Po krk v pralese

Po krk v pralese https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36638/bmid_po-krk-v-pralese-rdA-36638.jpg 4 5 3

Kniha popisuje autentický příběh česko-venezuelské výpravy k nejvyšší hoře Brazílie Pico da Neblina (2 994 m), cesty plné dobrodružstvi, nečekaných zvratů i nástrah, na které jeden z účastníků málem doplatil životem. Přírodní podmínky a život zvířat v dosud neznámých a neprozkoumaných pralesích severně od pohoří se vydali dokumentovat malíř zvířat Jan Dungel, fotografka Radana Dungelová a kameraman Vladimír Šimek. Přestože všichni tři mají bohaté zkušenosti z předchozích pobytů v jihoamerických pralesích, bez pomoci svých dvou indiánských přátel Elvise a Alejandra by nikdy nemohli úspěšně dosáhnout cíle. Výsledky projektu byly veřejnosti představeny v TV dokumentu Štětcem a mačetou (ČT2, září 2008), časopisech Koktejl a Země a lidé. Celou dobrodružnou a namáhavou cestu i to, co ji předcházelo, však poprvé dokumentuje až tato kniha. Nejvyšší hora Jižní Ameriky na východ od And, ukrytá uprostřed tajemných a neproniknutelných pralesů na hranici Venezuely a Brazílie, je skutečným Mount Everestem Amazonie. Až na pár odvážlivců, vědeckých průzkumníků a místních indiánů Yanomamo, kteří žijí v oblasti jižně odtud, ji však dosud téměř nikdo nespatřil. Výpravě se v pralesích pod horou Neblina úplně poprvé podařilo najít a přístrojem GPS přesně zaměřit tzv. bifurkaci řeky Baria, která stejně jako větší a známá bifurkace řeky Orinoko spojuje povodí Amazonky a Orinoka, a podílí se tak na vytvoření největšího říčního systému na Zemi o rozloze 8 milionů km2.... celý text

Přidat komentář

Niky Coffee
12.06.2014 2 z 5

Já jí přečetla za cca tři a půl hoďky - vím , že to není soutěž :-P u knihy jde o něco jiného a to něco mi tu moc chybělo. Nepatřím mezi čtenáře, kteří na posezení zhltnou knihu, ale proč se mi to povedlo u téhle? Asi proto, že jsem s nadějí doufala, že to něco bude na další stránce nebo na další stránce a najednou jsem byla na konci a to kýžené něco tam nebylo.

Docela mne na tuto knížku navnadila má kamarádka, Dungla znám jako ilustrátora i autora pár článků v časopise PŘÍRODA, takže jsem se docela těšila, ale o to víc jsem zklamaná.

Shrnu-li to do jedné věty, tak se snažil najít bifurkaci řeky Baria, tu našel a po vážném zranění člena posádky jel zase rychle domů.

Ač jako holka mám ke geografii hodně blízko, někdy jsem se ztrácela a výčet názvů řek mě až nudil. Asi jsem nedokázala sdílet autorův směr či nadšení pro bifurkaci.

Chybělo mi tu nějaké vysvětlení, proč hledá, co hledá, ať už z odborného nebo osobního hlediska . Čekala jsem od cestopisu úplně jiný ráz. Vysvětlení cesty, počáteční nejistoty, dobrodružství s konečnou euforií. Přišlo mi to úplně naruby, bez vysvětlení motivace či smyslu cesty, přes počáteční jistotu v kramflecích, po dosažení cílu nijaká velká radost a ke konci knihy akorát narůstající deprivace z ať fyzického vysílení, počasí nebo komárů aj.

Typicky psané pro masy, které chtějí dobyvatele či objevitele něčeho nového v neznámém prostředí, plné hrůzy a krás a doslovného prosekávání se mačetou džunglí (což ani jinak nejde, když proplouváte neznámá ramena řek)....od cestopisu v dnešní době bych čekala něco jiného.

Nehledě na to, že tu nebylo nastíněno ani trošku fungování tak neuvěřitelného ekosystému jako je deštný les nebo vztahů zvířat a rostlin v něm, které se shrnulo jen na výčet pro mudly nejznámějších druhů.

Řekla bych, že jsem náročnější čtenář, takže mi vadil i amatérský styl psaní - nezaujal. Navíc mě iritovaly věty, které stylisticky nedávaly smyl, i když to člověku samo dojde, trnem do oka byla i špatně vyskloňovaná slova, což si myslím, že v dnešní době je naprosto zbytečnou chybou.

A tak nějak se mi nelíbil postoj autora - viz kořalka po ránu a místo důležitého vybavení propašování lahví vína a rumu....nevím, no.

Na první pohled kniha zaujme vizuálně, na druhé pokoukání už ne. Fotografie jsou docela rozmazané - asi kvůli velkým rozměrům na stránce, ale kazí to celkový ráz knihy, která je cestopisná a v dnešní době s technikou, která je po ruce mi to opět přijde neprofesionální.

Dungelovy kresby se mi líbí, ale možná, že až s touto knihou jsem v nich začla vidět kýčovité obrázky pro děti, které byly vytvořené k obrazu svému. Jako biolog (a i v knize je to zmíněné) v pralese většinou velké savce či ptáky neuvidíte, max. na chvilku. Zvířata vám nebudou pózovat, aby jste si nakreslili obrázek, z čehož usuzuju, že buď byly překresleny z fotografií nebo, jak bylo i v knize přiznané podle mrtvých zvířat - viz ocelot. Zrovna na této kresbě je vidět, jak si jí autor předělal k obrazu svému, z mrtvého ocelota ležícího kdesi - nádherná profilová kresba zvířete. Nějak mi to vzalo to kouzlo z jeho "kreslení zvířat v divočině".

Nehledě na to, že se tu pojednává o nejznámějších druzích zvířat, která jsou omýlaná dokola. Což by ani nebylo na škodu, pokud by tu byla k nim alespoň malinká zmínka k tomu jak žijí, jak jsou ohrožení, čím jsou zajímaví. Popis, viděl jsem tohoto ptáka, tak jsem ho nakreslil..od zoologa bych čekala více.

Pokud chce někdo zajímavou knížkou spestřit svůj nudný život a číst klišovité dobrodrůžo, proč ne, ale jestli se chcete opravdu něco dozvědět o deštném lesu, jeho obyvatelích, rostlinách a zvířatech - šáhněte raději po knize Procházka amazonským pralesem od Moravce.

Ale abych nebyla jen pesimista. Je tu cítit i autorova láska k této zemi a jeho enthuziasmus je téměř hmatatelný. Líbí se mi, že i vnímá jakousi "prapodstatu" deštného lesa a nevnímá ho jen čistě exaktně.

Také mu děkuju za to, že mi svým způsobem otevřel oči v tom, jak můžou toky v Amazonii vypadat, což by mě nikdy předtím ani nenapadlo. Celkově mě styl neuchvátil, ale našlo se tu tak sedm "citátů", které učarovaly.

Chogori
09.08.2013 4 z 5

Přečteno během dvou dnů...Čtivý a zajímavý cestopis doplněný Dungelovými krásnými kresbami. Zoologickým nadšencům a fandům Amazonie nelze než doporučit!


Joges
16.03.2013 5 z 5

Anotaci mohu jen potvrdit. Je to kniha plná fotografii´, ilustrací, popisků, deníkových záznamů, autentických článků a především napětí i dobrodružství. Kniha se čte velmi dobře. "Po krk v pralese" budete klidně i ve vašem pokoji.