Petr Brandl: Příběh bohéma

Petr Brandl: Příběh bohéma https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526716/bmid_petr-brandl-pribeh-bohema-655a5793c15c8.jpg 5 2 2

Petr Brandl (1668 Praha – 1735 Kutná Hora) náleží mezi nejvýznamnější umělce barokního umění v Čechách. Poslední výstava tohoto malíře byla uspořádána v roce 1969, tedy před více jak padesáti lety, a proto je důležité, aby jeho dílo bylo co nejširší veřejnosti znovu připomenuto. Katalog je ve shodě s výstavou koncipován jako vyprávění dvou paralelních příběhů: „příběh“ děl malíře a „příběh“ jeho života. Počátek je věnován Brandlovým studentským létům a představí i malířské osobnosti, z jejichž díla měl Brandl možnost čerpat inspiraci. Zároveň je představena námětová pestrost Brandlovy tvorby od rozměrných oltářních pláten po portréty šlechtických zadavatelů, ikonograficky výjimečné žánrové malby s náměty podvodných felčarů. Značná pozornost je věnována osobité a velmi originální technice Brandlovy malby, pozoruhodné také tím, že se blíží rukopisným projevům Rembrandta Van Rijn. U vybraných děl jsou prezentovány makrofotografie, které divákovi zprostředkují zajímavé detaily jako například otisky prstů a rytí násadou štětce do nezaschlé barevné vrstvy.... celý text

Přidat komentář

Legens
24.03.2024 5 z 5

Knihu jsem zakoupil na stejnojmenné výstavě, která proběhla v Praze během několika měsíců na přelomu roků 2023 a 2024. Přestože je míněna jako katalog, tak je to asi nejlepší katalog, jaký jsem viděl. Kniha je tak nabita i informacemi o umělcově životě a díle, že plně se vyrovná monografii. Vynikající je, že zde jsou zobrazena i díla jiných autorů (např. Karel Škréta, Jan Kupecký, Matyáš Bernard Braun a další), kteří nějakým způsobem do života Petra Brandla zasáhli, a tato díla byla na výstavě rovněž k vidění. Výstava byla a kniha je naprosto skvělá, jsem moc rád, že knihu mám a mohu si tak jedinečnou atmosféru výstavy připomínat. (Osvětlení, které zde kritizuje uživatelka ladyfromskye, bylo dle mého názoru dokonalé.)
Mám jednu malou pochybnost a osobní názor - Petr Brandl snad byl lehkomyslný, měl rád určitý způsob života a neuměl hospodařit, ale určitě moc nehýřil. Zanechal totiž po sobě velké množství fantastických naprosto dokonalých obrazů, jejichž namalováním musel strávit spoustu času. Z toho logicky vyplývá, že na samotné flámování mu prostě ten čas nezbyl.

ladyfromskye
25.02.2024 5 z 5

Precizně zpracovaný katalog k nedávno proběhnuvší výstavě.
Přiznám se, že řazení děl na ní pro mě bylo hrozně zmatečné, katalog mi toto pomohl pochopit.
Dále jsem měla na výstavě problém s (ne)osvětlením zejména velkých oltářních obrazů - nejradši bych za to pracovníky firmy, která toto dostala za úkol, propleskla.
Katalog tedy pomohl i v tomto případě. Byť zpětně, mohla jsem si užít krásu těch obrazů, které jste na výstavě prostě neměli šanci ze žádného úhlu pohledu zahlédnout celé.
Publikaci doporučuji všem, kteří se zajímají o umění. Jestli jste na výstavě byli, díky katalogu se na ni můžete vrátit. Pokud jste ji nestihli, katalog vás na ni vezme.