Odplata

Odplata https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106086/bmid_odplata-yzT-106086.jpg 4 19 8

Parker série

1. díl >

Kniha Odplata se stala předehrou pro stejnomenný film společnosti Warner Bros, ve kterém hlavní roli Parkera ztvárnil populární Mel Gibson. Když dva zloději, Parker a Resnik ukradou prachy, bylo super. Poté ale přišel čas se rozdělit a tehdy udělal Resnik hned 3 chyby najednou. Vzal Parkerovi peníze, ženu a zkusil mu vzít i život. Parker se vrací, chce zpět, co mu patří. Resnickovi noví bossové, šéfové zločineckého syndikátu brzy zjistí, že někdo věnuje svůj čas na zabití Parkera. Musí ale počítat s tím, že dvakrát tolik musí věnovat na to, aby ověřili to, zda je opravdu mrtev, jinak právě oni se stanou terčem jeho msty… (www.pitaval.cz)... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Tamtam
Originální název:

The Hunter , 1962


více info...

Přidat komentář

ThomasRuhe
10.01.2024 3 z 5

Film s Melem Gibsonem se mi líbil, tak jsem si chtěl přečíst i knižní předlohu. Bylo to docela dobré, Parker je drsňák, který si jde za svým, ať se děje co se děje a jen tak něco ho nezastaví. Přesto, filmové zpracování se mi zdálo lepší.

ctenar2846
03.03.2023 3 z 5

I přes opravdu vysoké hodnocení mi to přišlo ,,jen" jako taková fajn novela z ganksterského prostředí. Hlavní hrdina byl prostě ten nejdrsnější a nejchytřejší. Není potřeba nad něčím přemýšlet, jen prostě sledujete pomstu odhodlaného a dosti naštvaného muže. Nemohu jinak než zařadit knihu k průměru, ničím novým nenadchla, ale četla se sama.


zbuy
26.06.2022 5 z 5

Přečteno několikrát a stále mě to baví, i když v téhle knížečce nenajdete jedinou kladnou postavu. Parker je lupič a vrah a stejně mu musím fandit.

trudoš
06.09.2019 4 z 5

Parker je dravec. Dravec žijící na okraji společnosti, chladnokrevně sledující slabé kusy, které obírá o vše, co potřebuje on sám. Nelituje ničeho a nikoho, což z něj činí jednoho z nejnebezpečnějších grázlů široko daleko. Proto je i pro něho samotného překvapením, když ho jeho dlouholetý parťák podrazí, sebere mu peníze a ponechá napospas poldům. Ale co jsme si, to si jsme. Teď je Parker z basy venku a chce jediné - svůj podíl z akce. Problém je, že všichni pochybují o tom, že by to bylo až takhle jednoduché. Všichni kromě Parkera...
První Starkovka v řadě je v mnohém jinačí, než veškerá ostatní tvorba Donalda E. Westlakea. O humor tu prakticky nezakopnete a na nějaké zpytování svědomí můžete rovnou zapomenout. Základním kamenem je strohost, takže žádné zbytečné kroužení vůkol zápletky nebo natahování popisů formou vtipných metafor. Tohle je zkrátka gangsterka přímo od zdroje, suchá a drsná, téměř jako podsvětí samo. Na někoho možná příliš, ale to už je spíš jeho problém, ne autorův.

Killingjoke
29.08.2018 5 z 5

Jeho jméno je Parker. Prostě Parker... Posledních několik měsíců hnil ve vězení, protože udělal velkou hloupost. Dovolil si ten luxus, že věřil špatným lidem, věřil své ženě a vpadl do pasti, která jej málem stála život. Ale je zpět, chce své prachy a chce svou pomstu... Donald E. Westlake stvořil pod pseudonymem Richard Stark postavu drsňáka Parkera v 60. letech a rázem se z něj v USA stal kult. Pro mě osobně to představuje zrod moderní drsné školy detektivky, jelikož hlavní postavou není sympaticky drsný detektiv, ale násilník a hajzl, s nímž byste rozhodně nechtěli mít nic společného. Je to tedy pohled z druhé strany zákona a dostáváme se mezi spodinu, zloděje a vrahy, jejichž jedinou snahou je vlastní prospěch... Stark si ve svých knihách s Parkerem nehraje na žádnou velkou literaturu a přesně ví, že tohle má být zábava. Sice násilná a mnohdy krutá, ale pořád zábava. A možná proto to tak skvěle funguje...

Není tedy divu, že se Parker dočkal mnoha adaptací v jiných médiích. Ve filmu to nejlépe zkusil Mel Gibson, doporučuji zvlášť režisérskou verzi "Payback: Straight Up", která se knize přibližuje mnohem víc, než verze, která šla nakonec do kin. A nemůžu opomenout úžasné komiksové zpracování, kde výbornou Starkovu předlohu doplnil neméně skvělou retrokresbou Darwyn Cooke. První kniha této série u nás rovněž vyšla a to pod názvem "Parker: Lovec" a jedná se přímo o adaptaci této knihy "Odplata".

Vlk.kh
05.01.2018 4 z 5

Nenáročná a syrová gangestrka. Parker se s níkým a s ničím nemaže a je to podstatně větší hajzlík, než v podání Mela Gibsona ve stejnojmenném filmu.

Lmslaver
25.11.2013 5 z 5

Parkerově spanilé jízdě za jeho penězi, která vede i přes mrtvoly nemůžu dát menší ohodnocení než pět hvězd. Pro mě je to klasika s nezapomenutelnými drsnými hláškami, brutálními metodami a neskutečnými drzostmi, které doprovází tohohle sympatického záporáka od první do poslední stránky.

p.a.
24.06.2013 5 z 5

Na motivy této novely vznikl film "Odplata" z roku 1999 s Melem Gibsonem v hlavní roli a také film z roku 1967 "Bez okolků" s Lee Marvinem.V celku brutální představení profesionálního kriminálníka Parkera. Na to že byl poprvé vydán v roce 1962 se s tím Donald Edwin Westlake nijak nemazal. Autor ho vydal pod jménem Richard Stark - jako všechny knihy o Parkerovi. 5 hvězd procentuálně tak 80 - 90 %