Petr Pan

Petr Pan https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505902/bmid_petr-pan-kVF-505902.png 4 20 6

Londýn 19. století, ponuré a kruté město. Stejně jako v románu Jamese M. Barrieho přenese Petra nečekané setkání s létající vílou na fantastický ostrov, kde se jeho dobrodružství rozvíjí podivuhodnou měrou. Komiksový příběh Petra Pana se dále již věrně nedrží předlohy, naopak přináší s sebou jen málo optimismu, který je vlastní hrdinům dětských příběhů. Régis Loisel je významný francouzský komiksový výtvarník známý v Evropě pro své série Hledání ptáka času, Velký Mrtvý nebo Magasin général.... celý text

Přidat komentář

špulo
14.10.2023 5 z 5

Zvláštne hravý a depresivny komiks....
Autora poznáme čoby kresliča "Výpravy za ptákem času". Tu si to celé režíroval sám.
Po výtvarnej stránke je to výborné. V rámci témy. Kresba má atmosféru, cit pre detajly, nebojí sa nahoty či násilia, dokáže byť hravá a nemusí každému úplne sadnúť. Občas som sa v nej stratil, ale zachránila to veľkosť formátu - pochvala smerom k vydavateľovi.
Teraz k príbehu. Ten má toľko nuancií, že mám pocit, že občas moja hlava nestíhala. Myslím, že viem, čo chcel autor vo výsledku povedať. Aj tak som po dočítání hodinku čučal do plafónu a skladal si... Ani neviem čo. Nejde o žiadne rozprávkové dobrodružstvo. Je tu akcia, dej odsýpa, ale je tu aj veľa dialógov a pokiaľ sa nesústredíte, začne vám mozog chodiť poza knihu. Tu sa totiž hrá na dosť vážnu nôtu. Áno, sem tam sa zasmejete. Ale chvíľu na to si zas labužíte v autorovej depke. Veru, žiadna oddychovka sa nekoná.
Toto je typ komiksu, ktorý ak by u nás vychádzal postupne po častiach ako v originále (6 častí za 14 rokov), musel by som si vždy pred vydaním novej časti prečítať komplet nanovo všetky predošlé. Viac nepoviem, musel by byť spojler.
Tož, toť môj názor, milé deti. Vlastne: Deti! Ruky preč od tohto komiksu!!!

bazyk21
11.07.2023 5 z 5

zajímavý příběh, nádherná ilustrace


adevr
26.02.2023 5 z 5

Opravdu moc parádní věc. Ve větším ´formátu krásně vynikne výpravnost kresby... a příběh? No je to kapitola sama o sobě. Překvapilo mě to pojetí, ta mnohdy až surovost prostupující dějem a kouzelným ostrovem... ale bylo to fajn komiksové počtení. I bez superhrdinů v super oblecích nebo v pláštěnkách. I když... ono se létá i tady.

Norri
30.01.2023 4 z 5

Jediné co jsem o Petru Panovi věděl předtím, než pan Vybíral vydal tuto knihu, bylo, že je to kluk který se rozhodl nestárnout a lítá. Taky jsem měl povědomí o nějakém pirátovi s hákem a vílách. Všechny filmy na toto téma mě úspěšně minuly a knihu jsem nečetl, takže jsem hledal způsob, jak se na toto čtení tématicky připravit. Nakonec jsem si Petra Pana poslechl jako rozhlasovou hru s Vlastimilem Brodským. Bylo to asi hodně zjednodušené, ale dozvěděl jsem se alespoň základní děj a taky o tikajícím krokodýlovi. Jenomže na obsah tohoto komiksu asi není možné se dostatečně připravit. Jednak se odehrává ještě před dějem původní Barrieho knihy a hlavně Loiselův komiks vůbec není pro děti.

Celý Loiselovo vyprávění má dvě roviny. V té první vypráví o původu Petra Pana, o tom jak se dostal do Země Nezemě (když nad tím tak přemýšlím, tak tento název v komisu vůbec nezazní), o tom proč ho kapitán Hák (tohle jméno tam také nezazní) nenávidí, proč si říká Petr Pan, jak se tam dostali “ztracení kluci”, i proč ten zatracený krokodýl tiká. Druhá rovina příběhu však naznačuje určité spojení Petra Pana s jistými nehezkými událostmi z viktoriánského Londýna. Musím se přiznat, že tuto rovinu vyprávění ještě plně nechápu a stále hledám spojení různých událostí a indicií. Je možné, že tam hledám něco, co tam ani není. Jestli to tam najdu, tak dám plné hodnocení.
Nicméně, celý komiks výborný. Je krutý a místy značně brutální, nebojí se nahoty, ani nízké morálky londýnské spodiny. Kladného hrdinu aby v této knize člověk pohledal a celé je to vlastně dost depresivní.

Co se týká výtvarné stránky, tak ta je ohromující. A to říkám přesto, že mi Loiselova kresba nesedí úplně vždycky a k jeho kresbě některých obličejů mám výhrady. Ale když to vezmu jako celek, tak je to pecka. Ať je řeč o detailech, ulicích Londýna, přírodě, zvířatech a nebo o ženských tělech, má to něco do sebe.

Leona333
23.12.2022 4 z 5

Milé překvapení. U tohoto komiksu jsem se trochu obávala drsnějšího, temnějšího příběhu, který s původním Petrem Panem, nebude mít pranic společného... Opak je pravdou. Je to Petr Pan! Jen je v našem světě dospělých, méně zidealizovaný - dětinský... ; )
Komiks mne nikterak neurazil, spíše dobře pobavil.

GoodGames
22.11.2022 5 z 5

Aleluja! Konečne tu toto kultové komiksové dielo vyšlo! Petr Pan od Régisa Loisela je majstrovské dielo európskeho komiksu úplne právom. Veľmi svieže spracovanie dobre známeho príbehu, ktorý si síce zachoval hlavné prvky príbehu, Petra Pana, Krajinu-Nekrajinu, vílu, kapitána Hooka, krokodíla…ale všetko je tak trochu inak ako by ste čakali. Vtipné, ale zároveň veľmi drsné dielo, ktoré je výhradne pre dospelých čitateľov. Neváhajte, je to komiks roka.