Pátá královna

Pátá královna https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505090/bmid_pata-kralovna-nbJ-505090.jpg 4 10 7

V základech Pražského hradu dochází k jedinečnému objevu. Je nalezen dosud neznámý svitek, ve kterém je zmínka císaře Karla IV. o perlovém prstenu, který tajně daroval své „pravé lásce“. George Bauer, mladý historik, se pokusí rozkrýt tajemství a odhalit identitu císařovy milenky. Spolu s nadanou odbornicí na středověkou malbu Karin se George ponoří hluboko do panovníkova života a hledá odpovědi. Mohla by tajnou milenkou císaře Karla IV. být mocná tyrolská hraběnka? Nebo neznámá matka jeho jediného známého nemanželského syna? Když George a Karin pomalu skládají dílky do skládačky, zjišťují, že ne všechna tajemství leží v dávné minulosti. Pátá královna je historický román, který vás přesvědčí, že o Otci vlasti zdaleka nevíme vše... celý text

Přidat komentář

LadaLil
včera 3 z 5

Mám velmi ráda historické detektivky, pátrání po tom, co je zmizelé nebo nejasné. Proto jsem se na tuto knihu velmi těšila. Bohužel se mi zdálo, že téma je na takové rozměry malé. Nosnost tématu byla někdy nahrazována krkolomnými rozhovory a dalšími osobními příběhy, které mi nepřišly důležité. Ale knihu jsem dočetla, inspirovala mě k většímu seznámení se se životem Karla IV.

VladkaBU
11.04.2024 5 z 5

... krásná knížka plná informací, které nás v dějepisu neučili. Obdivuju, s jakou vervou se cizinec pustí do pátrání v našich dějinách. Velmi zajímavé čtení o hledání té pravé Karlovy lásky


dafri
16.03.2023

Byla jsem příjemně překvapená, jak dobře je kniha napsaná. Vytáhla mě do svého děje, a nemohla jsem se dočkat, až se dozvím, kdo byla pravá láska Karla IV. Mám historické období jeho života moc ráda a přečetla jsem o něm hodně knih. Hlavou se mi honí myšlenky, jestli to je čistá fikce, nebo?

broskev28
12.03.2023 4 z 5

Podepisuju předešlé komentáře, ani já jsem si od americké verze života Otce vlasti moc neslibovala, ale nakonec to vůbec nebylo špatné. Povětšinou známé a ověřené informace, viděné najednou trochu jinak, jinýma očima, prolínající se navíc s novodobými dějinami naší republiky - proč ne, určitě zajímavá četba.
K tomu zřídkavé útržky válečné a poválečné situace židovských obyvatel, odsun německého obyvatelstva, vše z pohledu Čechoameričana, tedy spíše v obráceném pořadí psáno.
Mě ovšem mnohem více fascinovaly podobizny - ilustrace? - roztroušené v textu. Ty jsou doslova úchvatné, podobně jako skvělý a odvážně rozklenutý závěr. Vzhledem k tomu, že už Ludmila Vaňková mě přiměla pochybovat, zda Přemyslovci opravdu vymřeli po meči, nemám s ním nejmenší problém a tleskám!
Ovšem autorův optimismus ohledně novodobého vývoje českého státu rozhodně nesdílím, bohužel:

"Tyhle věci chtějí čas," řekl jsem. "Pořád ještě je tu šance na kapitalismus s lidskou tváří." Martin povytáhl obočí. "To je dobré. Tos vymyslel sám?"
"Věřím v to," kývl jsem.
Nemožný sen? Možná. Měl jsem ale pocit, že Češi, se svou kombinací inteligence, zdravého rozumu a pokory, mají šanci to dokázat. Možná lepší než kdo jiný.

Fanda74
11.03.2023 3 z 5

Na knížku jsem se hodně těžil a byl jsem zvědavý, jakým způsobem se americký autor chopí českých dějin, ale musím přiznat, žer z toho mám takové rozporuplné pocity. Celá konstrukce příběhu včetně rozuzlení je hodně zajímavá, možná i zpracování (vlastně příběh ze současnosti, kdy historik z USA pátrá v české historii a dává dohromady příběh - pohledy z jiných úhlů), ale určité pasáže mě nebavily - asi jsem čekal že větši prostor dostane doba minulá než ta současná. Ale rozhodně zajímavá knížka.

keeptouch
08.01.2023 5 z 5

Historické romány čtu spíš jen občas, musí mě něčím oslovit. Nejsem vysloveně čtenář této literatury. Tohle mě ale zaujalo, jak se o tom mluví. Američan a píše o Karlovi? Oslovilo mě, kolik lidí na sítích píše, že to nemůže být dobrá kniha, že Amík nemůže o Karlovi nic dobrého napsat, ale přitom knihu nečetli. No tak mě to vyprovokovalo a přečetla jsem ji. Užila jsem si to. Silný příběh, četla jsem se zatajeným dechem, dobře napsané. Historik nejsem, jen poučený laik a z tohoto pohledu smekám. Kdybych toho tolik znala z americké historie, jako tento autor zná z té naší, tak bych byla na sebe pyšná. Nelituju, bylo to bezva čtení a rozhodně tahle kniha bude patřit k těm, ke kterým se budu vracet. Díky, díky! Víc takových amerických autorů na našem trhu!

Vodomilka
08.01.2023 5 z 5

Docela jsem váhala, jestli si přečíst knihu o Karlu IV., kterou napsal Američan. Ale rozhodla jsem se odhodit předsudky a pustila se do toho. Jsem moc ráda, že jsem tu odvahu našla. Je to skvělá knížka! Autor píše o císaři velmi citlivě, obdivuji jeho hluboké historické znalosti, které jsou z knihy poznat z každé kapitoly a moc se mi líbil i autorský styl. Kniha je plná napětí, přitom nejde o žádnou bulvární senzaci. Kdo čte historické romány, tak by si měl Pátou královnu přečíst. Rozhodně to stojí za to! Moc mě mrzí, že nemohu hned sáhnout po další autorově knize, protože kdyby nějaká na trhu byla, hned bych to udělala. Doporučuji všem! Nebojte se zariskovat. Tahle kniha o Karlu IV. je sice jiná, než většina ostatních, ale je skvělá!