Patologie

Patologie https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429226/bmid_patologie-PMO-429226.png 4 13 8

Třísvazková moderně pojatá učebnice patologie pro studenty medicínských oborů. Učebnice je rozdělena do tří svazků (prodejná je pouze jako celek). Součástí každé knihy je heslo pro přístup do online galerie.

Přidat komentář

Saxofonista
14.10.2022 5 z 5

Ty komentáře z 1LF jsou fakt bizár. Nejlepší je kritika spočívající v tom, že zkoušející nezkouší podle učebnice nebo že podle ní nejsou otázky. Jako mi přijde, že to asi není chyba učebnice, ale těch zkoušejících na dané fakultě, ale to jistým typům nedocvakne. Atd. Korunu pak nasazuje Cubilin - vypracované otázky, haha.

terkah1
02.12.2021 5 z 5

Dobrá učebnice. Některé kapitoly jsou ale moc dlouhé a v některých zase chybí základní věci.


Cubilin
03.08.2021 2 z 5

Na začátku třetího ročníku se od vyučujících dozvíte skvělou zprávu: konečně existuje ucelená učebnice patologie, ve které nejsou zastaralé informace, je přehledná a ideální ke studiu. Nevím, zda se jedná o poplácání po vlastních zádech v případě spoluautorů, či o zkreslení mezi absolventy atestace z patologie, nicméně tento zázrak není ani přehledný, ani aktuální, ani dobrý ke studiu.
Pokud se oprostíme od závažných faktických chyb (například, že při nefrotickém syndromu ledviny více vylučují, aby zabránily vzniku otoků, o nesmyslech v kapitole o tuberkulóze ani nemluvě), které v erratech na rozdíl od nepodstatných pravopisných nenajdete a které rozhodně nevznikly omylem, učebnice působí dojmem, že jí ve volném čase psali frekventanti kroužku tvůrčího psaní, kterým později editor zkrátil počet znaků na polovinu, čímž z původně možná smysl dávajícího textu udělal jakousi baladu o patologii, která ale není vhodným materiálem pro studenty.
Text si příliš nezadává s nároky popisného předmětu, který vyžaduje jasně strukturované informace. Namísto jednoduchých přehledů čtenář nalezne slohové cvičení, kde autor nejdůležitější poznatek ani nezmíní a nechá čtenáře, aby si jej domyslel (což se s profesurou dělá nepochybně o poznání snáze, než když patologii vidíte poprvé).
Co se týče aktuálních informací, není mi jasné, jak se do učebnice z roku 2019 dostaly klasifikace platné do roku 2015 (například nádory plic, či problematika semimaligních mezenchymových nádorů), za které můžete být vyhozeni od zkoušky, neboť jsou jaksi klinicky důležité. Pokud někdo tvrdí, že je učebnice dostačujícím zdrojem ke složení zkoušky, patrně se nesnažil zkoušku v nedávné době složit, protože v učebnici není k nalezení podstatná část vyžadovaných informací (makroskopické popisy, klinika), naopak mnohdy jsou nahrazeny zbytečným balastem patřícím do postgraduálního studia (podrobný popis Whippleovy choroby a jiné).
Předcházející učebnice byla údajně nepřehledná, zastaralá a nedostačující. Výtvor profesora Povýšila nemohu plně hodnotit, nicméně učebnice profesora Zámečníka není v ničem jiná, z krátkého porovnání několika málo kapitol i horší. Možná kdyby editor věnoval méně času rozepisování medailonků spoluautorů a více editaci, byla by učebnice alespoň trochu použitelná. Takto mohu maximálně porovnávat oblíbená barvení pisatelů na webových stránkách učebnice.
Čte-li tuto recenzi někdo s ambicemi se z této učebnice patologii naučit, doporučují nevyhazovat za ni peníze, ale vzít si vypracované otázky a obrázkový atlas patologie. Ušetříte si spoustu času a nervů.

Formol
04.09.2020 4 z 5

Původní česky psaná učebnice pro mediky bývá často nevydařená v rozsahu nebo v obsahu. Předcházející česká učebnice patologie byla nezvládnutá v obou ohledech. Obsahově byla silně zastaralá už v době vydání - jen málo vyhovovala potřebám budoucího klinického lékaře, zato výrazně kopírovala obor, který byl jen pro ukojení ješitnosti některých pánů přejmenován z patologické anatomie na patologii. Rozsahově taktéž původně přesahovala požadované znalosti, autoři se ani netajili snahou napsat současně učebnici pro mediky i základní učebnici pro zkoušku na konci patologického kmene.
S neblahým očekáváním jsem si proto objednal Patologii Zámečník a kol., spíše abych se utvrdil v neblahém očekávání, že pregraduální výuka patologie u nás směřuje do nepěkných končin. V očekávání maléru jsem byl zklamán. Až na některé spíše drobnosti vyplývající spíše z tradičního středoevropského dělení pato-oborů na patologickou anatomii a patologickou fyziologii a výrazné oddělení patologie jako lékařského oboru od oborů spadajících pod anglické "clinical pathology" je to velmi dobrá kniha.

patmal
03.08.2020 5 z 5

Po předchozích učebnicích konečně ucelená a přiměřená knížka patologie pro potřeby mediků. Rozsah je více než dostačující a nepřišlo mi, že by bylo třeba doplňovat dalšími zdroji - každý kdo se naučí zde obsažené informace musí vystačit na každé fakultě a úspěšně složit zkoušku. Samozřejmě, není toho málo, ale to je asi dáno předmětem.

Mig21
16.07.2020 5 z 5

Výborná učebnice, psaná takovým způsobem, aby student opravdu pochopil podstatu chorob, a ne jako výčet morfologických popisů, jako tomu bylo v minulosti. Zkouška z patologie na jejím základě úspěšně složená, budu se k ní vracet i v budoucnosti. Drobné technické potíže s galerií, které se vyskytly na začátku, zážitek ze čtení nijak nesnižují.

1LF
28.05.2020 1 z 5

(SPOILER) Reklama na novou učebnici patologie daleko převýšila kvalitu knihy. Asi největší problém spočívá v tom, že desítky profesorů, docentů a lékařů pouze vzaly text z patologie od profesora Povýšila, doplnily naprosto nepotřebné zbytečné informace, roztahaly věty a voilà - nová patologie je na světě. Podobně je na tom rovněž grafická stránka knihy... Text je roztahaný, špatně se čte, unavuje. Některá témata jsou naprosto nesmyslně rozpitvána, jiná byla opomenuta...(nepochopitelné je pro mě například téma Epilepsie - popíšete pouze vzácnější farmakorezistentní, aniž byste se obtěžovali čtenáři vysvětlit, co to ta epilepsie vlastně je - o jejích dalších častějších typech nemluvě...) Velkou výhodou knihy měla být online galerie - člověk by předpokládal, že když není potřeba řešit místo, bude hromada obrázků na vše, opak je pravdou. Smutné je rovněž to, že jsou některé odstavce doslova citovány z Povýšila, aniž by byl pravý autor těchto řádků byt´ jen zmíněn... Kniha je pro mne dost velkým zklamáním a rozhodně doporučuji starého dobrého Povýšila. (protože je prostě lepší...)

Not_gonna_tell
16.05.2020 2 z 5

1LF - dobrý nápad, provedení trochu pokulhává. Některé kapitoly jsou napsané dobře, jiné jsou napsané celkem na mě zmateně (ehm anémie). To, že tam jsou překlepy, se pochopit dá. Některé jsou minoritní (př. chorea Syndenhami), některé vás zarazí (hyperkalemie místo hyperkalcemie). A pak tam jsou vyloženě faktické chyby, které si ve dvou po sobě jdoucích větách odporují (ano, mluvím o tobě enteropatický lymfome, který navazuješ a v další větě předcházíš celiakii). Autoři se je sice snaží opravit a vydali a oficiálních stranách Errata, což cením, ale je jich tam pouze malý zlomek. Co je větší problém? On-line galerie. Máte tam hezké obrázky tetování, které si asi každý z nás dovedeme představit, ale že by byla doplněna galerie k takovým stěžejním tématům jako zánět? O tom se nám studentům muže asi jen zdát. Nepomáhá tomu ani fakt, že je tam poznámka “doplníme během následujících několika dní” již od prosince. Je před zkouškou, nemám čas hledat každou informaci na internetu, abych ověřila, jestli není chybná. Vracím se k Povýšilově patologii. Až se doplní errata a on-line galerie, rada učebnici doporučím.

Edit:
Je tomu přes 2 měsíce, co jsem psala recenzi. Bohužel se za tu dobu nic nezměnilo. V galerii stále chybí stěžejní témata, některá úplně, někde chybí několik fotek, na které odkazují v učebnici. Žádná další errata nepřibyla. Chystám se tedy poslat email s těmi, které jsem odhalila, ať se alespoň tohle někam posune.
Zkouška z patologie se dá udělat, ale nebudu vám lhát, musíte stejně otevřít Povýšila a doplnit si informace z něj. Zkouškové otázky totiž vycházejí z něj (to se snad do příštího roku eliminuje), ale hlavně se ptají i na pojmy, které v nové nejsou. Takže medici 1LF, patologie se zvládnout dá, ale musíte kombinovat i s Povýšilem.

Autorovy knížky

Josef Zámečník
česká, 1974
2019  82%Patologie

Kniha Patologie je v

Právě čtených1x
Přečtených15x
Knihotéce1x
Chystám se číst1x