Hele, řekni to!

Hele, řekni to! https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460195/bmid_hele-rekni-to-P16-460195.jpg 5 15 7

Pepina jde vyvenčit pejska a v odlehlejší části parku narazí na pána, který se chová velice podivně. Asi by to měla někomu říct, jenže copak tohle se dá vyprávět? Vždyť by jí to nikdo nevěřil. Navíc by to ani říct nedokázala, protože jakmile si na toho chlápka vzpomene, hrůzou se jí sevře krk. Nakonec se Pepina přece jen svěří kamarádům a s překvapením zjišťuje, že není jediná, kdo něco podobného zažil. Postupně se dozvídá, jaká různá nebezpečí mohou děti potkat i jak se jim dá úspěšně čelit. A hlavně pochopí, že některá tajemství by si člověk opravdu neměl nechávat pro sebe. Protože když to řekne, ochrání tím nejen sebe, ale také ostatní děti. S originálním textem synergicky souzní barevné ilustrace Jany Chroustové, které oslovují jak svou imaginací, tak pojetím humoru. Součástí knihy jsou Pracovní listy. S jejich pomocí si děti zopakují a rozšíří nabyté poznatky tak, aby dokázaly dát člověku, který by se pokoušel narušovat jejich intimní hranice, jasné STOP! Kniha je třetím titulem série o trampotách Pepiny Karáskové „Já se z toho picnu.“ Pro děti od sedmi let.... celý text

Literatura česká Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: , Cattacan
Originální název:

Hele, řekni to! , 2020


více info...

Přidat komentář

anna.zahy
27.11.2021 5 z 5

Je to dobrá knížka, hodně poučná.

Polyxena
31.08.2021 5 z 5

Tuto knihu by měly číst povinně všechny děti mladšího školního věku, možná i školkové. Plus jejich rodiče. O žádné podobné knize pro tuto věkovou kategorii nevím, a přitom je tak moc potřeba o tom mluvit. Zde se to autorce výborně daří. Opět krásné ilustrace Jany Chroustové. Určitě doporučuji i vypracovat s dětmi pracovní listy, navedou vás, jak s nimi o tématu mluvit, aspoň mně hodně pomohly, nešlo mi to :-)


lenkaabooks
29.08.2021 5 z 5

Pro děti od sedmi let. Třetí příběh osmileté Pepiny a tentokrát je humor vynechán. Jde o vážné téma, které je podáno citlivě, ale naprosto přesně. Pepina se totiž potká s exhibicionistou a je z toho natolik vyděšená, že doma nic neřekne. Naštěstí má svou partu kamarádů. A pak k nim do knihovny přijde popovídat paní psycholožka, která se zabývá prevencí zneužívání dětí. Další skvělý počin dvou knihovnic.

LištičkaMay
18.03.2021 5 z 5

Třetí kniha autorky je o něco vážnější, dětem téma však není podáno nijak násilně a myslím, že může být inspirací pro všechny, nebát se říct, cokoliv a komukoliv. Vždy se najde někdo, kdo má podobný či stejný problém. Sdílení pocitů je velmi důležitá část jakýchkoliv našich vztahů. Navíc ke knize existují hezky a srozumitelně udělané pracovní listy, se kterými můžou dospělí pracovat. Poslední tečkou jsou pak krásné ilustrace, které doplňují celý záměr knížky.

TheCiko5
14.02.2021 5 z 5

Ano. Mám rád, když se na děti nešušňá a nešišlá. Ani ústně, ani v knížkách. Spousta autorů předpokládá, že když píše knížku pro děti, dítě musí být nutně slaboduché, anebo alespoň úplný trotl. Ne tak dámy autorky, jejichž práce si velmi, opravdu velmi cením, jelikož psaní knihy pro mládež DNES není žádná legrace. Je skvělé, když si v takové knížce děti přečtou slova jako penis, vulva, pinďour a exhibicionista (nebál bych se, že je znají už ze školky) a nepůsobí to levně, výchovně a hlavně ani protivně. Toho se vždy bojím nejvíc. Že hlavní postava vystoupí ze stránek a s rákoskou v ruce nás učí odříkávat "pojmy". Ne. Pepina je zajímavá, má nadhled a především humor.
Skvělá práce!

ZlataKovrzkova7
12.01.2021 5 z 5

Existuje mnoho knih na mnohá témata. Kniha "Hele, řekni to" je již třetí knihou skvělé autorky Míši Krýslové a ilustrátorky Jany Chroustové tentokrát na velmi citlivé téma. Snad každá žena, ale i muž, proč ne, kteří zažili setkání s exhibicionistou vědí, že to není příjemné setkání a dlouho si to pamatují. A jak se s takovým setkáním má vyrovnat dítě? To si právě mohou přečíst v této úžasné knize. Téma je šetrně zpracované srozumitelné právě pro děti. A nemělo by, dle mého osobního názoru chybět žádnému rodiči doma ani učitelům ve školách. Děti se přirozeným způsobem dozvědí o tom, co se jim může stát, jak se s tím vyrovnat, jak se zachovat a že to není jen kárání maminek " Nebav se s cizími" ale že se jim to opravdu může stát. Kniha je čtivá, srozumitelná, jednoduchá na porozumění a s přirozeně plynoucím poučením. Po přečtení mohou děti klást rodičům nebo učitelům otázky a kniha je připraví na to, že na světě doopravdy chodí i tito lidé. Jsem máma, setkání jsem zažila a mohu říct, že knížku rozhodně všem rodičům upřímně doporučuji.

Silurus
07.12.2020 5 z 5

Pracovní listy ke stažení zde (PDF):
https://cattacan.cz/wp-content/uploads/2020/09/Pracovní_listy.pdf

Autorovy další knížky

Michaela Krýslová
česká, 1961
2019  97%Mami, típni to!
2020  100%Hele, řekni to!
2019  98%Čuně, seber to!

Kniha Hele, řekni to! je v

Právě čtených1x
Přečtených18x
Doporučených3x
Knihotéce1x
Chystám se číst2x