Písař

Písař https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87777/pisar-87777.jpg 4 9 3

Historie jediné ženy na papežském stolci. Podivuhodný příběh anglické dívky Joan, která tak bažila po vzdělání a po jiné životní roli, než jaká byla v 9. století ženě určena, že se rozhodla vystupovat jako muž. Její převlek byl úspěšný a životní dráha, spojená se vzděláním ve slavných klášterech, ji nakonec vynesla až na papežský stolec. Příběh pozdějšího papeže Jana VIII., vidí autor očima jejího nejbližšího druha od dětských let, písaře Martina, který byl po léta jejím důvěrníkem a nakonec i milencem. Vláda Jana VIII. byla úspěšná a jeho činnost směřovala ke sjednocení západní a východní církve. Bohužel netrvala dlouho… Joanino pohlaví nakonec vyšlo najevo tím nejskandálnějším způsobem a jméno papeže Jana VIII. bylo navždy vymazáno z dějin církve…... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Motto
Originální název:

Scribe. The Story of the Only Female Pope , 2005


více info...

Přidat komentář

eva-lupen
05.09.2018 3 z 5

Zvláštní, místy hodně filozofická, místy cestopisná kniha, ale příběh byl pěkný a nečekaný happy end potěšil.
Brambory a rajčata mi nějak unikly, takže mi to vůbec nepřišlo nereálné, spíš právě naopak. Myslím, že osvícení lidé se najdou v každé době.

MonikaJanka
30.12.2016

Mohlo by to byť dobré, keby tam neboli veci, ktoré v 9.storočí n.l. v Európe neexistovali alebo nefungovali. Napr. hl. hrdina hovorí, že mal na obed rajčiny a zemiaky, čo je nezmysel, lebo tie prišli z Ameriky o pár storočí neskôr. Alebo je spomenutá akási osoba menom Gyula, čo je maďarské meno (mimochodom aj titul) a Maďari v tom čase boli ešte niekde ďaleko v Ázií. Aj celkovo mi fungovanie spoločnosti opísané v knihe pripomínalo dnešok, už mi chýbalo aby sa jazdilo autami. Neviem ako to vtedy fungovalo, ale asi takto to nebolo. O tom, či bola pápežka Jana alebo nie, o tom nechcem diskutovať. Ako realistickejšiu verziu tejto témy odporúčam knihu "Pápežka" od Donny Woolfolk Crossovej.


jitka7047
19.11.2014 2 z 5

nějak mě moc neoslovila. Téma sice zajímavé, ale forma psaní taková, že jsem se nedokázala začíst. A děj je braný jen tak povrchově, hlavně zachytit hlavní milníky a rychle dál.

Štítky knihy

středověk papežové

Autorovy knížky

Hugo N. Gerstl
americká, 1941
2011  71%Písař