Vyslání: Na výčitky už je příliš pozdě

Vyslání: Na výčitky už je příliš pozdě https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516631/bmid_vyslani-lXx-516631.jpg 4 49 17

Phobos série

1. díl >

Šest dívek a šest chlapců spolu letí na palubě jediné kosmické lodi, ale ve dvou samostatných oddílech. Chtějí se zapsat do Dějin s velkým D. Vídat se smějí na pouhých šest minut týdně a pod nepřetržitým dohledem kamer si musejí do konce letu vybrat partnera, se kterým stráví celý zbytek života. Jejich úkolem bude založit nové lidstvo – a osídlit tak Mars. Taková jsou pravidla programu Genesis, nejšílenější seznamovací show v dějinách. Francouzce Léonor je osmnáct let a vyrůstala bez rodičů. Byla vybrána do programu jako jedna ze soutěžících. Přihlásila se s vidinou slávy. Přihlásila se, aby našla lásku. Přihlásila se, aby se už nikdy nevrátila.... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , King Cool
Originální název:

Phobos: Ascension , 2015


více info...

Přidat komentář

Petass
07.04.2024 3 z 5

Originální námět, přečetla jsem velmi rychle. Bohužel, potenciál autor nedokázal využít. V tomto směru souhlasím s komentářem Pepa0216 níže. Kromě nešťastné práce s hlavní zápletkou mi vadily i drobné 'hlouposti', díky kterým jsem nedokázala uvěřit, že by vesmírný výlet mohl být realitou... Zdařilá YA sci-fi, která mohla být něčím víc. Pokračování si ale přečtu, nebudu mít velká očekávání, třeba mě autor překvapí.

Ronnie68
05.03.2024 5 z 5

Pro mě zatím jedna z lepších scifi .... kniha mě nadchla už od začátku... vesmírná seznamka, která pro organizátory znamená jiný účel než lásku 12 mladých lidí... Těším se na další díl...


deedulka
04.03.2024 4 z 5

Seznamka ve vesmíru? Proč ne. :-) Námět vskutku originální. 6 dívek a 6 chlapců si mají cestou na Mars vybrat svůj protějšek a pak tuto rudou planetu zalidnit - svatba a děti, to je oč tu běží. Alespoň na první pohled. Ve skutečnosti jde o mnohem víc. Hned na začátku se dozvíme, že je zde velké ALE a s touto informací pak proplouváme celým příběhem. Jednoho člena posádky po druhém pak sledujeme, jak si zve svého budoucího manžela a manželku. Celá kniha je prošpikována tajemstvími a nám se odhalují jednotlivé osudy. Hlavní hrdinka Léonor mi nebyla dvakrát sympatická a její chování bylo trochu labilní, ale postupně jsem si na ni zvykla.

Jako fanouška sci-fi mne kniha ze začátku tolik nenadchla, bylo to pomalejší a čekala jsem něco opravdu nadupaného, z čeho si sednu na zadek. Také asi cílová věková skupina bude mladší, než jsem já. Ale druhá polovina už byla zajímavější a napínavější a opravdu jsem zvědavá, jak se bude vyvíjet další díl. Také musím pochválit nádhernou obálku. Ta v konkurenci obstála více než obstojně. :-)

Lucyeinstory
06.02.2024 4 z 5

Tohle bylo teda něco. Poslední Sci-fi, které jsem četla byly Renegáti, a nebyla jsem si jistá, jestli jsem na tenhle druh literatury, ale Jo, asi jsem se v tom našla

Ten námět je opravdu boží, reality show ve vesmíru? Super nápad. A vezměte si, že to píše chlap, takový námět bych spíš čekala od spisovatelky, takže palec nahoru

Postavy jsou skvělý. Ze začátku fandíte jen pár jedincům, postupem času přehodnocujete, a nakonec nevíte, komu přesně máte věřit. Moc se mi líbilo střídání linek, kdy máme tu z vesmíru a ze Země. Obě byly skvěle propracované, a ty zvraty? Pane Bože

Upřímně můžu říct, že kdyby tam nebyl ten konec takový.no prostě mi nesedl, tak dám plný počet.
4,76dalšího dílu se nemůžu dočkat

KLHannah
04.01.2024 4 z 5

Nutně potřebuju druhý díl!
Kniha má skvělý námět. Doslova jsem ji zhltla. Autor je sice muž, ale skvěle popsal dívčí pocity. Nebylo to přeslazené, ufňukané. Bylo to zkrátka tak akorát. Postavy byly pestré, některé nám byly představeny více, některé jen okrajově. Atmosféra naprostého fanatismu na Zemi, lehký nádech šílenství na Cupidu, hoch s nevyjasněnými záměry na zahradě nejmocnější ženy USA, hra na život a na smrt... Jediné, co mi v nejsledovanější celosvětové reality show tak nějak scházelo, byla člověku tolik blízká vlastnost - žárlivost.
Mám ráda knihy z více pohledů. Čtenář má všechny informace. Přikláním se k názoru ostatních komentujících, že nám autor příliš brzy odkryl vše o projektu Noé. Ale zase s tím mohla moje fantazie pracovat. Jak to autor zaobalí, o čem bude druhý díl. Je mi jasné, že mnozí by na knize našli sto a jeden důvod, proč je odlet na Mars, v knize popsaným způsobem, nemožný. Ale tohle není odborná literatura, tohle je ya. YA která mě nadchla. Umím si knihu představit jako film.

beom
03.01.2024 5 z 5

Velice pěkně napsaný a napínavý příběh. Těším se na pokračování série.

EvikU.
18.12.2023 4 z 5

Sci-fi nevyhledávám. Nerozumím mu. Chybí mi představivost. Většinou. Ne tak ale u této knihy. Vybrala jsem si ji do čtenářské výzvy “Kniha odehrávající ve vesmíru. Byla poslední knihou, kterou mi zbývalo přečíst.

Celou dobu jsem byla v Cupidu s nimi. Prožívala s nimi všechny chvíle, obavy, lásky, seznamování. Lea je správná, bojovná dívka a moc jí fandím.

Na druhé straně záznamy pro televizní diváky, show sledování dívek a chlapců ve vesmíru. V této době velmi populární. V televizi na žádnou podobnou akci jsem nikdy nekoukala. Ale v knize se mi to líbilo moc.

Samozřejmě začnou vymlouvat na povrch tajemství, která jsou děsivá. Mrazí z nich. Serena je šílená manipulátorka, ve vedení projektu Genesis a chce projekt dotáhnout do konce za každou cenu. I za cenu nejvyššípři ukončení by přišli o miliardy dolarůLéonor se náhodou dozvídá pravdu, nachází mobil jednoho vědce, který byl v programu a postaví se Sereně.

Kniha končí napínavě, co se bude dít dál se dozvíme v druhém dílu, který vyjde v roce 2024. Těším se.

Local_Bunny
23.11.2023 4 z 5

Šest dívek, šest chlapců, šest minut týdně na seznámí. Zní to jako klasická seznamka, ale tahle se odehrává ve Vesmíru a cílová destinace je Mars.
Jako první musím knize vypíchnout čtivost. Příběh je rozdělen na více pohledů, kdy každý je označený a máme tedy informace o ději jak na Zemi, tak z lodi. Dalo se v tom hezky vyznat a nikdy jsem nemusela tápat, co a kde se zrovna děje. Ani mi nepřišlo, že bych byla o nějaké informace ochuzena. I samotný nápad za mě fungoval skvěle, vystupují zde všechny postavy a čtenář má šanci je některé i trošku více poznat. Neřekla bych ovšem, že byl čas rovnoměrně rozdělen a hodně jich bylo bohužel upozadněno. Nicméně ti, o kterých se zde mluví, mají v knize i svojí backstory, které mi přišly zajímavě vymyšlené.
Autor během knihy nešetří zvraty a nečekanými situacemi. Já mám moc ráda, když se v příběhu intrikuje, ale mě osobně by více potěšilo, kdyby se některé větší bomby nevypustily hned na začátku. Klidně se to mohlo trošku víc natáhnout, aby čtenář mohl hádat a zůstal v napětí, kam celý příběh směřuje.
Každopádně i takhle mě kniha moc bavila, k postavám jsem si dokázala najít cestu, záporný charakter byl skvěle napsaný a jsem zvědavá, co se chystá v pokračování.
-
za knihu děkuji Knihy Dobrovský

jitka_dankova
19.11.2023 4 z 5

První díl trilogie o zvláštní reality show pro náctiletá děvčata. Na knize je znát, že je psána pro mladé, celkem brzy je prozrazeno hlavní tajemství a příběh je popisován jak z první osoby od hlavní hrdinky, tak je tam vloženo, co se děje v "zákulisí" na Zemi (popisováno ve třetí osobě). Osobně si myslím, že je to pro mladší čtenáře takto více pochopitelné a lépe se v tom budou orientovat. Velmi mne zaujalo, jak dokázal autor - muž - celkem pěkně popisovat pocity mladé holky a typické holčičí neshody, problémy a situace, popral se s tím fakt pěkně. Hlavní hrdinka mi docela přirostla k srdci a jsem zvědavá, jak se s problémem popere, takže budu číst dál. Ale obecně kniha pro starší čtenáře mimo cílovou skupinu moc není, na to je příběh takový moc zjednodušený a plochý. Navíc nečekejte moc sci-fi tématiku, je to vážně především o zákulisí podivné reality show. Hodnotím ale vysoko s ohledem na to, že cílové skupině by se kniha líbil mohla.

LilyGorch
05.11.2023 3 z 5

Osmnáctiletá Léonor je spolu s dalšími pěti děvčaty a šesti chlapci vybrána z kandidátů z celého světa jako účastnice programu Genesis – nejbláznivější seznamovací reality show, co kdy svět viděl. Soutěžící se vydávají vstříc vesmíru na palubě jedné kosmické lodi, ale ve dvou oddělených částech. Vybraná dívka se může setkat se zvoleným chlapcem pouze jedenkrát za den na šest minut dlouhém rande, když na ni vyjde řada. Během těchto krátkých schůzek se mají účastníci programu seznámit a vytvořit páry. S vybraným partnerem se pak následně zabydlí a osídlí Mars, k němuž kosmická loď směřuje. Těchto dvanáct soutěžících má být základem pro osídlení této dosud neobydlené planety. Každé rande, ale i život soutěžících na kosmické lodi je navíc monitorován kamerami a přenášen na Zemi, kde běží jako celosvětové vysílání speciálního televizního kanálu. Sirotek Léonor účast v programu Genesis považuje za dobrý plán své budoucnosti. Kdesi vzadu v hlavě se jí ale ozývá hlásek, který jí říká, aby do vesmírné lodi nenastoupila..

Knížka má super nápad a koncept reality show je zajímavý, nemůžu si ale odpustit pár připomínek. 0:) Nechápu třeba, proč autor vyzradil stěžejní informaci hned na cca padesáté straně. Kdyby ji nechal až na konec, v průběhu vyprávění občas utrousil lehké náznaky, závěr dílka pak mohl dobře vygradovat. Aby konec úplně nevyšuměl, přidal autor ještě pár stránek, které bych už spíš nechala do následujícího dílu. Kniha tak končí – nekončí. Přemýšlím, jestli v ní ty stránky přebývají nebo naopak chybí..? Hmm.. Rozmrzelé.. :D Bohužel musím taky podotknout, že jsem dost dobře nerozuměla chování soutěžících hlavně během jejich schůzek. Neuměla jsem se vžít snad do žádného z nich. Z postav mi nejvíc k srdci přirostla hlavní hrdinka Léonor. Když ale na věc přijde, jsem případně schopná se dál obejít i bez ní.. Zajímavý byl ale pohled do “zákulisí" a na to, co se mezitím odehrávalo na Zemi.

3/5 *

Pepa0216
03.11.2023 3 z 5

Za mě je tato kniha kandidát na lehce promarněný skvělý nápad. Formát reality show se mi líbil. I ty 6 minutové setkání, ikdyž nebylo tolik času poznat soutěžící. Věřím že to hodně spraví další díly, kdy spolu obě skupiny stráví více času. Horší je že se o tajemství tvůrců programu dozvídáme poměrně brzy a to je zklamání. Kdyby se pravda odhalovala pomalu, přes náznaky a nutilo to číst dál, tak by to bylo daleko zábavnější, než závěr bez gradace. Výborný nápad na knihu, tak nebyl naplno využit a kniha tak pro mě spadla lehce do průměru. Líbil se mi posun hlavní hrdinky Leonor z outsiderky v sebejistou ženu. Dále podpora outsiderů ze země, jak tím všichni žili. To mě přišlo hodně reálné a velice čtivě a zábavně napsané. Vesmírná sci-fi to úplně není, ale nějak mě to nevadilo. Nebýt vyzrazení v úvodu, tak dávám lepší hodnocení.

veronika3878
24.10.2023 3 z 5

Děsivé na tom bylo, jak málo stačí ke zmanipulování lidí

Ella_Rei
30.09.2023

Kniha byla neskutečně chytlavá a čtivá! Naprostá bomba! Moc mě bavila, přečetla jsem ji jedním dechem (ani ne za dva dny). Autor píše úplně skvěle, všechno krásně popsal. Bylo lehké si představit celou loď, soutěžící a určité situace. Dokonce jsou v knížce i nákresy a schémata lodě a základny na Marsu. Líbilo se mi i střídání pohledů mezi hlavní hrdinkou, záporáky, dalšími zajímavými postavami a kanálem, kde lidé sledovali show.

Senzační bylo, jak vylíčil traumata účastníků a důvody, proč jsou někteří sirotci. Co mě překvapilo - děti svým rodičům vykaly. To pro mě bylo celkem zajímavé. Kapitol bylo dost, tuším že 74 a líbilo se mi, jak je autor pojal. Byly psány formou deníku - časy a datumy, kdy se děj odehrával a kdy byl čas vysílání oné televizní reality show. Také se mi moc líbilo, jakým stylem podával některé balicí hlášky. Naprostá fantazie!

Navíc je to první sci-fi kniha, která mě zaujala a naprosto uchvátila. Nemůžu se dočkat dalších dílů!

Pro více informací a nebo i spoilerů si můžete přečíst článek na mém blogu!
https://www.malyvrabcak.cz/2023/09/30/vyslani/

DreamerX9
26.09.2023 1 z 5

Zajímavý nápad to rozhodně ale kniha za mě byla velmi plytká. Dějem nezajímavá občas i nelogicky navazující a i názvy či vykreslením neoriginální. Konec rozhodně nebyl ukončením...co bude dál dozvíte se v příštím díle ale jakoby autor utnul další rozepsanou kapitolu a hodil uprostřed souvětí do druhé knihy.

Nápad nebyl špatný ale čekala jsem víc už jsem četla lepší knihy s touto tématikou ale tak to je někomu sedne někomu ne a věřím že si najde své čtenáře.

nela3812
21.09.2023 4 z 5

Tento příběh byl pro mě kombinací sci-fi, romantiky a thrilleru, kterou jsem hltala od první do poslední strany. Věřím, že stejné pocity bude mít každý, kdo sleduje TV show jako je např. Láska je slepá, Ostrov lásky apod. Přirovnala bych to také k oblíbené adaptaci knihy seriál The 100.

Ačkoliv se jedná o první díl chystané série, nudit se rozhodně nebudete. Do světa, který autor vytvořil, jsem se nadchla okamžitě a toužila jsem po každém střípku, který mi řekne víc! Nepředstavujte si sáhodlouhé vyprávění o světu, který zabere první půlky knihy nene! Tady je nám vše servírováno postupně a odhalujeme to společně s hlavními hrdiny. Navíc je zde několik ilustrací, díky kterým se čtenář v prostoru lépe zorientuje.

Děj dlouho plyne stejným tempem a první polovinu knihy mi zde chyběla nějaká gradace či znatelnější zakolísání hlavních postav např. nějaké pochybnosti o rozhodnutí a dlouhé diskuze. Dozvídáme se spoustu informací o projektu a také o tajemstvích, která někteří ukrývají. Ale jinak je vše až příliš klidné, když přihlédnu k tomu, že spolu mají i soupeřit. Šokující akce se ale dočkáme ke konci druhé poloviny, kde vše vyeskaluje neuvěřitelně rychle. Příliš akčního druhého dílu je sice fajn, ale ráda bych něco málo viděla již zde.

Hlavní hrdiny nestihneme poznat příliš do hloubky je jich opravdu mnoho. Ale první díl nám dává dostatek prostoru na to, se mezi nimi zorientovat. Očekávám, že v dalších dílech několik hlav nevyhnutelně padne (upřímně v to doufám), takže nějaké větší seznamování jsem nyní ani nepotřebovala. Upřímně jsem zvědavá na rozhodnutí, která společně udělají a páry, které vytvoří.

Hodnotím 3,75/5 a rozhodně vám to doporučuji! Tohle bude skvělá série, cítím to v kostech!

kachnat
17.09.2023 5 z 5

Naprostá bomba!

Matri
10.09.2023 5 z 5

Léonor: "Co se stalo?"
Marcus: "Ta růže má trny. Popíchala mě."
Léonor: "Možná to znamená, že potřebuješ květinu s hladkým stonkem, bez trnů. A já zase někoho, z koho nezešílím. Říkala jsem ti přece, že se nechci bláznivě zamilovat... Vášeň... spaluje."

To bola za mňa dosť pecka!!
Moja prvotina, čo sa týka žánru scifi z prostredia vesmíru. A nemohla som si vybrať lepšie!!
Asi nikdy v živote som po dočítaní knihy tak zúfalo netúžila po pokračovaní :-o
Je pravda, že na začiatku mi trvalo zvyknúť si na štýl písania, nakoľko dej je popisovaný hneď z viacerých uhlov pohľadov. Ústrednou postavou je francúzka Leónore, ktorá rozpráva dej priamo z vesmírnej lodi. Ďalší pohľad predstavuje sledovanie na obrazovkách vysielaný z Cupida, ďalej sledujeme moderátorku programu Serenu. Posledný pohľad prestavuje syn zavraždeného bývalého pracovníka a spolutvorcu programu.
Dej je napínavý od samého začiatku. Je plný záhad, vrážd, túžby po zisku a čo všetko preň obetovať! Partia mladých ľudí cestujúcich na Cupide je naozaj pestrá skupina rôznych národov a osobností, avšak jedno majú spoločné - samotu, minulosť ku ktorej sa nechcú vracať, tajomstvá a túžbu po novom živote.
Získala si ma samozrejme najmä Leónore a teda aj jej nádejný partner (neprezradím kto :)) Romantika je, čo sa týka deja zatiaľ na pozadí, ale ja som aj tak spokojná.
Séria Vampyria od tohto autora sa mi páčila (hoci sa celkovo až s takým pozitívnym prijatím nestretla), a toto je niečo absolútne iné. Niečo, čo ma ale dokonale pohlitlo! Posledných 100 strán som hádam ani nedýchala!

Za mňa veľké ODPORÚČAM!!!
A netrpezlivo čakám na pokračovania (séria má podľa goodreads 4 časti). Potrebujem vedieť čo ďalej, lebo ten koniec bol úplný infarkt!!! :))

Štítky knihy

romantika pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

Victor Dixen
francouzská, 1979
2022  71%Dvůr temnoty
2023  81%Dvůr zázraků
2023  84%Vyslání: Na výčitky už je příliš pozdě
2024  82%Dvůr hurikánů
2024  90%Odchýlení

Kniha Vyslání: Na výčitky už je příliš pozdě je v

Právě čtených1x
Přečtených58x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených4x
Knihotéce83x
Chystám se číst99x
Chci si koupit29x
dalších seznamech3x