Maigretovo pařížské léto

Maigretovo pařížské léto https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174582/maigretovo-parizske--174582.jpg 4 21 5

Paul Maigret série

< 5. díl

Pokračování příběhů mladého pařížského kriminalisty Paula Maigreta, který se jmenuje shodně jako literární hrdina. Zdá se, že léto nebude ničím výjimečné, ani když se objeví podivná vražda v domku jižně od Paříže, v La Vérriere. Budoucí ředitel psychiatrického ústavu odhalí v suterénu krátce po svém nastěhování podivnou čerstvou stavbu a v ní se najde mrtvý muž. Roztáčí se kolo obvyklého pátrání, které je komplikované tím, že není jasná identita mrtvého. Jediným vodítkem je jeho endoprotéza, náhrada kyčelního kloubu, která pomůže odhalit jeho jméno. Původně obyčejný případ se však začíná komplikovat, když se někdo z pachatelů dokáže „nabourat“ do Maigretovy emailové schránky a pokusí se na ředitele zvenčí vystřelit. Poklidné léto vyvrcholí, když je unesen Maigretův malý syn z bretaňské pláže. Do pátrání se zapojí i policisté na místě, vnímající čin jako útok na policejní soudržnost. Je zapotřebí získat i poznatky ve spolupráci se zahraničím. Když se na základě publikovaného portrétu mrtvého muže podaří získat další svědectví, začíná se konečně celý případ objasňovat. Podaří se rychle a včas odhalit pachatele a bude mít Maigret příležitost prožít klidné pařížské léto? Příběh nás zavádí do Paříže a jejího okolí, i na pobřeží divoké Bretaně u kanálu La Manche. Můžeme tak nejen prožívat postupné odhalování viníků, ale i poznávat krásná místa, v nichž se příběh odehrává.... celý text

Přidat komentář

Magrata15
15.01.2023 4 z 5

Fajn detektivka se sympatickými francouzskými policisty.
Příběh byl napínavý, popisy míst poutavé, ani se mi nechtělo věřit, že to není francouzská kniha.

patrik0816
07.10.2015 3 z 5

Vzhledem k zařazení knihkupectví do části "levné knihy" mě tato kniha rozhodně neurazila, i když se jedná o poměrně hodně tuctovou detektivku. Pan Cimický píše překvapivě velmi čtivě a upoutat rozhodně dokáže. Problém Maigretova léta je ovšem v tom, že působí až příliš uměle a nereálně. Postavy jsou idealizovány, příběh je protkaný ideály z řad autorit a stereotypy zloduchů. Policisté jsou popisování jako knižně vyjadřující se lidé bez chyb, vždy připraveni odtrhnout se od svých ideálních rodin, aby do vyčerpání sloužili lidu a čelili zlu tohoto světa. Správňáci tedy vyhrají nad zlem a za přispění českých kriminalistů vše dobře dopadne - vše to zkrátka působí trochu jako pohádka a až příliš uměle.


pagac17
27.09.2014

Poutavý román doktora mediciny. Z obsahu je patrné, že děj převážně umístil do Francie kde obhájil doktorát na univeritě v Paříži. Osvětil jsem si tedy z jeho popisu prostředí v samotné metropoli a pak také v Bretani. Podstatou jeho románu je však zajímavě koncipovaná detektivka. Začíná objevem mrtvého muže zazděného v jednom domku. Vyšetřování toho mordu napovídá policistům, jak a proč k němu došlo. Hlavními aktéry je modparta ze Zlatnické, kde velí urřitému úseku komisař Morelon a jeho parťák, mladý Paul Maigret. Spisovatel použil tohoto jména záměrně, aby se shodovala s filmovým komisařem Maigretem, který představoval slavný Gaben Takže, kromě vyšetřování zavražděného a zazděného muže, po odhalení jeho jména, Čecha Miloše Vávry nastal další přípa a to únos malého synka Paula Maigreta. Díky plnému nasazení kriminalistů byly oba problémy odhaleny s tím, že se vraždy a dalších kriminálních případů dopustili dva bratři. Tito se živili mimo jiné výrobou pervitinu, k čemuž jim dopomohl doktor na ípsychiatrii, který jím vystavoval recepty na léky, potřebné k jejich výrobě Za to od nich dostával úplatky. Titul knihy - Maigretovo léto naznačuje, co musí kriminalisté prožít v tomto období, aby mohli vyjasnit záhadnou vraždu a s tím spokjené další prohřešky. Souhrnně to popsal novinář list u L Éclair, který vyšel krátce po objasnění celého kriminálního příběhu.

metrolog
10.11.2013 4 z 5

Další oddechová detektivka, která asi nikoho nepřekvapí, ale také neurazí. Popravdě řečeno, líbila se mi. A to je myslím dost dobrá pochvala. :-)

Janamarie
30.10.2013 3 z 5

Kniha je zajímavá, napínavá, zaujala mě. Hezky napsaná. Doporučuji.