Návrat

Návrat https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64632/bmid_navrat-MZo-64632.jpg 4 27 11

Parker série

< 17. díl >

Úspěšný autor mnoha detektivních románů Donald E. Westlake, píšící pod pseudonymem Richard Stark v Návratu opět uvádí na scénu postavu zločince Parkera, jehož terčem se tentokrát stává televizní kazatel William Archibald, kterému chce se svými společníky ukrást značnou sumu v hotovosti, vybranou během jedné z Archibaldových „křesťanských kampaní“. Přestože se jedná o pečlivě naplánovanou loupež, ne všechno vychází, jak by mělo, a postupně se v příběhu roztáčí kolotoč lstí, zrady a smrti. Zápletku knihy tak tvoří rafinovaně seskládaný sled katastrof, pokaždé odstartovaných nepatrnou chybou či jen špatným odhadem, který následně vyvolá další nečekané protitahy a nakonec vyústí v pekelnou pohromu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Comeback , 1997


více info...

Přidat komentář

chozeB
02.05.2023 4 z 5

Moje první přečtená starkovka/parkerovka. Přivedly mě k ní jednak parádní filmové (a komiksová) adaptace Starkovy Odplaty, druhak Stephen King, který jim vysekl zajímavou poctu ve své Temné polovině. Jak už zaznělo níže, Návrat je suverénně a čtivě napsaná, zábavně zašmodrchaná kriminálka, kdy Stark na nevelké ploše 135 stran zachycuje události necelých 48 hodin, přičemž vypravění zpestřuje časovou nelineárností a střídáním pohledů různých postav. Příběh tak nevypráví jen Parker, což je dobře, protože jeho mechanicky uvažující, jednající a v dialozích přizvukující postava mi příliš zajímavá nepřišla. Děj se zábavně komplikuje i řeší, když se např. postavy vydávají za někoho jiného a lupič se tak setkává s okradeným a okradený - aniž by tušil, že má před sebou lupiče - si ho najme na vypátrání lupu. Svižné tempo a zábavnost poněkud zadrhne jen ve finále, kdy se Stark začne utápět v popisu odlehlého domu a Parkerova vysvobozování se z improvizovaného vězení.

Killingjoke
29.08.2018 5 z 5

Parker je zpět... Donald E. Westlake napsal pod pseudonymem Richard Stark 24 kriminálních novel, které se v USA dodnes těší velké oblibě. Do češtiny byly bohužel přeloženy pouze dvě. Název "Návrat" této knihy vybízí ke zdání, že se jedná o přímé pokračování knihy "Odplata". Pravdou však je, že je od sebe dělí 16 dalších knih a 35 let spisovatelovy práce. Vydavatelskou politiku u nás a začínání v půli série prostě nikdy nepochopím. Ale nevadí... Parker je zpět a znovu je to drsná a krvavá jízda za ziskem dalších špinavých peněz, jenž se fatálně uzavře v jednom starém domě. Stark píše s lehkostí a kombinuje zajímavý krimi příběh s cynickými dialogy. V jeho podání je Parker sice pořádný hajzl, ale člověk se neubrání nutkání držet mu palce. A je fakt škoda, že tady těch knížek nevyšlo víc.


Willard42
23.12.2017 5 z 5

Rychlá krátká detektivka

Inozuka
05.03.2017 3 z 5

Návrat nezklamal a je to drsňárna tvrdá jako pořádný pravý hák. Ostrnými a cynickými výrazy se zde nešetří, pro ránu ani pro kulku se také nejde daleko ... ale přesto mám takový pocit, že celku něco chybí. Takže, ač spokojen, myslím, že víc než na průměr tahle Parkerovka nemá.

bertrand
06.10.2016 4 z 5

Parker v akci a kdo mu (z toho mála, co česky vyšlo) přišel na chuť bude plesat spolu se mnou.
Podle mě lepší jak Odplata, proslavená mnohým zfilmováním.
Apropos v češtině vyšla ještě jedna Starkovka, není tu v databázi....
http://www.arara.cz/product/179844
Opětovné čtení 2024: Parker je pořád dostatečně zajímavá postava, aby utáhla jakoukoli knihu. Bohužel, kdykoli není na scéně, klesá přímo úměrně i čtivost. Vedlejší figurky jsou prostě příliš neoriginální, objevují se na šachovnici příběhu z nejasného důvodu a stejně nemilosrdně mizí, když je autor nepotřebuje. Po vynikajícím a slibném začátku zabrzdí děj řada flashbacků, je zcela zbytečná a vytváří dojem, že se tu vaří polévka ze sekyrky. V mých očích knížku shazuje i příběhová podobnost se slavnou Odplatou. Loupež, zrada, finále v opuštěném domě. Jestli to chápu dobře, je to jedna z pozdních knih v sérii a je to vidět. Jsem fanda, takže zamrzí nevydání předchozích dílů série.

ThomasRuhe
28.11.2015 3 z 5

Dobrá zápletka i děj, několik zajímavých situací a taky závěr nebyl špatný.Celkově žádná bomba, ale solidní detektivka z pohledu lupičů.

Lmslaver
01.09.2015 5 z 5

Parker - sympatický zločinec, který jde za svým cílem i přes mrtvoly (nejde-li to jinak), ale přesto má nějaký svůj vnitřní kodex lupičské čestnosti je prototyp hrdiny jaké mám rád. Příběh není nikterak dlouhý, ale je čtivý a přiměřeně zašmodrchaný, aby ho mohl Parker rozmotat a dostat se k uloupeným penězům. Je jen škoda, že z této série od Donalda E.Westlaka alias Richarda Starka nebylo ještě mimo odplaty přeloženo do češtiny více dílů.

Nikiny
28.05.2014 2 z 5

Popravdě, kniha nebyla zrovna moje parketa, první půlka dost nudná, druhá už lepší...

Gahanka
06.07.2013 3 z 5

Kniha se velmi dobře čte. První polovinu knihy jsem se celkem nudila, ale ta druhá už mou pozornost plně upoutala. Kniha je zajímavá, ale tomuto žánru příliš nefandím. Na konci mě trochu mrzela lehká nedokončenost. Velké plus za pěkný obal knihy :)

deathmen
07.05.2012 3 z 5

Kniha sa velmi lahko cita, dej je jednoduchy a celkom kratky bez vacsej zapletky. Taka odpocinkova kniha ktora nesklame ale ani extra nepotesi... Je tam par situacii ktore sa mi dost pacili svojou originalitou a bezprostrednostou. Osobne mi niekedy vadili divne opisy miest alebo situacii. Na to ze ma kniha stala 19c dobre citanie :)

pet-kyval
06.04.2011 5 z 5

[026/11] Donald E. Westlake, alias Richard Stark, mi poprvé zmrazil úsměv v tváři, a přitom to není nic proti ničemu, ale naopak zdařilý záměr. Věděla jsem o jeho hrdinech té nebezpečnější části zločineckého (zlodějského) podsvětí, ale nečekala jsem, že to bude takový rozdíl. V porovnání s ostatky jeho ostatních svazků docela dostačující masakr.

(008) Anděl vypadal zbědovaně, měl strach, cítil se trapně a byl nešťastný. A taky to byl debil.

Je pravdou, že styl psaní pisatele bezpečně identifikuje a osobně z textu cítím ten urputný boj dvou osobností pana Donalda a slyším to vnitřní zapírání se: ,Ne, nesmíš to tam napsat. Když to tam napíšeš, budou se čtenáři smát a to by definitivně Parkera odepsalo.‘

(049) No, pracuješ, s kým musíš.

Krev… bože, to je něco tak nového… Dřív to znamenalo spadnout do kanálu za prchajícím centem a odřít si koleno, a přitom tady… tady se střílí a mrtvá těla se stávají jen jakousi samozřejmostí. Prostě úplný “headshot“ mojí zvědavosti. Ale nedá se říct, že bych za to platila. Spíše mi byla oplacena drobná investice.

(066) ,,To nesmírný množství debilů na tomhle světě mě nikdy nepřestane udivovat."

Je to taková variace na honičku kočky s myší, ale přitom se to celé tak nějak motá a chvilku je šelma ten a jindy zase onen. Myší se stává každý svým specifickým způsobem a policajti nejsou vůbec takoví troubové jak by se dalo čekat, ale státní zastupitelé spravedlnosti a zákona, kteří se alespoň snaží plnit své služební povinnosti. I když to snažení je jim ve finále platné jako mrtvému zimník, nedá se upřít právě ta snaha chytit zlodějíčka páchajícího zločin na nekalém “svatém mužíčku“.

(113) ,,Já ti neodpouštím, Georgi. Vím, jakej jsi parchant. Ale za ty roky jsem už pracoval se spoustou lidí, se kterýma jsem se mimo práci nechtěl ani vidět. Kdybych měl pracovat jenom s džentlmeny, nikdy bych nepracoval."