Pláč

Pláč https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347554/bmid_plac-Xnr-347554.jpg 4 137 37

Joanna a Alistair cestují se svým devítitýdenním synem Noahem do Austrálie, protože Alistair se potřebuje dostavit k soudu – usiluje o opatrovnictví své čtrnáctileté dcery Chloe z prvního manželství. Věří v úspěch své mise, má totiž v rukávu trumf – jeho bývalá žena má problémy s alkoholem. Tedy tak to vidí on. Malý Noah si evidentně let příliš neužívá, je podrážděný a k neutišení. Joanna si se situací neví rady, i ona je podrážděná, dá se říci na pokraji nervového zhroucení. A palubnímu personálu i některým cestujícím začíná docházet trpělivost. Atmosféra houstne, průšvih visí ve vzduchu. Spisovatelka Helen FitzGeraldová bravurně stupňuje napětí hned na úvodních stránkách knihy. Když letadlo konečně po mnohahodinovém letu přistane a čtenář si myslí, že si může na chvíli vydechnout, je mu dáno poznat, že se mýlí. V pronajatém autě směřují Alistair a Joanna, s Noahem na zadním sedadle, do Geelongu, aby ukázali vnoučka babičce a užili si i vysněnou dovolenou. Australská mise se však znovu nečekaně komplikuje a čtenář se stává svědkem nejen policejního pátrání po zmizelém novorozenci a mediální hysterie, kterou případ vyvolá, ale také proměny, jíž pod tlakem extrémních okolností prochází vztah jeho rodičů.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

The Cry , 2013


více info...

Přidat komentář

twigxi
27.11.2023 4 z 5

Velice dobre propracovany psychologicky thriller. Cetlo se jednim dechem.

maličkán
27.10.2023 5 z 5

Perfektní psychologický příběh, žádná hluchá místa, moc dobře se četl. Velice smutné vzhledem k tomu, že se jednalo o malé dítě. Ač se zdálo od začátku vše jasné, ke konci mne překvapil zvrat, který jsem nečekala. Doporučuji.


Evaho73
27.01.2023 3 z 5

(SPOILER) Pri tejto knihe sa akosi neviem odosobniť a nestranne ju ohodnotiť. Stále mám pocit, akoby v príbehu bol potlačovaný ten pravý materský pud a s ním spojená bezhraničná materská láska u oboch hlavných predstaviteliek.
Viem pochopiť to správanie sa matky predtým, ale už menej chápem to správanie potom. Viac neprezradím.
Príbeh má spád o tom žiadna, zmena perspektív a manipulácia robia svoje, ale...
Niečo mi tam nesedelo, možno ten neustály smútok a prázdnota, ktorú som pociťovala počas čítania.

Adriena838772
22.12.2022 5 z 5

Strašně moc se mi to líbilo. Britský autoři u mej hodně dobře psát.

Lenka0007
06.03.2022 5 z 5

Kniha má vše, co má mít psychologický thriller, zajímavý námět, zvrat, napětí, psychologicky prokreslené postavy. Ocenila jsem originální posouvání v ději, minutu po minutě při tragickému zjištění, kapitoly sestávající jen z otázek, tweety, dopisy. Čtenáři se nemůže nesevřít hruď, tragický příběh.

Prske
05.01.2022 4 z 5

(SPOILER) První dvě části hodnotím 5 hvězdičkami. Nikdy jsem nebyla u knížky v takovém “stresu” a souznění (během čtení mi spal v ložnici malý synáček). Poslední část celkový dojem trochu pokazila. Opravdu nevěřím tomu, že by Joanně stačila pouze pomsta a byla by takhle moc smířená, po tom co se stalo…

jarka2222
03.09.2021 5 z 5

Tak musím říci, že jsem si četbu užila. Bavilo mě psychologické vykreslování duší postav a jejich chování po klíčové události. Zajímavá knížka, která chytne, nepustí a navíc v čtenáři vyvolá zájem a momenty přemýšlení. Stojí za přečtení.

ZÓNA
06.11.2020 3 z 5

Kniha měla být o bolesti.
Mateřské, otcovské a obecně nikdy nekončící.
Dle mého soudu autorka špatně zvolila vyprávějící postavy.
Přespříliš prostoru svěřila Alexandře, která nemohla příběh povýšit. Spíše naopak.
Spisovatelka též vybrala za hlavní mužskou postavu člověka, který je možná reálný, ale jeho role v příběhu působí rušivě a mírně nepatřičně. Abstraktní politik bez charisma, přičemž ženy se z něho mohou v románu zbláznit. Ale vždy jen na určitý čas.
Příběh je smutný.
Napsaný je neutrálně.
A pokud chce mít ambice, měl by rozplakat, šokovat, trýznit.
Nic z toho paní Fitzgeraldová nezosobnila....

Leena
31.10.2020 2 z 5

Na základě kladných reakcí zde jsem byla na tuto knihu hodně zvědavá. Začátek se vyvíjel slibně, bylo to čtivé. Ovšem co následovalo potom, ve mě vzbudilo vlnu nevole. Jak toho, co pak udělali, mohli být ti rodiče schopni. Těžko stravitelný příběh, za mě tedy ne.

NelaMaty
11.09.2020 5 z 5

Napínavý děj, nečekaný zvrat a prostě vše, co od skvělé knihy očekávám :-)

vnimat_Krasu
03.08.2020 4 z 5

Emocionálních ždímáren, ve kterých zoufalý matky hledaj ztracený děti, je plná knihovna.
I proto miluju ten způsob, jak do nich FitzGeraldová v Pláči hází vidle.
Psychologicky, originalitou, vývojem postav, i tím pečlivě vedeným hokejem se čtenářovým očekáváním. Touchdown. V mých očích srovnatelný se Zmizelou od Flynnové.

katy238
11.05.2020 5 z 5

Pláč je útlá kniha plná emocí a zvratů. Alistair a Joanna, rodiče několikatýdenního Noaha absolvují dlouhý let z Británie do Austrálie za účelem získání první Alistairovy dcery do péče. Osud však krutě zamíchá karty a připraví je o mnohem více než by si, kdy dokázali představit. Dramatické čtení o lásce, touze i o prostém boji o to nejdražší co máme. Kniha je prostá drastických popisů, byť si myslím, že nejednomu rodiči z ní bude úzko. Za mě však výborné čtení o naleznutí vnitřní síly a kroku k rozhodnutí, od kterého již není návratu.

Petronela16
06.01.2020 4 z 5

Zaujimavy namet ,len ma trochu udivovalo,ze sa tak rychlo zmierili s tym, co sa stalo a dokazali uplne chladnokrvne *konat*...
Kniha sa dobre cita, ale postavy su viac-menej nesympaticke.Trosku rozpacity koniec...

intelektuálka
26.02.2019 4 z 5

Dobře a zajímavě napsaný příběh ...

A téma náročné, když zmizí dítě, je to vždy tragedie a pořádně to zamává se vztahy mezi lidmi ... a ten závěr překvapivý... kdo tu vlastně bude plakat ?

" Vlastní štěstí nelze postavit na cizím utrpení. Ale na štěstí někoho jiného ano..."

Doporučím.

i.stefany
06.02.2019 5 z 5

Teda tohle byl fakt nářez. Nejen tím originálním námětem, ale i tím, že se hned v úvodu dozvídáme hlavní pointu příběhu a od té chvíle už sledujeme psyché hlavních postav, které se díky dramatickým okolnostem a psychickému tlaku okolí postupně proměňují a vzájemné vztahy se vyhrocují. Jak to nakonec se všemi dopadlo? Moc dobře vymyšlené, chytlavě napsané, určitě doporučuji všem, kdo mají rádi dramatické příběhy.

Radka1911
15.11.2018 5 z 5

Napínavý psychologický thriller, rozhodně doporučuji

Sonča95
18.09.2018 5 z 5

Velmi napínavá a super kniha :) Začátek mě zmátl,pořád jsem čekala to vzrůšo při únosu dítěte.On to sice byl únos,ale jiný,než jsem čekala :) takže jsem při asi 50 stránce zůstala sedět s pusou otevřenou dokořán ;) dokonale propracovaný děj,zápletka i závěr.Určitě doporučuji přečíst,rozhodně to není ztráta času ;) !

micha-ella
26.08.2018 5 z 5

Ze začátku vtipný, potom tragický, celkově promyšlený a napínavý příběh, ke konci se od knížky nehnete. Kdo z vás by uměl něco takového vymyslet a napsat?

Alena_S
14.06.2018 4 z 5

Anotace avizuje "proměnu vztahu Noahových rodičů" ...chtějí říct, že nebýt té hrůzy, co je potkala, by si Joanna nikdy neuvědomila, co Alistair je za vola? Brrr.

Mandlevest
11.06.2018 5 z 5

Příjemné překvapení, kniha se od začátku velmi dobře četla, měla spád, i když trochu předvídatelný konec. Ale dávám pět hvězdiček a zkusím i autorčinu druhou knihu.

Štítky knihy

thrillery psychologické thrillery únosy dětí zmizení dětí

Autorovy další knížky

Helen FitzGerald
australská, 1966
2017  84%Pláč
2016  73%Virál

Kniha Pláč je v

Právě čtených2x
Přečtených156x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených12x
Knihotéce143x
Chystám se číst104x
Chci si koupit12x