Plnění povinností, nebo velezrada? Čeští vojáci Rakousko-Uherska v první světové válce

Plnění povinností, nebo velezrada? Čeští vojáci Rakousko-Uherska v první světové válce https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390553/bmid_plneni-povinnosti-nebo-velezrada-ce-dnY-390553.jpg 5 10 4

Kniha je přelomovým pokusem odstranit účelové mýty o první světové válce přetrvávající celé století. Co bylo jejich jádrem? Na rakouské straně snaha obviňovat české vojáky z nespolehlivosti a věrolomnosti, aby se zamezilo politickým koncesím českému národu, na straně české snaha dokázat Dohodovým mocnostem, že Češi stojí v drtivé většině proti Rakousku, a proto si zaslouží být podpořeni v otázce vzniku samostatného českého státu. Myslet si však, že český národ se dělil buď na Švejky, nebo legionáře, vůbec neodpovídá realitě. Autor sám píše: „V obou případech zůstalo faktem, že do c. a k. armády bylo povoláno hodně přes milion Čechů a většinou zcela nepovšimnuti v ní konali svou služební povinnost až do konce války.“... celý text

Literatura faktu Historie Vojenství
Vydáno: , Academia
Originální název:

Pflichterfüllung oder Hochverrat? Die tschechischen Soldaten Österreich-Ungarns im Ersten Weltkrieg , 2011


více info...

Přidat komentář

milan3144
17.07.2020 4 z 5

Kniha se zaměřuje na dvě válečné události a roli českých pluků v bitvě poblíž Zborova a bitvě u Zborova. Tyto dvě bitvy od sebe dělí nejen letopočet, ale i překvapivě místo. Jeden Zborov se nachází na Slovensku a druhý na dnešní Ukrajině.
V obou případech autor vyvrací zakořeněné a propagandou na obou stranách hojně využívané závěry o dezerci a vzdání se bez boje, českých pluků. V obou případech také seznámí čtenáře se situací na bojišti a to velice velice detailně. Snažil jsem se za pomoci mapy si udělat lepší představu o tom, jak bitvy probíhaly a zvláště v první bitvě u slovenského Zborova (bitva u Stebnícke Huty), se mi to zpočátku i dařilo. Jenže právě ona detailnost popisu situace s postavením a pohybem vojskových tělese, které jsou označovány zkratkami, jejich početními stavy a výzbrojí, stavy a druhy zbudovaných opevnění a počty jejich linií, dále pak na mapě chybějící, nebo možná i změněné, místopisné názvy, a v neposlední řadě časová náročnost tohoto způsobu čtení, kdy vlastně každá stránka je nabita informacemi a nutila mě tak nahlížet do mapa, tak dík tomu všemu jsem se pozvolna v té situaci začal ztrácet. V bitvě u Zborova (ukrajinského) jsem již toto nepraktikoval, ale právě bez nahlížení do map se tak tento popis stal poměrně unavujícím.
Prostě mi chyběla ona pečlivost a preciznost, kterou autor musel při nastudování a sestavování obrovského množství materiálů, pro tuto knihy mít.
Mnohem čtivější se tak pro mne staly závěry a zhodnocení obou bitev a také závěr celé knihy, kde jsem dočetl, sice tušené, ale zatím nikde mnou nečtené informace a některé samozřejmě zcela nové.
Kniha mi rozhodně pomohla nahlédnout do bojů Velké války z jiné strany, než jak jí zpracovávají osobní vzpomínky účastníků, nebo romány tomuto období věnované. Dále odhaluje paradoxy v naší historii ohledně účasti našich vojáků na obou stranách konfliktu s ohledem na další vývoj již samostatného Československa. Rovněž je to také pro mě další kamínek do mozaiky obrazu československý legií, který si postupně utvářím a snažím se z něho odfiltrovat onu mýtickou příměs. No v neposlední řadě je zde odhaleno, jak si historii dokáže propaganda náležitě upravit a vlastně ji i neustále upravuje a upravovat bude. Některé události a jejich zhodnocení a význam, dokážou zřejmě posoudit, bez legendárních a bájných příměsí, až studie zpracovaná z jistým časovým odstupem.
Čtyři hvězdy, kdy ta jedna dolů je spíš obrazem mé netrpělivosti při četbě, než aby odkazovala na kvalitu předložených informací.

hoesch
09.01.2020 5 z 5

Richard Lein - dokázal něco co už tu mělo být dávno. Objektivní pohled. Povinně zařadit jako učivo do dějepisu.


MartyU
28.04.2019 5 z 5

Velmi dobrá kniha pro toho kdo se opravdu zajímá o českou historii. Autor objektivně shromažďuje historická fakta a rozbijí přetrvávající mylný pohled na českého vojáka v c.k. uniformě, který dostál své přísahy. Neustále opakovaní lživých tvrzení se pravdou nestává a to je dobře. Blahopřeji pane Leine...

Boby17
08.04.2019 5 z 5

Přínosná knížka, která by neměla uniknout žádnému ze zájemců o české vojáky a události 1. světové války. Autor skvělým, vyváženým a objektivním způsobem objasnil dvě události, kterých se se zlým propagandistickým úmyslem chopily obě politické strany vojenského konfliktu, tedy jak čeští exiloví politici usilující o vznik a uznání Československa, tak i němečtí nacionální extremisti bojující proti státoprávní emancipaci českých zemí a jejich slovanského obyvatelstva.
Autor přiblížil bojové vystoupení 28. pěšíhu pluku (Praha) v zasněžených a mrazivých Karpatech na začátku roku 1915 a srážku 35. (Plzeň) a 75. pěšího pluku (Jindřichův Hradec) s československými legiemi u Zborova v létě 1917 (a dalšími ruskými jednotkami vytvářejícími několikanásobnou přesilu). Byť na každé stánce je několik odkazů na prameny, přesto se jedná o čtivé dílo, které objasňuje vojenské příčiny událostí, které jsou dodnes z oficiálních míst české strany vykládány značně tendenčně a zkresleně.
Pane Leine, máte můj obdiv!
Jediným mírným nedostatkem knihy jsou nepřehledné černobílé mapky, to ale nesnižuje mé stoprocentní hodnocení a všechny hvězdy.

Štítky knihy

první světová válka (1914–1918) Rakousko-Uhersko Československé legie fakta a mýty čeští vojáci v 1. světové válce rakousko-uherská armáda

Autorovy knížky

Richard Lein
rakouská, 1980
2018  90%Plnění povinností, nebo velezrada? Čeští vojáci Rakousko-Uherska v první světové válce

Kniha Plnění povinností, nebo velezrada? Čeští vojáci Rakousko-Uherska v první světové válce je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce3x
Chystám se číst8x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x