimná a pôsobivá spoveď. Som rád, že skončila pozitívne. Alkohol je dobrý sluha, no zlý pán, na to nikdy nezabúdajme, hm.... Česť práci, Polska ješte nezgynjela!!!

lubtich
03.02.2021 4 z 5

Prvních padesát stran jsem z toho byl vyloženě na větvi, pak to začalo drobet chátrat, i tak je přirovnání k Vieweghovi na obálce dosti vzdálené; tahle kniha je totiž velmi rafinovaně strukturovaná.
V různorodých kapitolách se kříží vzpomínky, dopisy, citáty od slavných literátů i úvahové pasáže, téma pro mě už tak úchvatné není – další intelektuál (zřejmě do jisté míry Pilchovo alter ego), který takzvaně "propil všechny pračky světa". (s. 58) Problematika alkoholu je zde zásadní otázkou, řeší se ze všech různých stran, ale v protikladu k tomu máme zas takové to knihomolství a literátství. Vypravěč povídá o zážitcích z alkoholové léčebny a seznamuje nás s různými zvláštními postavičkami rázu svérázného.
Stylisticky je to paráda, obzvlášť různé stupňování a opakování větných konstrukcí působí naléhavě. Naopak v pasážích, kde se popisy podléhají imaginaci a dostávají nereálných rozměrů, naléhavost kvůli odklonění přece jenom upadá.
Ale drajv to má! A hlavně, co nechápu: v Polsku devět dotisků? Halo? Poláci jsou asi silně intelektuální, nebo nevím, nicméně takto si masovou literaturu rozhodně nepředstavuji. Pěkný!

Nastoupila jsem do výtahu a stiskla všech dvanáct tlačítek, bydlíme totiž ve dvanáctém patře. Díky tomu se výtah každou chvíli zastavoval a já během té dlouhé cesty přerušované častými zastávkami popíjela šampáňo.
(s. 26)


lencin
02.09.2020 2 z 5

Upřímná zpověď bohéma a pijáka. Autor bývá nazýván českým Vieweghem. Dobře naosané, ale točí se v kruhu. Příliš mě nezaujalo.

Mayanea
14.06.2015

Závislosti a jiné slabosti člověka jsou nevyčerpatelným zdrojem, ale tak jako tenhle "polský Jerofejev" to nikdo jiný už nejspíš nenapíše (možná se jen srovnatelně ožere).
Rozsáhlejší poznámky ke knize tady:
http://maydayberry.blogspot.cz/2015/06/jerzy-pilch-podruhe.html

beanstk
09.09.2013 4 z 5

Kniha z rodu "alkoholických", pouť a léčení polského opilce-intelektuála. Rozhodně zajímavé, kdo s touto závislostí přišel třeba v rodině do styku, najde mnoho známých momentů a situací.

janha
08.08.2011 4 z 5

Dobře napsaná knížka, na kterou ale asi brzo zapomenu. Texty, v nichž jednu z hlavních rolí hraje alkohol, na alkoholu závislý hrdina nebo absinent, mě příliš nezajímají. V případě Pilchova románu jsem na tom byl podobně a váhal jsem, zda v četbě vůbec pokračovat. Nakonec jsem se ale s knížkou docela pobavil. Ne tedy, že by byla kdovíjak vtipná, spíše než jednotlivé nadhozené situace za to mohly autorovy literární nápady.

Štítky knihy

polská literatura

Autorovy další knížky

Jerzy Pilch
polská, 1952 - 2020
2009  64%Moje první sebevražda
2007  76%U strážnýho anděla
2018  67%Nenávratně ztracené leváctví

Kniha Pod mocným anjelom je v

Přečtených24x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x