Periodické království

Periodické království https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44881/periodicke-kralovstv-44881.jpg 4 18 5

Peter Atkins, vynikající chemik a autor populárně-vědeckých bestsellerů, bere čtenáře na fascinující pouť královstvím, z něhož je stvořen náš svět a my sami a které je přitom stále zahaleno tajemstvím – královstvím chemických prvků. Periodická tabulka prvků se podobá pozemské krajině, má svá pohoří, pouště, pobřeží a ostrovy, jezera i neprozkoumanou divočinu. Atkins vypráví, jak vědci zkoumají atomový svět a jak své poznatky třídí, hledají jejich hlubší souvislosti a obecné zákonitosti. Je to kniha plná neuvěřitelných skutečností, nádherné představivosti a bohatých obrazů. „Periodické království“ od čtenáře nevyžaduje žádnou předcházející znalost chemie, zato však čtenář nesmí doma zapomenout fantazii a schopnost přemýšlet.... celý text

Přidat komentář

parxel
10.12.2022

Vědecko populární knihy čtu moc rád a na Periodické království jsem se těšil. Bohužel mi nesedlo metaforické pojetí, které se prolíná celou knihou, a čtení jsem po cca 20-30 stranách ukončil. Zkrátka tato mi kniha nesedla a proto nedávám žádné hodnocení.

los
12.03.2019 2 z 5

tak možná pro děti rozepsané základní encyklopedické údaje, rozhodně nedoporučuji


JiříŠkorpík
11.09.2018 5 z 5

Orientace v periodické tabulce prvků je zde krásně podána, ale stále mi připadá, že je to spíše pro vysokoškoláky. U této knihy jsem si uvědomil, že nemá smysl učit význam tabulky už na ZŠ, stačí vědět, že prvky existují.

bulat
13.07.2017 5 z 5

Príklad knihy, kde autor evidentne nie je platený od počtu slov či strán ale napíše presne toľko, koľko je potrebné napísať. Rozsahom je táto kniha útla, ale obsahom mimoriadne zaujímavá. Už metafora periodickej sústavy ako pomyselnej krajiny prvkov je nápaditá. Navyše je tu veľmi prístupne a názorne vysvetlený vzťah medzi hmotnosťou jednotlivých atómov a ich veľkosťou, ionizačnou energiou a elektrónovou afinitou. To vysvetľuje ich možnosti a ochotu vstupovať do chemických zvazkov. Proste celá chémia vysvetlená stručne ale zároveň fundamentálne.

Gimli
05.11.2013 5 z 5

Atkinsovi se na pouhých sto stranách podařilo vysvětlit vztahy prvků v periodické tabulce a hlavně poskytnout vodítka, která umožňují při pouhém pohledu do tabulky stanovit základní vlastnosti a chování každého prvku. Rozhodně bych zvážil využití Atkinsova alegorického přístupu v osnovách chemie základních a středních škol.

Autorovy další knížky

Peter Atkins
anglická, 1940
2012  75%Čtyři zákony, které řídí vesmír
2005  87%Periodické království
2013  90%Fyzikální chemie

Kniha Periodické království je v

Přečtených20x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce21x
Chystám se číst16x
Chci si koupit8x