Past na Persea

Past na Persea https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445782/bmid_past-na-persea-RM6-445782.jpg 4 11 4

Kosmická loď Perseus III má objasnit osud předchozích dvou expedic k Železnému měsíci planety Tartaros, které se po dosažení cíle záhadně odmlčely. Na místě je však posádka Persea III zajata a podrobována převýchově a indoktrinaci. Sci-fi román Past na Persea autora Luďka Peška, známého i jako významného představitele malířského směru Spaceart, se stal v německy mluvících zemích bestsellerem. V tehdejším Československu ale vyjít nemohl, protože autor emigroval do Švýcarska a jeho dílo se dalo interpretovat jako podobenství vzniku, fungování a udržování nesvobodné společnosti.... celý text

Přidat komentář

JSmerda
15.10.2020 4 z 5

Knihu je potřeba vnímat v historickém kontextu, kdy vznikla a tedy, že je reakcí na totalitní státy během Studené války.

Děj je prostý - v kulisách vesmírné lodi Argo se odehrává sociální experiment, který se snaží vychovat poslušné a loajální služebníky. Syrovost a přímočarost textu, se kterou autor vykresluje přerod člověka z odmítajícího systém v člověka začleněného do systému, je fascinující. K úplné spokojenosti mi chybělo větší propracování detailů - v tomto ohledu lze knihu chápat jako archetyp space opery. Také závěr mi přišel trochu zbytečně rychlý - asi bych potřeboval více polopatičtější vyústění pro natvrdlé.

Sidonka3
27.08.2020 3 z 5

Bylo to zajímavé, pro mě ovšem nepříliš přívětivé čtení. Svět na Argu totiž příjemný není. Je to nehezký svět, kde je hnusné všechno, otrokářský, tajemný a zpočátku velmi nepřehledný a neuvěřitelně krutý systém se skrytými zákony, nedobré jídlo, nemožnost utvářet vztahy s druhými lidmi. Je zde prostor jen pro strach, nedůvěry ke všemu a ke všem, ohýbání mysli, morálky, manipulace, vnucování určitého stylu života, znásilňování sebe sama a pracného dopátrávání se toho, co po něm ti nahoře vlastně vůbec chtějí.
Jedinci je nastíněná jen nejasná představa jakéhosi fiktivního štěstí, kterého prý má člověk dosáhnout, pokud bude na slovo poslouchat vychovatele a jiné autority. Věci ovšem nejsou nazývány pravými jmény, například vězeňská cela a vymývání mozků je zastaralý pojem, taková zařízení prý na Argu neexistují, mají tam jen výchovné instituty. Štěstí se zde dosáhnout nedá, ani toto slovo nemá svůj skutečný význam. Na Argu by jste žít nechtěli, tato totalitní společnost nenabízí naprosto nic hezkého, je hodně černobílá. Po přečtení mi nebylo zrovna lehko ani dobře u srdce, něco tomu scházelo, bylo to poněkud jednostranné.
Rozhodně to však není sci-fi, nad kterým by se nedalo zamyslet.


jarmik
15.08.2020 5 z 5

Komandant vesmírné lodě konverzuje po službě s ostatními členy posádky. Probírají myšlenku aktuálního bestselleru, který nastolil provokativní otázku: je potřeba přežití dostatečným důvodem pro to, aby člověk cynicky a oportunisticky přizpůsoboval morální pravidla? Velitel v té době ještě netuší, že velice brzo toto etické téma bude testovat každý den.

„Past na Persea“ je výtečná antiutopie. Klade důraz na psychologii a organizaci převýchovy občanů ke správnému ideologickému obrazu. Žánr antiutopie nebyl starší české sci-fi nikdy cizí; „Past na Persea“ se však od většiny prací českých autorů tohoto žánru liší tónem vyprávění, který zcela postrádá satiru, jinak v české sci-fi obvyklou. Naprosto neutrální tón vyprávění není vůbec humorný; čtenář vycítí snad jen stopové prvky mrazivé ironie.

Kniha zarezonuje u čtenářů se zájmem o téma životní strategie jedince v systému, který vyžaduje ideologickou konformitu projevu a myšlení.

RastazŘep
03.08.2020 4 z 5

Tohle bylo moc hezké čtení.. Moje druhé sci-fi a začíná mě to bavit víc a víc. Knížka mě udržovala v napětí a to tam vlastně žádná velká akce není. Je to hezky napsáné a vážně jsem chvílemi nemohl přestat číst. Každé poodhalení systému ve kterém se nachází ve Vás vzbudí ještě větší zvědavost. Po přečtení jsem ještě dlouho zíral na knížku a vše si v hlavě znovu přehrával. Co je na škodu, že pan Pešek krásně maluje vesmír a v této knize není ani jeden obrázek.

Autorovy další knížky

Luděk Pešek
česká, 1919 - 1999
2020  80%Past na Persea
1970  100%Planeta Země
1946  80%Lidé v kamení
1947  0%Tahouni

Kniha Past na Persea je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce3x
Chystám se číst3x
Chci si koupit3x