Moje první sebevražda

Moje první sebevražda https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11355/bmid_moje-prvni-sebevrazda-e5s-11355.jpg 3 15 4

Román, či spíše soubor deseti povídek, Moje první sebevražda (2006) je kniha o touhách a přáních, o zapomenuté chuti dětství a mládí, o výchově, která má sílu ovlivnit celý život. Příběhy vypráví osamělý alkoholik, který vyrůstal v protestantské, provinční Wisle a nyní ve svých padesáti letech má pocit, že velkou část svého života promarnil. Zdánlivě komická próza se spoustou slovních hříček je ve své podstatě velmi vážná, protkaná nostalgií, motivem pomíjivosti a všudypřítomné smrti.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Moje pierwsze samobójstwo , 2006


více info...

Přidat komentář

Majto
05.02.2024 3 z 5

V honbe po neznámych autoroch (a tých je pre mňa viac než dosť) som sa dostal aj k tomuto poliakovi. Začal som čítať túto a rýchlo som nadobudol dojem, že asi nebol dobrý nápad kúpiť rovno dve jeho knihy. No dostal som sa kúsok za polovicu k poviedke Duch zázračných objevů. Konečne jedna podľa môjho gusta - škoda, že až šiesta. Trvalo mi nekonečne dlho kým som sa k nej prebojoval. Potom už boli dojmy pozitívne až do konca knihy (jasné, že aj v prvej polovici boli nejaké svetlé momenty, no nebolo to stále ono).
Je isté, že prečítam aj druhú knihu.

Janea777
19.05.2023 2 z 5

Pár dobrých momentů tam bylo. Autor se výběrem slov a některými zamyšlenými pasážemi občas ocitá v ranku "lepší literatury" a naznačuje to i obálka.
Z větší části ale spíše vzpomíná na to, jaké měly jeho milenky vnady. V dnešní době už bych od literatury očekávala něco víc, zvlášť když má jít o jednu z nejlepších polských knih současnosti. Doufám, že zpovědím sexistů z (před)minulého století, které doteď literatuře kralovaly, už bude brzy konec a tahle kniha je jejich labutí píseň.
To, že Pilch sám sebe v knize vykresluje jako vyžilého alkoholika, je na druhou stranu mile upřímné a výpovědi o slezských luteránech mě bavily.


Gagarin
17.05.2015 4 z 5

Vím, že je to ošemetné srovnávat, ale bylo to trochu šabachovsko-vieweghovské, taková Báječná leta po Polsku. Autor píše nesmírně sympaticky, furt jsem si říkal, že bych s ním zašel na pivo a že by určitě bylo o čem mluvit. Hlavně ta titulní povídka (moje první sebevražda) je velmi vtipná. Kniha Zlín navíc tradičně zajistila výborný překlad, takže pro milovníky středoevropského prostoru lze jedině doporučit!

beanstk
09.09.2013 4 z 5

Povídky, spojené postavou lehce alkoholického spisovatele. Polsko v posledních sto letech.

Štítky knihy

polská literatura

Autorovy další knížky

Jerzy Pilch
polská, 1952 - 2020
2009  64%Moje první sebevražda
2007  76%U strážnýho anděla
2018  67%Nenávratně ztracené leváctví

Kniha Moje první sebevražda je v

Přečtených20x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce6x
Chystám se číst18x
Chci si koupit1x