Parodivan

Parodivan https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162647/bmid_parodivan-mrU-162647.jpg 4 2 1

Knížečka, vydaná r. 1957 v MF edici Úsměvy, s mnoha podtituly: Parodivan aneb Na kobereček aneb Co Drda nesepsal a Nezval nezbásnil aneb Psaní o čtení. Minidílka parodující styl Machonina, Štolly, Kohouta, Floriana, Řezáče, Drdy, Pujmanové, Kožíka a mnoha dalších soudobých velikánů české literatury. Tematické celky: Soustruh ve verši i v próze, Rozbor Perníkové chaloupky, Měsíce - thema žhavé současnosti, Červená Karkulka v zrcadle současné kritiky, Sport a hry, Tisk, Rozhlas, drama Továrna na knoflíčky. V tiráži je uveden i autor hudby (Milan Neděla), jehož notové zápisy písní "Byl to vzorný traktorista, carára bum..", "Proč ta kráva v širém poli tolik bučí ..." , "Když jsem včera vyfáral ..." a dalších jsou součástí této nadačasové sbírky.... celý text

Přidat komentář

kapr
03.07.2020 5 z 5

Naprosto epochální záležitost názorně dokumentující a karikující poměry v české společnosti druhé poloviny padesátých let. Je jen obrovský zázrak, že v oné době mohla tato nádherná sbírka parodií vůbec vyjít.
Nedá se samozřejmě přečíst soustavně, stránku po stránce, dílo po dílku.
Spíše bych doporučoval náhodné otevření a čerpání potěchy z jediného, pokaždé jiného často krásného dílka.
Ano, takováto, nebo spíše i takováto byla kulturní fronta padesátých let.
Jak mi to připomnělo mé první roky ve školních lavicích, kdy nám byly pumpovány do hlavy podobné pitomosti.
- Ke knížce se vrátím, a pokusím se vybrat jeden, nebo několik příkladů, které vám přiblíží ony doby, a vložit je na konec tohoto komentáře.
Bohužel poslední roky ve společnosti i kultuře se zdají onu dobu čím dále tím více připomínat.
-
21:00 - Ještě přidám jednu kratičkou ilustraci pro neinformované, kterou možná postupně nahradím nějakou lepší z mnoha perel z této knížky:

S O U S T R U H
ve verši i próze
Thema nedávné minulosti

Jan Noha

E P I G R A M

Buď, básníku, jak soustružník,
čtenáři nechť jsou svědky,
pracuj vždy pilně, důkladně,
a nevyráběj zmetky!