Počátky českého a slovenského environmentalismu – vybrané kapitoly

Počátky českého a slovenského environmentalismu – vybrané kapitoly https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365312/bmid_pocatky-ceskeho-a-slovenskeho-envir-lvd-365312.jpg 4 1 1

Tato studie si klade za cíl představit počátky českého a slovenského environmentálního myšlení. Kniha začíná analýzou knihy Josefa Durdíka Pozor na lesy!, kterou lze považovat za centrální dílo českého environmentalismu 19. století. Na analýzu Durdíkova díla a komparaci s dalším významným environmentálním autorem 19. století Johnem Ruskinem navazuje přetisk samotné Durdíkovy knihy. Druhou část naší práce zahajuje studie Petra Jemelky, mapující autory počátků slovenského environmentálního myšlení Jonáše Záborského a Jána Maliarika. I studii Petra Jemelky doplňují vybrané texty zkoumaných autorů.... celý text

Přidat komentář

whack
22.01.2019 4 z 5

Názov knihy je mätúci. Údajné "počiatky českého environmentalizmu" spočívajú v analýze ochranárskej knihy Josefa Durdíka "Pozor na lesy!" z roku 1874. Hoci táto jeho kniha mohla byť vôbec prvou českou na túto tému, dávať ju ako základ, bez popísania aktivít ľudí "okolo nej", je nedostatočné pri snahách o priblíženie počiatkov českého environmentalizmu.

Druhá časť knihy nesie názov "Počátky environmentálně filosofického myšlení na Slovensku". Uvádzajú sa v nej v prvom rade prvé prírodovedecké spolky ako Bratislavský lekársko-prírodovedný spolok (vznik v 1856), alebo niekoľkí výskumníci. Zoznámil som sa s novými menami ľudí, akých by asi dnešní humanisti označili za krajných pravičiarov. Osobitnými boli duchovní Jonáš Záborský a Ján Maliarik, ktorí asi ako prví na Slovensku rečnili proti trýzneniu zvierat. Opäť však platí, že názov je mätúci, pretože environmentálna filozofia nie je environmentalizmus, rovnako ako ani botanické, zoologické a geografické výskumy krajiny nie sú environmentalizmus.

Beriem to tak, že v tej dobe environmentalizmus prakticky neexistoval, a spomínané odbory, výskumy, ľudia a knihy určite dopomohli k jeho zrodu. Toto vyústenie ale nie je v knihe priblížené.

Štítky knihy

environmentální etika environmentalismus

Autoři knihy

Petr Jemelka
česká, 1962
Bohuslav Binka
česká, 1973

Kniha Počátky českého a slovenského environmentalismu – vybrané kapitoly je v

Přečtených2x
Čtenářské výzvě1x
Chystám se číst2x
dalších seznamech2x