5 mrtvých starých dam

5 mrtvých starých dam https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46958/bmid_5-mrtvych-starych-dam-4Bd-46958.png 4 130 37

Čtivý detektivní příběh, v němž pět starých dam, které vyhrály dohromady velkou částku v sázení, přijde postupně různými způsoby o život. Mladý lékař Klein se stále více utvrzuje ve své domněnce, že i v té většině ze zmíněných případů, kdy se zdá být příčina smrti přirozená, jde o utajené vraždy. Spolu se svým přítelem, policejním komisařem, se snaží vraha vypátrat. Podaří se to až s přispěním bratra jedné ze zavražděných.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Orbis
Originální název:

Fünf tote alte damen , 1960


více info...

Přidat komentář

medlovice
05.03.2024 5 z 5

Jsem podvodník, přiznávám se.
Když jsem před skoro 5 lety, jak zvláštní náhoda psala komentář , poslouchala jsem rozhlasovou hru na YT. Ta je dokonalá , napínavá a návyková. Užila jsem si jí už víckrát. Ted jsem našla knížku a přečetla si ji a jsem potěšena ještě víc i když hra je dokonalá knižka je trošičku obsáhlejší. Nádhera, klenot.

rafan65
25.08.2023 4 z 5

Poklidná detektivka která má lehce předvídatelné rozuzlení případu. Nádech starých časů dělá tuto knihu krásně nostalgickou, má to takovou komorní atmosféru a čtenáře to pohladí po srdci. Někdy jsem za tyto knihy moc rád, dnešní autoři se předhradí kumu se podaří do knihy zakomponovat více krutosti. Proto takové knihy občas rád čtu.


Česneksmedem
22.08.2023 5 z 5

V roce 1970 stála tato velice dobrá detektivka 12 Kčs. Od té doby se trend, jak co se týče množství krve a ceny nejen knih, poněkud změnil. O to víc jsem s ní spokojen. Změnilo se i něco dalšího. Dnešní sedmdesátníci a sedmdesátnice jsou vesměs jako tehdejší lidé v šedesáti. Z toho vyplývá, že mnoho lidí má dnes více času třeba na čtení knih.

SonaH
11.05.2023 5 z 5

Četla jsem v dospívání a dodnes si pamatuji střelbu do telefonu. Dokonce jsem nezapomněla po těch letech ani název a včera si to poslechla na youtube. Tenkrát se mi to líbilo hodně.

Forestwalker
02.11.2022 4 z 5

Také jsem kdysi slyšel povedené rozhlasové provedení, takže když jsem knihu uviděl v knihobudce, řekl jsem si, že by stála za přečtení. Je to tak na jeden podzimní den, ale detektivka je to nápaditá a také vtipná. Kniha je docela známá, proto mě překvapilo, že česky vyšla zatím jen jednou - ovšem v neskutečném nákladu 130 000 výtisků. Takže i po více než padesáti letech zjevně nebude případnému zájemci dělat problém objevit ji v nějakém antikvariátu. Já ji teď vrátím do knihobudky a vsadím se, že zítra už bude zase pryč.

trudoš
13.01.2022 4 z 5

„Ženy a vrahové jsou ve svých činech nevyzpytatelní.“
Nenápadná detektivka ještě nenápadnějšího (alespoň u nás) německého spisovatele. A přesto, navzdory šesti křížkům, které nosí na zádech, strčí Pět mrtvých starých dam leckterý moderní thriller do kapsy. Na sto třiceti stranách rozehrává Hans Gruhl pozoruhodnou sérii vražd, jejichž pachateli čtenář společně s hrdiny prostě musí za každou cenu přijít na kloub. Autor si přitom vystačí s málem, případ nijak extrémně nekomplikuje a po celou dobu vyprávění tlačí děj kupředu, bez zbytečných odboček, psychologických kliček či bezpředmětných návratů do minulosti. Dojde sice na několikero drobných opomenutí nepsaných pravidel žánru, ale ty – už jen pro ten komorní a zábavný styl vyprávění – tvůrci se shovívavým úsměvem odpustíte. Nepatrné archaismy ve slohu pak dodávají příběhu nostalgickou patinu starých časů, kdy Agatha Christie byla stále Královnou, zatímco Chrisi Carterovi chybělo ještě hodných pár let k tomu, aby vůbec mohl tahat kačera.

IVANA0123
23.10.2021 4 z 5

Kniha na styl Agathy Christie, kde zápletka vzniká nenápadně, ale postupně začne být celý případ hodně napínavý. A rozuzlení mě překvapilo, pachatele jsem rozhodně neodhadla. Ale nejvíc mě bavil styl knihy a jemný autorův humor. Za mě tedy příjemná oddechovka. Jen by asi chtělo trochu upravit místní anotaci, kde je zbytečně vyzrazena zápletka. 4,5*
(10/21)

Isew
22.06.2021 4 z 5

Jedna stará fotografie, pět starých žen a podivná úmrtí v krátkém časovém sledu. Na malém prostoru autor rozehrává příběh, který vás svou atmosférou vtáhne a budete se strachovat o dámy, které jsou ještě naživu. Opravdu jsou všechny dívky ze staré fotografie odsouzeny k smrti? Velmi, velmi povedené.

willy9203
16.05.2021 4 z 5

Příjemná lehká detektivka, kde není člověk zatížen stříkající krví, ale rozhodně zůstává napínavá. Finálním rozuzlením jsem byl malinko zklamán, ale i tak to stojí za přečtení.

edith79
13.04.2021 4 z 5

Po předchozí knize taková lehká, poklidná detektivka ve stylu A.Christie. Přečteno na jeden zátah, což při počtu stran není nic těžkého. Dobře vymyšlené rozuzlení. Bavilo mě to.

playada
31.03.2021 5 z 5

Podezřívala jsem někoho jiného. Zajímavé, i když rozuzlení bych si představovala jiné..

milary
06.03.2021 5 z 5

Jeden z mnoha dobrých tipů kamarádů na databázi. Pravda, "kouzlo" není dostupné pro každého. Je třeba přistoupit na hru. Netrápit se tolik logikou, netrvat na profesionálních postupech, naopak! - užít si atmosféru "vyšetřování", nostalgickou noblesu i jiskřivé dialogy, nápaditost zápletky. Neurazit se zdánlivou jednoduchou obyčejností, nadchnout se pro to v současnosti vymizelé, neobyčejné, skryté. Nechat se zkrátka okouzlit... Což lze jen doporučit :)).

Bubo19
06.02.2021 5 z 5

Tato detektivka vznikla před šedesáti lety a při jejím čtení jsem si uvědomila, že není špatné přečíst si občas něco "staršího". Styl psaní je sice trošku jiný, než u dnešních detektivek, ale napínavá byla i tak. Dokonce jsem si říkala, že by z ní mohl vzniknout docela dobrý film.
Jen mě mrzí, že v anotaci je hned na úvod prozrazena zápletka, ke které se hlavní hrdina dopracuje až téměř na konci knihy.

kap66
20.01.2021 5 z 5

Báječná rozhlasová hra, již jsem považovala za hlavního původce živosti a svěžesti detektivky staré 60 let. Ale kdepak, i knížka je taková! Jednak je nádherně orámovaná, jednak se starší generace - dámy, zasloužilý lékař a ředitel školy - bezvadně doplňuje s mladou - vypravěčem, Mechthildou a vyšetřovatelem. Dialogy se čtou samy: mezigenerační jsou uctivé, mezi mladými to jiskří vtipem. A navrch kouzlo "staré dobré" detektivky s uvěřitelným motivem zločinu – a já se musím omluvit německým detektivkám, které jsem v hlavě měla zapsané jako těžkopádné. Tahle byla tak lehkopádící :-), až mi to bylo líto.

Fredy62
16.01.2021 3 z 5

zajímavé

mataj
09.01.2021 4 z 5

Taková milá detektivní jednohubka. A jak už název říká jedná se příběh, kde došlo ke smrti velice milých starých dam - kamarádek ze školy. Není to ani krvavé ani moc napínavé jenom takové vyprávění a všechno se vyřeší téměř samo. Nicméně četlo se to hezky.

Tiama
06.01.2021 5 z 5

Knížku jsem už kdysi v minulém století četla a líbila se mi moc tehdy i teď. Bylo milé se k ní vrátit.

boxas
01.01.2021 4 z 5

Kniha velice dlouho ležela nepovšimnuta v knihovně, své chvíle se dočkala kvůli tomu, že jsou na obalu červená srdíčka a mně se tak hodí do letošní čtenářské výzvy. Ale ať už byly moje pohnutky jakékoliv, knížka mě příjemně překvapila. Když je venku hnusná inverze, není nad příjemnou detektivku, kde netečou potoky krve, a taková knížka Pět mrtvých starých dam je.

babicka_amalka
01.01.2021 4 z 5

docela svižné - kdysi jsem poslouchala jako rozhlasovou hru, teď jsem si ji i přečetla; obojí byl příjemný zážitek;

RADOST
19.09.2020 3 z 5

Detektivka o tom, že touha po penězích je silná i ve vysokém věku a dovede zbourat i to, co se budovalo léta.

Štítky knihy

vraždy detektivní a krimi romány rozhlasové zpracování krimi

Autorovy další knížky

Hans Gruhl
německá, 1921 - 1966
1970  81%5 mrtvých starých dam
1971  74%Režii má smrt

Kniha 5 mrtvých starých dam je v

Právě čtených1x
Přečtených159x
Čtenářské výzvě42x
Doporučených6x
Knihotéce59x
Chystám se číst26x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x